• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

actie bonaireCURAÇAO – De protestgroep Nos Ke Boneiru Bèk blijft manifesteren vóór een staatkundige referendum bij het gebouw van het bestuurscollege. Gezaghebber Edison Rijna tolereert de situatie om escalatie te voorkomen. “De gemoederen en emoties waren dermate heftig, dat dwang niet tot beter resultaat leidt.”

“Het algemeen belang, veiligheid en openbare orde prevaleert. Ik kies nu voor dialoog”, aldus Rijna, zo meldt Caribisch netwerk.

Overwinning
Nos Ke Boneiru Bèk behaalde gisteren een overwinning. Ze gaven geen gehoor aan de brief van Rijna om de manifestatie te beëindigen en alle protestspullen weg te halen. Ongeveer tweehonderd medestanders steunden de groep die hun actie aanscherpte. Het ging zelfs zo ver dat de Bonairiaan Uz Everts zich aan het hek van het bestuurscollege ketende, met prikkeldraad om zijn nek en een stoffen zak over zijn hoofd.

Belkis Osepa maakte voor Caribisch netwerk de volgende reportage.

Open podium
Het protest werd met de minuut intenser naarmate de deadline van tien uur naderde. De manifestatieplek werd een open podium voor de sympathisanten. Eén voor één nam men de microfoon in de hand en uitte zich emotioneel over de reden voor hun aanwezigheid, hun wens voor Bonaire en argumenten vóór een referendum.

Opgelucht
Na het overhandigen van een brief aan Rijna en een overleg van anderhalf uur, kwam NKBB-voorzitter James Finies en zijn delegatie zichbaar opgelucht naar buiten. “Het recht heeft gezegevierd. We blijven hier. Ze kunnen ons niet weghalen. Onze strijd gaat door totdat we een referendum krijgen.”

Status quo
Edison Rijna geeft toe de geintensiveerde protestactie van NKBB niet te hebben voorzien. Hij heeft de deadlinebrief na overleg met zijn adviseurs opgesteld. Het werkte averechts. “Je staat er heel anders in als je na adviezen de waarheid en werkelijkheid onder ogen krijgt. Dan moet ik als gezaghebber een afweging maken. Ga ik door met het doordrukken van dwangmiddelen of kies ik beter voor het bewaren van de openbare orde en veiligheid. De situatie blijft nu status quo.”

Onrust
Rijna vertelt over de onrust die hij zag op de parkeerplaats voor het bestuurscollege en de boosheid bij sommige mensen. “Ze waren verdrietig en ik heb huilbuien meegemaakt. Dat gaat me niet in de koude kleren zitten. In die situatie is men vaak onberekend en daar kan ik niet voor instaan. De groep heeft haar verantwoordelijkheid teruggetrokken.”

Victorie
NKBB kraait victorie. Toch wil Rijna niet spreken over winnaars en verliezers. “Als ik doorzet, dan hebben we alleen maar verliezers.” Ook stelt hij dat zijn geloofwaardigheid niet in het spel zit. “Bij nog meer grotere acties waar ik niet voor in kan staan dan zal het negatieve resultaat erger zijn dan het verliezen van mijn geloofwaardigheid. Nu neemt mijn geloofwaardigheid naar de groep toe.”

Brief
Wel blijft de gestuurde brief naar NKBB op tafel. Rijna blijft staan achter de inhoud. “De inhoud is inderdaad nog steeds van kracht. Ik kan de brief niet intrekken omdat er geen vergunningen zijn voor de aanplakbiljetten, protestborden en stoelen en banken. Ik wil met hen in dialoog en om de vrede te bewaren wil ik het gedogen.”

5 reacties op “Nos Ke Boneiru Bèk kraait victorie”

 1. In plaats van daar te zitten lullen kunnen ze een partij oprichten, naar de nieuwe verkiezingen gaan en winnen. Toch zeggen ze dat heel Bonaire referendum willen hebben. Dus kunnen ze makkelijk winnen en boemmnn referendum houden. Maar het gaat helemaal niet zoals ze lullen. Daar zitten en stomme dingen zeggen en schrijven is zeer stom.

 2. Het gaat over niks. Alleen maar stelletje sukkels.

 3. Eindelijk zien ze het licht.

 4. Knikkende knieën, geen rechte rug. Als handhaver van de openbare orde moet je doen wat je zegt, anders gelooft niemand je meer.

 5. Referendum ofwel volksraadpleging. Wat zijn de opties. A, of B of C, of D, enzovoort.
  Met andere woorden keuzes maken tussen mogelijke opties.
  Kan iemand mij duidelijk maken waar de strijd op Bonaire om gaat?
  De leuze “Nos ke Bonaire bèk” is mij onduidelijk.
  Graag nader uitleg.