• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

ColombiaansevlagCURAÇAO – Er een akkoord bereikt over de vrijlating van de Colombiaanse generaal Ruben Dario Alzate. Dat melden landen die helpen bij de vredesonderhandelingen tussen de Colombiaanse regering en de guerrillabeweging FARC.

De gevangenneming van Alzate afgelopen zondag, door een FARC-groep in het westen van Colombia, heeft het vredesoverleg in Cuba gebracht.

Voorwaarden
In een gezamenlijke verklaring lieten Cuba en Noorwegen gisteren weten dat de twee partijen het eens zijn geworden ‘over de voorwaarden voor de vrijlating’ van de generaal en vier andere gevangenen van de FARC. Over die voorwaarden en het tijdstip van de vrijlating gaf de verklaring verder geen bijzonderheden. Meegedeeld werd slechts dat net als bij eerdere vrijlatingen voor het Internationale Rode Kruis een rol zal zijn weggelegd.

Onderhandelingstafel
De Colombiaanse president Juan Manuel Santos liet weten dat de regeringsdelegatie naar de onderhandelingstafel in Havana terug zal keren zodra de generaal en de anderen zijn vrijgelaten. Santos had de onderhandelingen opgeschort toen bekend werd dat Alzate en twee anderen door de FARC gevangen waren genomen terwijl ze een tocht over een rivier maakten.

Lastig
Een commandant van de FARC, Ivan Marquez, benadrukte gisteren het belang van de vredesonderhandelingen. Als grootste verworvenheid noemde hij het gevoel van verzoening onder de Colombianen. In het overleg zijn de partijen het eens geworden over landbouwhervormingen, deelname van de FARC aan het politieke proces en gezamenlijke bestrijding van drugs. Maar hoe de FARC precies de wapens neer zal leggen en of zijn commandanten voor de rechter verantwoording moeten afleggen voor gruweldaden of drugshandel, blijken nog lastig te kraken noten te zijn.

© Novum

www.versgeperst.com