• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

plasterkCURAÇAO – Minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties geeft aan het al eerder gezegd te hebben: “Het is uiteindelijk aan de Eilandsraad van Bonaire om over een referendum te besluiten. Er is besloten het op korte termijn niet te doen. Je kan het ermee eens zijn of niet.”

Plasterk is wederom op Bonaire voor een werkbezoek. Vroeg in de ochtend werd hij bij de ingang van het gebouw van het Bestuurscollege staande gehouden door de groep van de stichting Nos Ke Boneiru Bèk. Plasterk wordt in een brief opnieuw verzocht zich in te zetten voor een staatkundige referendum.

Belkis Osepa maakte voor Caribisch Netwerk de volgende reportage.

Bezoeken
Naast gesprekken met gezaghebber Edison Rijna, het Bestuurscollege en de Eilandsraad brengt hij ook een bezoek aan het museum van Washington Slagbaai National Park en het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Lokale verkiezingen
Plasterk is stellig en wijst op de democratie van het openbaar lichaam Bonaire: “De gekozen eilandsraad gaat over zaken zoals een referendum. Mensen die vinden dat het anders zou moeten, kunnen bij de lokale verkiezingen daar rekening mee houden.”

Rechten
Ook het echtpaar Hanneke en Pim Tiddens uit Breda wilde uitleg van Plasterk. Ze zijn al tweeënhalf jaar op wereldreis en zijn nu onderweg naar Nieuw Zeeland. Ze hebben Bonaire al twee keer aangedaan met hun zeilboot.
Hanneke Tiddens is verontwaardigd. Zij en haar man bleven de hele ochtend bij de demonstranten zitten, terwijl Plasterk aan tafel zat met een college. Het echtpaar Tiddens vindt dat Bonairianen het recht hebben op een volksraadpleging. “De mensen worden hier niet goed behandeld. Ze krijgen geen goede AOV. Ze hebben niet dezelfde Nederlandse rechten. In Nederland begrijpt men niet wat er hier aan de hand is. En ze zeggen dat dit een Nederlandse gemeente is. Dat is niet waar. Er moet meer gedemonstreerd worden.”

2 reacties op “‘Referendum is echt aan de Eilandsraad van Bonaire’”

  1. Ja Ronald maar ik de acteurs vallen zo tegen, in Nederland noemen ze zoiets “eenheidsworst” dacht ik.

  2. Ik kijk al weken geen GTST meer, dit is een veel betere soap.