• Recente reacties

  • Facebook

  • Twitter

  • Validator w3.org

  immigrantenCURAÇAO – Latijns-Amerikaanse immigranten op Bonaire vrezen voor hun baan. Bij verlenging van hun werkvergunning wordt voorrang gegeven aan lokale arbeidskrachten. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) maakt vanaf 1 februari een eind aan het al jaren uitgevoerde gedoogbeleid.

  “Dit veroorzaakt enorm veel schade en leed voor de immigranten die hier legaal hun werk doen. Er is geen werkstabiliteit”, zegt de Peruaan Luis Rodriguez Gamarro geëmotioneerd.

  Belkis Osepa maakte voor Caribisch Netwerk de volgende reportage.

  Latino’s
  Rodriguez Gamarro zit zelf niet in de problemen. Hij werkt legaal als timmerman. Maar hij kent veel latino’s die vrezen voor hun baan en leven op Bonaire. Zij komen uit Colombia, Venezuela, Peru, Santo Domingo en Haïti. Een groot gedeelte werkt in de bouw, horeca en in dienstverlening. Ze verdienen tussen 4 tot 7 dollar per uur.

  Illegaal
  Rodriguez Gamarro: “Er zijn immigranten die legaal hun familie hebben laten overkomen. De kinderen gaan hier naar school. Bovendien dragen ze normaal bij en betalen belastingen. Als zij door de arbeidsmarkttoets hun werkvergunning verliezen, moeten ze alles opgeven. Zonder vergunning en zonder werk zijn ze illegaal en moeten van het eiland af.”

  Arbeidsmarkttoets
  Het ministerie van SZW is per 1 september begonnen met de arbeidsmarkttoets bij een aanvraag voor een verlenging van een zogenoemde tewerkstellingsvergunning (twv). De vacature die nog ingevuld wordt door een immigrant, moet aangemeld worden om na te gaan of geschikte lokale (werkloze) arbeidskrachten het werk kunnen doen. Dit staat vastgelegd in de Wet Arbeid Vreemdelingen BES. Zonder deze werkvergunning kunnen immigranten – hoewel ze een verblijfvergunning hebben – niet aan het werk. Tot 31 augustus vond er geen onderzoek plaats.

  Onrust
  “Door de vele onrust onder werkgevers en buitenlandse werknemers en vooral doordat men niet voldoende was voorbereid, is er besloten tot 31 januari geen arbeidsmarkttoets uit te voeren”, schrijft het ministerie van SZW en het openbaar lichaam Bonaire (OLB) in een gezamenlijke verklaring. Die onrust is reëel. Advocaat Michiel Bijkerk, tevens politieke leider van Partido Pro Hustisia & Union, steunt de immigranten en leidt een handtekeningenactie als protest.

  Voorrang
  Volgens Bijkerk is er sprake van nieuw beleid want de wet is al ruim tien jaar niet toegepast. “Het is een maatregel die niet goed is doordacht. Er zitten teveel haken en ogen aan. Natuurlijk moeten de lokale werknemers voorrang krijgen op buitenlandse werknemers. Maar degenen die hier zijn, zijn onderdeel van onze gemeenschap geworden en die moet je netjes behandelen.”

  Stop
  Bijkerk pleit voor een stop van de toestroom van immigranten totdat de werkeloosheid is opgelost. Bonaire heeft naar schatting tussen de drie tot vierduizend immigranten. Ruim zeshonderd worden geraakt door de maatregel.

  Werkgevers
  Ook werkgevers worden benadeeld, vertelt Colombiaan Arnaldo Castellanos. Hij is eigenaar van een elektriciteitsbedrijf en heeft latino’s in dienst. “Dit veroorzaakt heel veel leed voor de werknemer én de werkgever. Als ik een immigrant heb die al vier jaar bij me werkt, moet ik hem inruilen voor iemand die ik helemaal opnieuw moet begeleiden.” Castellanos is ook van mening dat er geen nieuwe immigranten toegelaten moeten worden.

  Einde gedoogbeleid
  Per 1 februari komt het gedoogbeleid definitief tot een einde en wordt de arbeidsmarkttoets strikt gehandhaafd. De immigranten, werkgevers en Bijkerk gaan door met de handtekeningenactie.

  8 reacties op “Immigranten op Bonaire vrezen voor hun toekomst”

  1. J.Jansen wie moest vroeger het vuile in Nederland opknappen toen iedereen na de twee wereld oorlog naar het buitenland vluchten. Canada en America. De J.Jansens Henk en Ingrid verzieken de arbeidsmarkt op curacao door de illegalen minder loon te betalen dan het respectievelijk Curacaoenaars om zijn familie te onderhouden. Dat doen ze toch hier ook in Nederland met de Polen Bulgaren en Roemenen. Zo verdringen ze zelf het eigen volk van werk. Daarom zitten er hier ook zoveel bouwvakkers thuis zonder werk. Door die Jansens Henk en Ingrid die alleen maar kritiek leveren op alles wat een Curacaonaar zegt dan naar zichzelf te kijken.

  2. “Bonaire heeft naar schatting tussen de drie tot vierduizend immigranten. Ruim zeshonderd worden geraakt door de maatregel.”

   De bevolking op Bonaire tussen de 20 en 65 bedraagt ongeveer 12.000 personen.
   Op een bevolking van 18.400
   Tussen de 3 a vier duizend dan heb je het over dik een kwart van de mogelijke beroeps beveling. Haal daar nog eens af wat thuis voor de kinderen zorgt. (huisvrouwen) dan heb je het wellicht over tot 50% van de beroeps bevolking..

   Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe groot de werkloze autochtone bevolkings groep is. En wie tot die groep wordt gerekend.

   Curacaus je klets weer uit je nek. Wat zijn die dik 140.000 Antillianen dan in Nederland.
   De Antillen bestaan niet meer. En Antillianen hebben nooit bestaan. Bonaire is een buitegewonen nederlandse gemeente en ja daar worden de regels gehandhaafd.

   Miryama en Vito .
   die regels zijn er al lang. Ja laten ze op Curacao ook eens de regels echt gaan handhaven. Maar dan wel overall. Alle dames van Snacks weg en ook in Campo. Alleen maar autochtonen… En alleen maar live-ins van Curacao. …. Zijn die te vinden ??

   Henk en Ingrid Precies wie gaat er dan werken op de rot klussen.

   Weten jullie nog die reclame op Curacao op TV van dat meisje dat tegen haar vader zegt pappie die hatiaan daar aan het werk in het veld wij hebben ook werk in de tuin voor hem.
   Gaat die vader vragen in z’n beste partois frans. zegt die “haitiaan” in het Papiamentu Maar nee meneer ik ben Yu korsow… Vader en dochter verbaast En jij werkt in de tuin ?…

   Reclame van de overheid….

  3. Henk & Ingrid,
   Deze mensen hebben de brood van ons als Antillianen gevreten
   Want doordat ons Antilliaanse gulden zijn meer waarde dan hun geld ( Peso ,Bolivia )
   Vragen deze mensen zo weinig geld om een werkzaamheden te doen in Antillen
   Vandaar zijn er veel Antillianen werkloze in Antillen .

  4. @Miryama and Vito, Genoeg werk maar jullie vinden het werk beneden je nivo ofzo.
   Genoeg werk als tuinen schoonmaken, huizen schoonmaken en in de Horeca!

  5. @Curacaosenaar, Gaan jullie dan werken als schoonmaker en tuinman?

  6. Dit wet had men op Curacao allang moeten invoeren. Je kan je deuren niet open houden voor migranten terwijl je eigen volk niet aan de bak komt. Misschien kunnen ze wat leren van de BES eilanden.

  7. Dit moet op ook op Curacao gebeuren, er is zelf geen werk voor ons. Het wordt tijd dat ze opstappen. Ze zijn allemaal illegaal binnengekomen. Zonder papaieren en via de barkjes.
   Er is werk zat in jullie eigen land.

  8. De Latijns-Amerikaanse immigranten moeten wel weten dat de tijd van Kolonialisme zijn voorbij en dat ons als Antillianen begonnen langzaam te genezen van de Latijns-Amerikaanse immigranten ziekte ( Corruptie )