• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

vlag nederlandCURAÇAO – Het CBS constateert in het vandaag gepubliceerd Jaarrapport Integratie dat niet-westerse groepen nog steeds achterblijven bij autochtone Nederlanders. Toch gaat het in een aantal categorieën met Antillianen beter dan met andere groepen. Dat meldt Caribisch Netwerk.

Van de vier grote groepen niet-westerse allochtonen staat het inkomen van Antillianen in Nederland op de tweede plek, na de Surinamers. Het CBS meldt dat dit komt doordat Surinamers en Antillianen vaker werken en minder vaak in de bijstand zitten dan Turken en Marokkanen. Vooral Antilliaanse vrouwen werken vaak. In Nederland geboren Antillianen tussen de 25 en 45 jaar werken bijna net zo vaak als autochtone leeftijdsgenoten.

Inkomen
Antillianen die in Nederland geboren zijn, verdienen meer dan Antillianen wiens wieg in het Caribisch gebied stond. Hun inkomen ligt wel nog steeds lager dan dat van autochtone Nederlanders. Ook krijgen Antillianen relatief vaker dan autochtonen en Surinamers een werkloosheidsuitkering, maar ze zitten niet vaker dan Marokkanen en Turken in de bijstand.

Onderwijs
Antillianen en Surinamers gaan vaker naar de havo of het vwo dan Turken en Marokkanen. Tegelijkertijd gaan zowel Antillianen als Surinamers ongeveer net zo vaak als autochtone leerlingen naar het hbo.

Vmbo
In het vmbo volgen Antilliaanse leerlingen vaak een opleiding op laag niveau, maar dat geldt ook voor Turken en Marokkaanse studenten. Reden hiervoor is dat relatief veel studenten vanuit het Caribisch gebied in Nederland komen studeren en net als andere eerste generatie studenten dan vaker voor een lager opleidingsniveau kiezen.

Verdachten
Het aandeel van Antilliaanse verdachten is nog steeds relatief groot. Wel blijkt dat in Nederland geboren Antillianen minder van misdrijven verdacht worden dan Antillianen die in de Cariben geboren zijn.

Huisvesting
Ongeveer een derde van de in Nederland geboren Antillianen met een eigen huishouden woont in een buurt waar ook veel andere Antillianen wonen. Voor de drie andere groepen is dit percentage hoger, namelijk bijna de helft. Antillianen wonen – net als Surinamers en Marokkanen – relatief vaker in een appartement dan in een eengezinswoning. De vier grootste groepen niet-westerse allochtonen wonen wel vaker in een sociale huurwoning dan autochtonen.

Algemeen
In Nederland wonen in 2013 147 duizend Antillianen. Dat is nog geen procent van de bevolking. Er vertrekken ongeveer evenveel Antillianen als er komen in 2013. De groei van het aantal Antillianen komt vooral doordat er in Nederland kinderen geboren worden die tot de tweede generatie behoren.

12 reacties op “Antillianen in NL beter geïntegreerd dan andere groepen”

 1. wat zal de reden zijn van betere integratie? ze spreken de taal van het land waarin ze verblijven, hoe moeilijk is het…..

 2. Volgens mij zijn wij Indo’s het beste geïntegreerd. Wij zijn begin jaren vijftig in Nederland gekomen vanuit Indië, nooit enige echte problemen ondervonden. Ja ‘s-winters erg koud ja!

 3. @GB, Als je op Curacao onder een boom hangt dan zal je echt geen baan krijgen in Nederland…
  en de vrouwen moeten wel werken want zijn vaak single mommies en ‘papa’ betaald niet!

 4. @Naomi, Statistiek stelt vast hoe en waar mensen wonen. “Verwijten” zul je er niet in lezen.

 5. Vooral Antilliaanse vrouwen werken vaak. Waarom alleen de vrouwen? Waarom niet ook de mannen. Krijgen de mannen misschien geen kans op de arbeidsmarkt? Hoe moet je dan aan geld komen? Misdaad?
  PVVD zal wel kicken op : De Antillianen geboren in Nederland zijn minder verdacht dan de Antillianen geboren in Nederland. Hoe minder? Wat is de verhouding? Waar praten we over?

 6. Een treffende definitie voor in Nederland Geboren Antillianen :
  Europese Antillianen. Hun in Nederland geboren kinderen kunnen op hun beurt Nederlanders genoemd worden.

 7. Het aandeel van Antilliaanse verdachten is nog steeds relatief groot. Wel blijkt dat in Nederland geboren Antillianen minder van misdrijven verdacht worden dan Antillianen die in de Cariben geboren zijn.

  Heel opvallend!

 8. Inderdaad Philippe Maaskant, dat zinnetje was voor mij zo onduidelijk dat ik dat stukje tekst wel 5 keer opnieuw heb gelezen.
  Bedoelen ze misschien Nederlander met Antilliaanse afkomst?

 9. ‘de in Nederland geboren Antillianen met een eigen huishouden woont in een buurt waar ook veel andere Antillianen wonen’

  Grappig is dat dit juist de macambas op Curacao wordt verweten..

  Interessant ook dat op Curacao geboren Antillianen veel crimineler zijn dan in Nederland geboren Antillianen. Zou dat iets ermee te maken hebben dat de politici op Curacao, die toch een voorbeeldfunctie vervullen, in Nederland na 1 minuut screenen al zouden afvallen? Op Curacao worden ze zelfs ministerpresident.

 10. Oh wat ben ik blij vandaag , dit bewijst dat we toch wel degelijk iets kunnen betekenen in de maatschappij.

 11. “…..In Nederland geboren Antillianen….?”

  Curieus begrip. Toch iets met etniciteit? Zelfs Bosman en anderen beschouwen toch iemand die in NL is geboren als Nederlander..

 12. Eindelijk hebben wij als Antillianen in Nederland een Troostprijs gewonnen