• Recente reacties

  • Facebook

  • Twitter

  • Validator w3.org

  surinameCURAÇAO – Er is veel belangstelling voor de tweedaagse handelsconferentie in Suriname die vandaag en morgen plaatsvindt. Meer dan 100 mensen hebben zich opgegeven, zo schrijft de NOS. “Tientallen bedrijven uit Nederland, de voormalige Antillen en daarnaast ook een aantal Surinaamse bedrijven die hun vleugels willen uitslaan.”

  De belangstelling voor de Surinaamse economie neemt steeds meer toe, zegt organisator Peter Oerlemans. Dit vooral nadat Nederland begin deze maand weer een ambassadeur in Paramaribo kreeg. De vorige ambassadeur, Aart Jacobi, werd door Nederland teruggeroepen. Dit nadat de verdachten van de Decembermoorden vrijgesteld werden van strafvervolging door de amnestiewet. Dit zorgde voor veel kritiek. Op 8 en 9 december 1982 werden vijftien politieke tegenstanders van het militaire regime vermoord. Het regime stond onder leiding van de huidige Surinaamse president, Desi Bouterse.

  Koninkrijk
  Naast Nederland zijn er deelnemers uit Bonaire, Sint Eustatius, Saba, Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Het doel van de missie is het maken van een koppeling tussen het Koninkrijk en Suriname op het gebied van economie. Naast het congres vindt er ook een ‘matchmaking event’ plaats waarbij verschillende partijen met elkaar in contact worden gebracht

  Investeringsland
  Ondanks de belangstelling voor de conferentie is Suriname echter geen populair investeringsland. Suriname staat afgezien van de goede voornemens van President Desi Bouters nog steeds heel laag op de wereldranglijst met betrekking tot handel. Ruud Souverein van het Nederlandse bedrijf Candied Fruits, ‘begrijpt de terughoudendheid bij ondernemers om te investeren in een land dat onder leiding staat van een omstreden president als Bouterse’, meldt de NOS. “Ook ik ging in 2012 de straat op om te protesteren tegen de Amnestiewet. En ik onderken alle bezwaren die er tegen Bouterse zijn,” zegt Souverein tegenover de omroep. “Maar ik vind dat ik mij als Nederlander verder niet moet bemoeien met de democratische keuze van het Surinaamse volk. En als ondernemer moet ik eerlijk zeggen dat hij het, ondanks Surinames lage positie op de wereldranglijst, echt beter doet dan zijn voorgangers.”

  1 reactie op “Veel belangstelling voor handelsconferentie Suriname”

  1. Kennelijk kennen deze bedrijven Peter Oerlemans nog niet. Kijk maar eens op Google.
   Als iets te mooi is om waar te zijn is het dat meestal ook!!