• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

actie bonaireCURAÇAO – Een vastberaden groep Bonairianen bivakkeert sinds maandag voor het Bestuurscollege. Ze willen een positief antwoord op hun verzoek voor een staatkundige referendum. De groep van stichting Nos Ke Boneiru Bèk heeft nul op het rekest gekregen op hun verzoek om een referendum te organiseren.

Gezaghebber Edison Rijna heeft het dinsdagavond voorgelegd aan de eilandsraad. Dat meldt Caribisch Netwerk.

Lokale verkiezingen
De coalitiepartijen (UPB en Fractie Santana) hebben wederom aangegeven geen voorstander te zijn van een referendum vóór de lokale verkiezingen. Maar er zijn geen gelden gereserveerd op de begroting van 2015. De oppositiepartij PDB is nog steeds voorstander.

Protestmars
De protestactie van Nos Ke Boneiru Bèk volgt na een passieve protestmars afgelopen zondag. Maandagmorgen overhandigde ze een brief aan Rijna. Sindsdien verblijft de groep in wisselende samenstelling bij het bestuurscollege.

Meerderheid
Rijna deelde gisteren mee dat een meerderheid van de raad tegen is. “De eilandsraad heeft de autoriteit om een wetsvoorstel voor een referendum goed te keuren. Als er nu geen meerderheid is, geeft ons democratisch systeem het volk de kans om de raad te overtuigen. Maar als na veel pogingen geen consensus is bereikt, moet de beslissing van een meerderheid gerespecteerd worden.”

‘Burgelijke ongehoorzaamheid’
Rijna waarschuwt voor ‘burgelijke ongehoorzaamheid’. “Per definitie is dat illegaal. Als jullie gebruik maken van dat instrument overtreden jullie bewust de wet en regels. Ik hoop dat als jullie daar gebruik van maken dit zonder geweld en transparant gebeurd en dat jullie bereid zijn welke juridische gevolgen te accepteren.”

Meer acties
Voorzitter James Finies van Nos Ke Boneiru Bèk sluit niet uit dat meerdere protestacties volgen. “Vooralsnog blijven we hier, want we hebben geen bevredigend antwoord gekregen. Het volks heeft het recht om zich uit te spreken over haar toekomst.”

3 reacties op “Groep bivakkeert voor Bestuurscollege Bonaire”

  1. Wimpie, yes make my day.

  2. Gewoon de wapens pakken.

  3. De protestmars bestond uit 15 personen, de groep verblijft nu in wisselende samenstelling voor het gebouw. Kortom, 7 personen dus, die pretenderen ¨het volk¨ te zijn. Te lachwekkend voor woorden.