• Recente reacties

  • Facebook

  • Twitter

  • Validator w3.org

  ZonnepanelenCURAÇAO – Dutch Durables, Dynaf Caribbean en Watts Up energy slaan de handen ineen om de nieuwe tariefrichtlijnen voor zonne-energie aan te vechten. Via een brief laten ze weten bezwaar te maken bij het besluit. De organisaties bereiden gezamenlijk een zaak voor om de wijzigingen tegen te gaan.

  Op 25 november maakte de regering bekend dat er vanaf 1 januari belasting moet worden betaald voor zonnepanelen. Daarnaast levert de opgewerkte stroom minder op bij verplichte verkoop aan Aqualectra.

  Beschermen klanten
  “Uitgangspunt voor de samenwerking is om het belang van alle bestaande en toekomstige klanten te beschermen. Zij hebben destijds een investeringspropositie voorgespiegeld gekregen waarop zij besloten hebben om te investeren in zonne-energie voor hun woning of bedrijf. Door de aanpassingen in het beleid zal dit een onacceptabele verhoging van de terugverdientijd inhouden”, aldus de organisaties.

  7 reacties op “Bedrijven vechten overheidsbesluit zonne-energie aan”

  1. En ik dacht al die tijd dat zaken doen bestond uit inkoop- verkoopprijs en winst.
   Wel, wel, wel, wie draagt dan het verlies van het leveren onder de kostprijs??????
   Geen wonder van de maatregelen van Rijksbestuur en de hongerstaking van laatst.
   NB, ik ben geen zakenman, hoor.
   Kon bo ta kumpra Jan i bende Jan? Di kiko bo negoshi ta sobrevivi i abo meskos?

  2. @ Carlos

   Je kan het niet eens zijn met mij.
   Maar ik weet de feiten van eerste hand.
   Op Aruba zijn de prijzen onder de KOSTPRIJS.
   Praat maar effe met een paar Commissarissen van het bedrijf…..

  3. @Lucas Dat zou dus betekenen dat ze verlies maken op Aruba. Dat is niet het geval. Op Curacao maakt Aqualectra wel verlies. Met andere woorden: “Curacao verkoopt onder de kostprijs ondanks dat men duurder is dan Aruba”. Kun je nagaan hoe inefficient Aqualectra is.

  4. Als bedrijf kan het nooit zo zijn dat Aqualectra zonnepanelen of andere groene energie opwekking van particulieren subsidieert.
   Het beleid om groene energie te stimuleren door incentives,subsidies etc. ligt niet bij het bedrijf dat de stroom produceert, dat moet bij de regering liggen en moet niet ten koste gaan van Aqualectra, die hoe dan ook zijn operationele kosten, ook die om het backup vermogen in geval van uitval van de groene energie te kunnen leveren, moet kunnen dekken, inclusief lekverlies en dergelijke, dat deze omlaag moet is buiten kijf.
   Iemand die 350kwh per maand gebruikt heeft een 1,5kw panel systeem en betaald slechts 7 cent per kwh/maand aan vaste kosten als stanby fee.Over de hoogte van dit bedrag vals te discussieren, maar die bijdrage kan niet weggeveegd worden.

  5. @ Carlos.

   JFYI : Op Aruba zijn de nuts tarieven ONDER kostprijs. Dus dat betekent dat Aruba in de toekomst in de problemen zit.

   Dus een vergelijking met ARUBA kan je NIET doen !

  6. Vanaf het begin van de toepassing van de huidige tarieven kon iedereen die in deze business zat en zit wel begrijpen dat deze regeling voor met name systemen onder 10 kW niet langdurig en grootschalig stand kon houden. Bovendien was afgesproken dat na 3 jaar, in april 2014, een evaluatie van de resultaten zou plaatsvinden.

   Welnu, dat is uiteindelijk gedaan en men heeft gekozen voor een nieuw systeem dat alle partijen meer recht doet dan voorheen: nieuwe eigenaar van PV systemen met terugverdientijd van circa 6 jaar, niet-eigenaren die niet de vaste kosten voor de buren met zonnepanelen hoeven te betalen, Aqualectra die vaste kosten van het net en kantoren betaald krijgt door alle gebruikers.

   Ik vraag me af of de bedrijven hun klanten vooraf geinformeerd hebben over de evaluatie in 2014. Dat zou de verkopen ongetwijfeld geschaad hebben. Zijn het geen krokedillentranen?

   Een terugverdientijd van 3 jaar en geen enkele bijdrage voor de vaste kosten is nergens ter wereld mogelijk geweest. De huidige bezitters van een zonne-energie systeem mogen blij zijn dat ze geprofiteerd hebben van het ‘oude’ tarief. Deels op kosten van diegenen die geen zonne-energie systeem hadden.

   Als de politiek zich minder had bemoeid met Aqualectra was het hudige tariefsysteem nooit ingevoerd. Aqualectra is gebonden aan de politiek en kan moelijk eigen beleid maken en uitvoeren.

  7. Als Actualectra de dubbele management laag opheft, overtollig personeel afvloeit, illegaal aftappen van stroom stopt, IEDEREEN voor zijn stroom laat betalen, en het waterverlies beter aanpakt dan kunnen de tarieven naar een normaler niveau.
   Er is geen enkele reden te verzinnen waarom stroom en water op Aruba goedkoper zijn dan hier.