• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Tweede KamerCURAÇAO – De Tweede Kamer gaat vandaag in overleg over een mogelijk nieuwe structuur voor Curaçao, Sint-Maarten en Aruba. Dat meldt de Telegraaf. De fracties vinden dat de voormalige Antillen moeten kiezen. De eilanden moeten hun ‘problemen met financiën en corruptie hard aanpakken of kiezen voor een gemenebest’.

Dit na een initiatiefnota van de VVD en de SP. Binnen de Tweede Kamer heerst grote verdeeldheid over deze kwestie.

Nieuw samenwerkingsverband
In het overleg wordt er gesproken over een nieuw samenwerkingsverband waarin de verhouding met Nederland gelijkwaardiger wordt. In het geval van een gemenebest zijn de eilanden onafhankelijk met samenwerking als uitgangspunt.

Nederlandse bemoeienis
Andere partijen zijn hier echter op tegen en vinden dat regels die in het statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden zijn vastgelegd, gevolgd moeten worden. Oftewel, ‘de financiële problemen en corruptie moet aangepakt worden zonder dat de eilanden zich afzetten tegen Nederlandse bemoeienis’. “Nederland is volgens het statuut eindverantwoordelijk en moet dus soms ingrijpen, aldus VVD-lid André Bosman. Minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties is vandaag niet aanwezig bij het overleg

6 reacties op “‘Niet afzetten tegen bemoeienis of gemenebest’”

 1. Daar gaan we dan…wat lezen we in de Amigoe.

  “De huidige begroting voor Aruba heeft in Nederland niet geleid tot minder zorgen over de financiële situatie van het land en met name over het toezicht. Om die reden zal de Rijksministerraad (RMR) hier binnenkort weer over praten.”

 2. Het Statuut van het Koninkrijk was destijds een tijdelijke constructie, in de verwachting dat de kolonieen zelfstandig wilden worden en het Statuut in de overgangsperiode kon dienen.

  Niemand kon toen vermoeden dat de kolonie Curacao helemaal-niet onafhankelijk wilde worden en Aruba ook niet. Dat schept nieuwe feiten. Nederland weet nu dat het nooit van Curacao af zal komen en dan is het Statuut als overgangsinstrument ook niet meer geschikt.

  Nu zal Nederland dus Curacao dwingen:
  A. We gaan dingen op z’n Nederlands doen, of
  B. Jullie gaan het zonder ons doen (Gemenebest of Zelfstandigheid)

  Het tijdperk van “pappen en nathouden” vanuit het idee “op weg naar zelfstandigheid” (zogenaamd) wordt afgesloten. We zullen het zien bij de evaluatie van de Consensus Rijkswetten. We zullen het zien bij de gesprekken over de “Geschillen regeling”.
  Curacao moet zich voorbereiden op een situatie waarin de keuze voor “Het Koninkrijk” een positie oplevert die vergelijkbaar is met een Nederlandse provincie (of “Rijksdienst”.)

  Als Curacao niet wil kiezen vindt NL dat ook prima en zal via Rijkswetten, Gouverneur-instructies en met een beroep op het Statuut steeds de keuze in NL gemaakt worden.
  Dat gaat dan hier zo irriteren dat optie B als de beste optie gezien gaat worden.

  In 2019 is het zover. Dan moeten de leningen aan NL worden afgelost, is de ISLA plat en de financiele sector leeg. Nu al wordt de politie “op verzoek van Curacao” door NL “versterkt” . Net als op St Maarten zal NL via de Gouverneur de screening doen van de volgende kandidaat ministers op Curacao. Wat gaan we kiezen? A of B.?

 3. Jawel, de te verwachten reactie van een ieder. Bemoeit Nederland zich ermee om het op te lossen dan zijn de stickers Dutch Apartheid overall te vinden. Ook de opmerkingen over het wijsende vingertje.

  Nu krijgt men de kans om het zelf als volwassen eiland (na 10-10-10) op te lossen, om sterke lokale mensen op te laten staan, maar dat gaat niet, niemand brand zijn vingers aan bekende of werpt zich op om laten door iedereen daar op afgerekend te worden, zakelijk en prive.

  in het kader van: het is nooit goed! past deze als geen ander.

  Vowassen zijn is ook toegeven dat je hulp nodig hebt, in dit geval om ieder zijn eigen gezicht en status op het eiland te handhaven, laat een ander gewoon het vuile werk opknappen. Wees uiteraard kritisch daarover, maar reeel en eerlijk.

  wat is het doel? houdt dat eens voor ogen!

 4. Mario, wil je nu echt appels met peren gaan vergelijken ?

 5. Gelijkwaardig.. Net zoals een kind van 4 gelijkwaardig is met zijn ouders

 6. Makkelijk gezegd Nederland, maar ik herinner me nog de belofte dat jullie t niet zo bont zouden laten worden. Dat de eilanden x tijd hadden om zaken zelf op orde te krijgen en volwassen (en dus gelijkwaardig) leren te zijn. Mocht dat niet of niet voldoende lukken dan zou Nederland ingrijpen om er voor te zorgen dat t volk niet zou lijden onder de incompetentie van lokale politici, inflatie, geld problemen, structurele problemen (ter voorkoming van een Suriname 2 zeg maar.
  Ik geloof dat dat moment al lang gepassseerd is, maar ipv het volk te helpen wordt er met handschoenen gehandeld, pas op de plaats gemaakt en gezegd doe maar zelf. Dat we t niet nos mes por kunnen is toch wel duidelijk? En dan moeten we maar in eens “kiezen” voor gemenebest????