ColombiaansevlagCURAÇAO – De Colombiaanse rebellenbeweging FARC sluit niet uit dat zij een zondag ontvoerde generaal vrijlaat om het vredesoverleg met de regering niet in gevaar te brengen. Maar de FARC waarschuwde gisteren dat een incident als dat van zondag zo weer kan gebeuren als de regering een wederzijds staakt-het-vuren blijft weigeren.

Vredesonderhandelaars van de FARC gaven eerder op de dag toe dat generaal Ruben Dario Alzate en twee andere gijzelaars in handen van hun strijdmakkers zijn. Ze noemden Alzate een door het Pentagon opgeleide rebellenjager die diep in het krijt staat bij het Colombiaanse volksgericht.

Oplossing
Guerrillacommandant Jorge Torres liet echter ook doorschemeren dat hij hoopt op een snelle en verstandige oplossing voor de ontvoering, zodat het door de regering gestaakte vredesoverleg met de FARC kan worden hervat.

Gijzeling
Het is voor het eerst in vijftig jaar dat de linkse guerrillabeweging zo’n hoge legerofficier heeft weten te gijzelen. De ontvoering heeft de vredesonderhandelingen in de diepste crisis gestort sinds ze twee jaar geleden aanvingen.

© Novum

www.versgeperst.com