• Recente reacties

  • Facebook

  • Twitter

  • Validator w3.org

  DierenambulanceCURAÇAO – Vier jaar geleden zijn de eerste ideeën voor dierenwetgeving op Curaçao geboren. Binnenkort wordt de initiatiefwet via coalitiepartij PAIS aan het parlement aangeboden. Na de invoering van de hondenwet op Aruba is dit de tweede mijlpaal van dit jaar voor voorzitter Mark Vos van de Stichting Dierenhulp.

  Het wetsvoorstel bevat de basiselementen: verplichting om een (huis)dier eten te geven, te beschermen tegen de elementen en fysieke pijn. “We willen niet het vingertje wijzen van: u bent verkeerd bezig. Want de meeste dierenproblemen komen voort uit onwetendheid”, zegt Vos.

  Leoni Leidel-Schenk maakte voor Caribisch Netwerk de volgende reportage.

  Wetgeving
  Er ontbreekt duidelijke wetgeving tegen mishandeling en verwaarlozing van dieren. Daarom hebben Dierenhulp en de Curaçaose jurist Natalie Samson-Coffie zich pro deo ingezet om het wetsvoorstel in elkaar te zetten.

  Handhaving
  Vos weet dat dit nog maar het begin is. “Het is een fantastisch begin om verder op uit te bouwen.” Vooral de uitvoering en handhaving van de wet moeten nog goed uitgewerkt worden. “Daar moet de politiek op Curaçao zijn verantwoordelijkheid in nemen.”

  Leren
  Sinds vorige maand is een hondenwet van kracht op Aruba. “We zijn begonnen op Aruba, prachtig gidsland. Ook omdat Aruba al langer een zelfstandig land is, terwijl Curaçao en Sint Maarten dat pas sinds 10-10-’10 zijn.” Dierenhulp is ook al jaren actief op Bonaire, Saba en Sint Eustatius, iets wat niet is veranderd sinds deze eilanden bijzondere gemeenten werden van Nederland. “Ook Nederland heeft nog voldoende te leren”, zegt Vos.

  6 reacties op “Eerste stap naar dierenwetgeving op Curaçao gezet”

  1. @ P.Maaskant ; Naar mijn mening was er al zo’n wet voorstel in de jaren 70 . Maar die werd alleen maar op honden toegepast .Ieder hond die op straat was gevonden werd mee genomen en je zal dan moeten betalen om je hond terug te krijgen .Zieke honden lieten ze inslapen .Omdat ik een dieren liefhebber ben, zal ik eerder voor verplichte castratie gaan ipv daarna alle dieren te moeten afmaken door verwaarlozing. En zo een instelling zal dan vooral in de buurt van de gevangenis opgezet worden want het mag eigenlijk niets kosten behalve het vaste personeel dan . Ik hoop dat dan heel veel van de Criminelen het leven met andere ogen gaan zien .Ik wil zelfs graag willen mee doen aan zo’n project die heet ”le cur au life” mensen met dieren in contact brengen voor een betere samenleving want een regering kan dat wel maar doet het niet maar de honden doen het voor 100% .
   Ik heb het nu over honden want ik weet niet of dat haalbaar is voor alle dieren,teminste je moet toch ergens beginnen.Vooral niet nutteloos descuseren maar samen komen en er een plan voor maken.

  2. Ach ja, het is ook nooit goed
   Er staat eerste stap en het is een poging om iets goeds te doen
   Het artikel is ook niet erg uitgebreid

   Wel naar de positieve en de negatieve kant kijken voor je het meteen weer afbreekt

  3. “Het wetsvoorstel bevat de basiselementen: verplichting om een (huis)dier eten te geven, te beschermen tegen de elementen en fysieke pijn.”

   Tja…Hoeveel kinderen gaan zonder te eten naar school?

  4. De meeste dierenproblemen uit onwetendheid. Lees nergens iets over een educatief traject vooruitlopend naar de tot stand koming van deze wet.

  5. eerst zien dan geloven.
   die wetgeving zal nog wel jaren op zich laten wachten, terfwijl het zo noodzakelijk is om dit soort zaken eens goed in een wet vast te leggen.
   Handhaving is dan daarna ook iets wat zal moeten gebeuren.
   Maar voorlopig is hier nog niets van te merken.

  6. Ach ja, die Mark Vos, die al vele jaren in luxe leeft van de donaties van zijn stichtingen en onbezoldigde vrijwilligers al het werk laat doen…

   Zou hij nu eindelijk iets bereiken op Curacao?