• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Hassink-LB-150x150CURAÇAO – Burgers staan geen nieuwe of hogere belastingen te wachten in 2015. Demissionair minister van Financiën van Sint Maarten, Martin Hassink, heeft dit gisteren bevestigd. De ministerraad is het oneens met financieel toezichthouder Cft dat de begroting teruggeschroefd miet worden.

Het budget zou verlaagd moeten worden van 445 tot 426 miljoen. Hassink bestrijdt dat het gebudgetteerde inkomstenniveau onhaalbaar is, meldt Caribisch Netwerk.

Maatregelen
Maatregelen om de inkomsten te verhogen zijn gericht op verbeterde nakoming van de belastingplicht en dividend bijdragen van overheidsbedrijven. Utiliteitsbedrijf Gebe en de havenbedrijven betalen een vaste concessie van vijf miljoen gulden per jaar; de luchthaven betaalt niets.

Achterstand
Het is vraag of het land erin zal slagen meer belastinggelden binnen te halen. De Cft heeft er op gewezen dat, ondanks economische groei, belastinginkomsten niet toenemen. Over de eerste negen maanden van dit jaar heeft Sint Maarten een begrotingsachterstand van zeven miljoen gulden. De inkomsten (334 miljoen) zijn lager dan begroot en de uitgaven (327 miljoen) zijn hoger.

Verklaringen
Hassink gaf twee mogelijke verklaringen: “Of de economische groei manifesteert zich niet, of het nakomen van de belastingplicht is verslechterd.” De minister zal geen deel uitmaken van het nieuwe kabinet; hij zei dat gisteren zijn laatste optreden in de ministerraad was.

Helderheid
Volgende week wil Hassink helderheid verschaffen over belastingschulden van 2006 en voorgaande jaren. Zijn voorganger Roland Tuitt schrapte die schulden vlak na de val van het tweede Wescot-Williams kabinet; Hassink wil deze beslissing terugdraaien. De belastingdienst gaat gewoon door met het opleggen van aanslagen over 2004, 2005 en 2006.

www.versgeperst.com