• Recente reacties

  • Facebook

  • Twitter

  • Validator w3.org

  kinderbijslagCURAÇAO – Bonairiaanse kinderen zijn niet gelijk aan Europees-Nederlandse kinderen als het op de hoogte van de kinderbijslag aankomt. Dat is de algemene conclusie op Bonaire nadat de Tweede Kamer een motie heeft aangenomen om vanaf 2016 een kinderbijslag van 38 dollar in te voeren in Caribisch Nederland.

  Dat meldt Caribisch Netwerk.

  Commentaar
  De commentaren in de lokale media en op sociale media liegen er niet om. “Dit is mensonterend en vernederend. Een druppel op een gloeiende plaat”, staat op Facebook. “Zelfs een Marokkaans-Nederlands kind in Marokko krijgt de volle pond”, zegt een ander.

  ‘Schandalig’
  Er volgen in rap tempo meerdere superlatieven om de verontwaardiging aan te duiden: schandalig, triest voor woorden, onacceptabel en gewoon schofterig. Ook Bonairianen die eerder een belastingvoordeel kregen van 38 dollar kinderkorting op hun inkomstenbelasting, vinden dat zij – ondanks de verhoging van 20 naar 38 dollar – worden benadeeld met de nieuwe regeling.

  Armoedegrens
  Sinds 10 oktober 2010 zijn er tussen Europees Nederland en Caribisch Nederland grote verschillen tussen de minimumlonen, lage pensioenen, lage bijstandsuitkering en het uitblijven van de kinderbijslag en andere sociale uitkeringen. Diverse rapporten van onder andere het Nibud en Unicef geven aan dat Bonairianen ver onder de armoedegrens leven en dat niet wordt voldaan aan de kinderrechten in Caribisch Nederland.

  Kritiek
  De aangenomen motie om 38 dollar in te voeren en het beginplan van staatssecretaris Jetta Klijnsma om de kinderbijslag tot 20 dollar te beperken, laten de kritieken verder aanzwellen.

  Nederland
  In Nederland krijgen alle kinderen in drie leeftijdscategorieën kinderbijslag per kwartaal. Het laagste bedrag voor kinderen van nul tot en met vijf jaar is 191,65 euro. Per maand komt dit bedrag neer op 63,88 euro. In Caribisch Nederland wordt de kinderbijslag vooralsnog 38 dollar. Bij doorberekening (één dollar is gemiddeld 0,80 eurocent) is het bedrag 30,40 euro per maand. De kinderbijslag voor de kinderen in Caribisch Nederland is bijna de helft minder (47,58 procent) dan die in Nederland. De hogere leeftijdscategorieën in Nederland krijgen meer kinderbijslag.

  Verschil
  Het verschil met de kinderen in die categorieën in Caribisch Nederland is groter: ze krijgen respectievelijk 39 en 33 procent van het totaalbedrag per maand dat in Europees Nederland wordt uitgekeerd.

  Heisa
  Fractievoorzitter Jeffrey Levenstone van de grootste regeringspartij UPB vindt dat er teveel heisa wordt gemaakt. De bestuurscolleges van Bonaire, Saba en Sint Eustatius hebben het eerst voorgestelde bedrag van twintig dollar afgewezen, als ook het bedrag van 38 dollar. “Er is een discussie ontstaan over iets dat nog niet is afgerond. We zijn nog steeds in onderhandeling met Nederland. De aangenomen motie is slechts een wens van Nederland. Er is ruimte om het bedrag te verhogen. Feit is dat de kinderbijslag komt.”

  Budgetneutraal
  Volgens Levenstone betekent de 38 dollar niet veel voor de burgers die belasting betalen, maar wel voor die met laag inkomen. “Ze krijgen nu minimaal 38 dollar per kind. In die groepen zijn er meerdere kinderen, elk met kinderbijslag. Nederland wil vasthouden aan dat bedrag omdat ze de begroting voor Caribisch Nederland budgetneutraal wil houden. ”

  Aalmoes
  Robby Beukenboom van de oppositiepartij DP vraagt zich af hoe Nederland aan het bedrag van 38 dollar is gekomen. Er is geen sprake van gelijkheid en dat is wat de burgers hadden verwacht bij een directe band met Nederland, zegt Beukenboom. “We accepteren geen limosna (aalmoes). Alle rapporten wijzen uit dat onze kinderen het slecht hebben. Daarom vragen we het bestuurscollege om de eilandsraad alle berekeningen te doen toekomen.”

  12 reacties op “‘Discussie kinderbijslag wijst op ongelijkwaardigheid’”

  1. @ Lita,

   Ben het helemaal met je eens en stel dan ook voor om ALLES gelijk te trekken.

   Geloof me, dat gaat men op Bonaire niet leuk vinden, want dan wordt het leven pas echt onbetaalbaar.
   Deze club op Bonaire wil wel de lusten, maar niet de lasten.
   Tja, wie wil dat nu niet ?

  2. Het probleem wordt natuurlijk wel opgelost als de voorvechters van een autonoom Bonaire (zoals Curacao) hun zin krijgen. Dan is er helemaal geen sprake meer van kinderbijslag voor Bonaire. Dan moeten ze zelf hun broek ophouden. Sommigen op Bonaire begrijpen dat. Daarom komt die door anderen zo furieus gewenste volksraadpleging maar niet van de grond.

  3. De kinderbijslag wordt betaald uit de belastinginkomsten van de overheid in Nederland Die inkomsten worden onder meer opgebracht door de loonbelasting geheven op de salarisinkomsten van in Nederland belastingplichtigen ( ook bv. Marokkaanse arbeiders). Wordt de loonbelasting welke op Bonaire wordt geheven ook gestort op rekening van de Nederlandse overheid ( waaruit de kinderbijslag dan weer wordt gefinancierd)?
   Of is het : niet bijdragen maar wel innen?

  4. De euro is gezakt tov de dollar.
   En beter eist men ook een minimum loon gelijk aan het nederlandse minimum loon.

  5. Of de antillen gaan onafhankelijk, of er moeten gelijke rechten en plichten komen, en gelijke strijd! Sommige kosten zijn ook weer hoger voor antillianen, bijvoorbeeld moeten er dure reizen worden ondernomen naar Nederland en vv . Ik denk ook dat we ook naar de franse praktijken kunnen kijken en daaruit lering trekken. Iedereen nog een gelukkig nieuwjaar!

  6. Juist Lita, In Nederland zijn de prijzen hoger, de belastingen hoger, een auto kopen kan niet, Eigen bijdrages duurder, benzine duurder, airport tax duuder.. alles is duurder.. zullen we dat ook gelijktrekken?

  7. Stel je voor in de tijd dat de gulden niks waard was ten op zichte van de dollar.Nederland wordt door 5 miljoen Amerikanen bevolkt, langs alle stranden worden voor een habbekrats villas gekocht en gebouwd door hoog en laag!Alle provincien worden voorzien van Amerikanen.Een eigen economie wordt gevormd.Hoe zou dat aarden?Machteloos,toch!Kruip eens in de huid van een andere mens,die zich niet verweerd.
   Breek de ouderwetse machtslust, De wereld is van iedereen en respect is goud.

  8. @ Curasausenaar. Een simpel oplossing de BES Eilanden moeten de Kinderbijslag van Nederland in Euro vragen en niet in Dollar .

   Onnozelaar, Nederland heeft het bedrag in euro meteen naar dollar omgerekend (en afgerond) om het de Bonairianen gemakkelijk te maken.

  9. Triest dat Nederland de Nederlandse onderdanen uit de Bes eilanden
   Anders behandelen dan hun Europese langere

   Frankrijk heeft het op een menswaardige manier opgelost
   Alle onderdanen of ze in Europa wonen of buiten Europa wonen
   Hebben dezelfde rechten en plichten

  10. Gaan ze dan ook Nederlandse belastingen betalen op Bonaire? wel de lusten en niet de lasten?

  11. Een simpel oplossing de BES Eilanden moeten de Kinderbijslag van Nederland in Euro vragen en niet in Dollar . Want Nederland werken met Euro en als de BES eilanden werken met Dollar dan moeten ze toch Kinderbijslag in Euro vragen en vandaar kunnen ze meer Dollar kopen

  12. Er kan pas van gelijkwaardigheid sprake zijn, als Bonaire dezelfde status heeft als elke Nederlandse gemeente en dat is nu juist niet het geval. Er is dus heel wat misgegaan bij de voorbereiding en voorlichting voor 10-10-10. Nederland heeft in ieder geval zo’n status niet toegezegd. Het is aan Bonaire om met geduld te bekijken of een gelijkwaardige status geleidelijk bereikt kan worden of het zelfbeschikkingsrecht gebruiken.