• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

carnavalsrouteCURAÇAO – “De veiligheid van de gebouwen aan de Roodeweg en Breedestraat zou niet alleen met carnaval moeten tellen”, zegt architect Ronny Lobo. Volgens de architect maakt het zelfs niet veel uit dat de parade in februari door de straten dendert, zo schrijft Caribisch Netwerk.

“Eer trillingen van muziek dusdanig heftig zijn dat gebouwen instorten, kunnen we er niet meer naar luisteren. Onze pijngrens is dan overschreden.” Volgens Lobo is regen een stuk gevaarlijker voor oude gebouwen dan de carnavalsparade.

Elisa Koek maakte voor Caribisch Netwerk de volgende reportage.

Onderhoud
Doordat veel monumentale gebouwen gebouwd zijn met koraalsteen en modder in plaats van met bakstenen en cement, is het belangrijk dat deze onderhouden worden. “Wanneer dit niet gebeurt, kan water de muur indringen en de modder tussen de koraalstenen wegspoelen.”

Tijdelijke oplossing
Volgens Lobo is een tijdelijke oplossing gemakkelijk te realiseren. “Door de muur dicht te maken, blijft deze intact. Uiteindelijk moet het gebouw natuurlijk worden gerestaureerd.”

Balkons
Lobo maakt zich over het instorten van gebouwen tijdens carnaval niet veel zorgen: dit risico is volgens hem niet groter dan de rest van het jaar. ”Wat mij meer zorgen baart, is de mensen op de balkons. Balkons zijn zwak en met carnaval staan er vaak veel te veel mensen op. Ik vrees dat dit eens fout gaat.”

www.versgeperst.com