• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Zwarte pietCURAÇAO – Erik van Muiswinkel wil dat zwarte pieten minder zwarte worden. Dat zegt de acteur die dit jaar voor de zeventiende keer Hoofdpiet speelde in de Volkskrant. Ook mogen pieten wat hem betreft minder knecht worden.

Hij verwacht dat beide ook gaat gebeuren. Hij zegt dat die ontwikkeling in de komende jaren door zal zetten.

Hoofdpiet
Van Muiswinkel is recordhouder in de rol van Hoofdpiet. Zeker gezien de nationale discussie ook een ware beproeving. In het interview vertelt Van Muiswinkel dat het hem wel bezighoudt, dat hij iets doet wat door een aantal mensen sterk wordt afgekeurd. Maar het zat hem niet dusdanig dwars dat hij ermee stopte.

Verantwoording
Volgens Van Muiswinkel moest hij nog meer dan in voorgaande jaren een soort verantwoording afleggen waarom hij zich wederom zwart laat schminken voor de rol van Hoofdpiet. Maar naar eigen zeggen kan de komiek dat voor zichzelf en naar anderen toe goed verantwoorden.

‘Typisch Nederlands’
Piet is volgens hem een bijfiguur in een volksfeest dat vier weken duurt. In landen met een serieus racismeprobleem zou Zwarte Piet niet kunnen, vindt Van Muiswinkel. Hij noemt het iets typisch Nederlands en vindt het mooi dat het hier wel kan.

Verandering
Van Muiswinkel is desondanks van mening dat er iets moet veranderen. Dat heeft hij ook al meerdere keren aangekaart. Volgens hem kan Piet makkelijk minder knecht en minder zwart worden, iets wat ook gaat gebeuren, zo weet hij zeker. Van Muiswinkel zegt dat het een ontwikkeling is die in de komende jaren door zal zetten.

© Novum

7 reacties op “‘Maak piet minder zwart en minder knecht’”

 1. Ik heb een buurman die, bij een woordenwisseling ontstaan door overlast van weer zijn buurman voor “roetmop” uitgemaakt werd. Het rare was dat zij altijd een goede verstandhouding hadden.

  Werd wel nijdig toen hij witte pier genoemd werd.

  Waar het om ging?, wel een overhangend takje dat de “roetmop” had weggesnoeid.

  Zelf heeft een buurman van mij – op een moment dat ik bezig was mijn autoruiten sneeuwvrij te maken – tegen me gezegd,:” He… M met al dat sneeuw als achtergrond steek je nu beter af”.

  Weer enkele dagen later, weer dezelfde buurman, : “He M… ,:” Wat denkt een kleurling bij het oversteken van een zebrapad? Antwoord van hem, : ” Zien ze mij, zien ze mij niet, zien ze mij, zien ze mij niet? Op mijn vraag waarom hij zich altijd met zulke uitingen bezig houdt antwoordde hij, :” Grapje hoor”. Sindsdien is hij poes vriendelijk geworden. Ja, maar iedereen weet dat een poes onverwacht naar je uit kan halen met zijn klauwen.

  Met andere woorden kijk a.u.b. niet naar je gevoelens en denktrant, want dan ben je bezig kleinzerig te zijn.

  Biedt ons wel allerlei excuses aan want wij voelen ons beledigd en vernederd door gebeurtenissen uit het verleden.

 2. @ Philippe Maaskant schreef: Zou nu niemand inzien dat we hiermee juist instand gaan houden wat we willen bestrijden.

  Meneer Maaskant, uw optiek is telkens weer verfrissend, inclusief een passende dosis ironie.

 3. @Aro, Gaan we dat ook doen met de kerstman? Laat rudolph maar achter de slee chillen en laat de kerstmannen hem maar trekken

 4. DE oplossing zou zijn om om het jaar van rol te wisselen op grond van het gelijkheidbeginsel.
  Het enige probleem is dan wel zouden de kinderen of de volwassenen van die rolwisseling in de war raken?

 5. Minder zwart… Zou nu niemand inzien dat we hiermee juist instand gaan houden wat we willen bestrijden. We gaan elkaar vertellen dat een lichtere huid beter is? Straks gaat iedereen dat nog geloven ook! Het eindresultaat van deze zwartepieten discussie dit jaar: Iedereen wil licht zijn. Donker is fout. Geeft te denken. Volgend jaar verder….

 6. De figuur van Piet is al jaren aan aanpassingen onderhevig.
  Langzaam, geleidelijk. Hij is van domme knecht tot CEO van de NV Sinterklaas geklommen.
  En nu, onder dreiging van een minuscule maar zeer luide en militante minderheid, zou dat niet meer goed zijn en moet er in één klap van alles veranderen.
  Stroopwafelpieten, echt?
  Tegen kleine kinderen roepen dat Sinterklaas niet bestaat, echt?

  Belachelijk!

  Ik hoop dat de traditie zich net zo langzaam aan blijft passen zoals tot nu gebeurd is.
  En ik wens de anti-pieten een iets dikkere huid toe. En een kleinere drang om koste wat het kost politiek correct te zijn….

 7. Erik, de Curaçaoënaars zijn al generaties lang bezig met hun drecha color en langzaam maar zeker lukt het hun vrij aardig. Moeten wij het niveau van zwart zijn voor onze Zwarte Pieten ieder jaar aanpassen ? OK, en wie bepaalt het niveau van het te gebruiken zwart. Komt dat jaarlijks bij decreet uit Forti. OK, dan moet dat decreet wel uiterlijk iedere 15e oktober bekend zijn zodat wij de cosmetische industrie kunnen vragen die kleur zwart voor de 15e november aan te leveren.