Wescot-Williams-and-De-Weever-300x231CURAÇAO – De Democratische Partij (DP)  van Sint Maarten heeft minister Cornelius de Weever van Volksgezondheid, Sociale Zaken en Arbeid geroyeerd. Partijvoorzitter Hasani Ellis en partijleider Sarah Wescot-Williams schreven gisteren in een brief aan De Weever dat hij tot vandaag 17.00 uur heeft om zich tegen het royement te verdedigen.

De kans dat dit zal gebeuren is te verwaarlozen, gelet op de solo acties van de minister tijdens de formatieperiode. Dat meldt Caribisch Netwerk.

‘Onmiddellijk royement’
Ellis en Wescot-Williams in hun brief: “Het is overduidelijk dat dit alle grenzen van fatsoen, politiek of anderszins, overschrijdt. Je hebt gehandeld in strijd met alles waar de Democratische Partij voor staat. Dit is reden voor onmiddellijk royement.”

Definitief rapport
Wescot-Williams berichtte formateur Theo Heyliger dat ze haar steun voor de nieuwe regering intrekt. Heyliger moet uiterlijk zondag zijn definitieve formatierapport inleveren bij gouverneur Holiday. Wescot-Williams heeft het parlement laten weten dat zij vanaf nu de fractieleider van haar partij is.

Coalitie
De Weever liep op 24 september weg uit de coalitie van Nationale Alliantie, DP en Verenigd Sint Maarten (USp) en sloot zich aan bij een coalitie van de Verenigde Volkspartij (UP) en Leona Marlin-Romeo, die uit de USp stapte. Op 9 oktober sloot de DP zich aan op voorwaarde dat collectief besloten zou worden over het regeerprogramma en de kandidaat-ministers. De DP nomineerde op 28 oktober Yvette Halley voor Onderwijs, en Emil Lee voor Volksgezondheid.

Deur dicht
Twee weken later presenteerde De Weever twee andere kandidaten: zijn oom Leroy de Weever voor Volksgezondheid en schoolhoofd Rita Bourne-Gumbs voor Onderwijs. Dat deed de deur dicht voor de DP-top.

www.versgeperst.com