Van RaakCURAÇAO – Nederland blijft Curaçao verantwoordelijk houden voor het saneren van het vervuilde terrein van de olieraffinaderij op Curaçao. Dat meldde minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties gisteren tijdens een debat. Dit na vragen van SP-lid Ronald van Raak hierover.

Maar de Tweede Kamer is wel bereid met Greentown Curaçao te spreken over alternatieve toekomstplannen voor de Isla. Dat is – op initiatief van VVD’er André Bosman – afgesproken in de commissie Koninkrijksrelaties.

Jamila Baaziz maakte voor Caribisch Netwerk de volgende reportage met Ronald van Raak.

Verantwoordelijkheid
Tijdens het debat wordt wederom benadrukt dat de Isla een volledig Curaçaose verantwoordelijkheid is. Maar ook in de Tweede Kamer blijft het desondanks een heikel, regelmatig terugkerend punt. Wassila Hachchi van D66 stelt vandaag schriftelijke vragen over de Isla waarin zij vraagt of Nederland via internationale verdragen toch geen actie tegen de vervuiling zou moeten ondernemen en wil ook weten of het raffineren van Russische olie, zoals PDVSA doet, niet in strijd is met Europese verdragen.

Verkopen
Van Raak wil van minister Plasterk weten of het niet slim zou zijn om de Isla te verkopen aan de huidige huurder, het Venezolaanse PDVSA, zodat die in de verouderde raffinaderij gaat investeren en de vervuiling op gaat ruimen: “Nu vragen we de PDVSA om een huurhuis te verbouwen. Ik snap wel dat PDVSA het niet ziet zitten om 1 miljard te investeren in iets dat niet van hen is.” Hij hoopt dat Plasterk daarover zou willen onderhandelen met de Amerikanen: “Want die willen niet dat de Venezolanen een olieraffinaderij kopen.”

Hulp
“De raffinaderij staat momenteel vol op de agenda, ook op Curaçao”, aldus Plasterk in reactie op Van Raak. Hij herhaalt dat Nederland bereid is expertise en hulp te bieden als Curaçao daarom vraagt, maar verder gaat dat niet: “Nederland gaat de kosten die nodig zijn de vervuiling op te ruimen niet betalen. Daar vraagt Curaçao trouwens ook niet om.”

Greentown
Omdat de Tweede Kamerleden met de Isla in hun maag blijven zitten, gaan ze binnenkort in elk geval spreken met Greentown Curaçao over alternatieve, duurzame plannen voor het gebied rondom het Schottegat. Tijdens het eerstvolgende werkbezoek aan Curacao in januari hopen ze wellicht ook op het eiland zelf met betrokkenen over de toekomst van Isla te kunnen spreken.

17 reacties op “Nieuwe vragen over Isla van Tweede Kamer”

 1. @ Rio Canario. De onderhandelaars dachten dat ze het zelf wel konden, kregen nog wat centjes mee

  Ik kan geen gedachten lezen en zeker niet met terugwerkende kracht van Liberia Peters c.s. Ik durf ze er niet van te beschuldigen, dat ze centjes meekregen, want daarvoor ontbreekt ook nu elk bewijs. Aanemende, dat ze in hun ogen het goede voor het eiland en de werknemers hebben gedaan, hadden ze wat mij betreft een voorbehoud voor het asfaltmeer moeten maken. Met het asfaltmeer en de miljarden kostende opruiming daarvan in het pakket hebben we met die ene gulden veel te veel betaald.

 2. @Zorro, De onderhandelaars dachten dat ze het zelf wel konden, kregen nog wat centjes mee en zagen alleen maar geld in hun ogen.. Typische Politici van Curacao dus.. jammer genoeg is er weinig veranderd..

 3. @ Makamba. Ja Zorro, ik begrijp wel dat de druiven zuur zijn maar jullie hebben ze zelf geplukt.

  Dat kan wel zijn, maar dat is een ander verhaal. De regering had daarvoor redenen en kon niet op tegen de onderhandelaars van Shell met take it or leave it.

 4. Ja Zorro, ik begrijp wel dat de druiven zuur zijn maar jullie hebben ze zelf geplukt.

 5. Als Nederland heeft SHELL meegenomen om Curaçao te laten verdronken in armoede maar tijdens het verdronken heeft Venezuela reddingsboei voor Curaçao gegooid om Curaçao te redden en nu dat Curaçao aan de kust is blijven Venezuela nog steeds Curaçao te reanimeren en alweer proberen Nederland die reanimatie te stoppen
  Aan welke Medische conclusie kan ik uittrekken dat Nederland wensen goed voor Curaçao

 6. @ Makamba. Zorro, hoe zou jij dan een in 1985 overgedragen raffinarderij noemen die zo’n 30 jaar later zonder enig noemenswaardig onderhoud/vernieuwing nog steeds raffineert ?

  Even een geheugenopfrissertje. Het gaat over de uitspraak: perfect onderhouden raffinaderij. Er rijden op Cuba ook nog Amerikaanse auto’s: sommige totaal gerestaureerd en vele houtje-touwtje onderhouden. De milieuvervuiling is daarmee niet gestopt.

 7. @ Makamba. Zorro, die oud-medewerker van Shell waar jij dus schijnbaar je informatie vandaan haalt was dat een petrochemicus of ben je er zelf één of denk je er één te zijn ?

  Vind je dat belangrijk? Je kan ook je gezond verstand gebruiken. Geruime tijd voordat Maracaibo onteigend zou worden betekende dat ook dat Shell van de raffinaderij op Curacao af wilde. Shell werkte en dacht als ondernemer en deed meteen geen orders voor onderhoud meer de deur uit en bestaande orders werden geannuleerd voor zover mogelijk. De raffinaderij was al niet meer zo nieuw dus onderhoudsgevoeliger en dat asfaltmeer lag er ook al. Op die logische gronden is de bewering van Klaas absoluut onjuist. Vraag maar aan Gatchi Leito.

 8. Zorro, die oud-medewerker van Shell waar jij dus schijnbaar je informatie vandaan haalt was dat een petrochemicus of ben je er zelf één of denk je er één te zijn ? In het Curaçaohuis in Den Haag zit er ook zo iemand die volgens haar CV minstens doctoranda is, ze is alleen vergeten in wat.

 9. Zorro, hoe zou jij dan een in 1985 overgedragen raffinarderij noemen die zo’n 30 jaar later zonder enig noemenswaardig onderhoud/vernieuwing nog steeds raffineert ? Ja dat er na zo’n dertig jaar er hier en daar wat aan hapert haalt je de duvel.
  Je zou het kanibalisme kunnen noemen.

 10. @R
  De waarheid van Klaas doet pijn, zodanig dat u raaskallend onzin uitbraakt.

 11. @ Chopi. Zoals altijd heeft NEDERLAND behoorlijk hiervan kunnen profiteren net zoals de Shell. En dan via allerlei ingewikkelde constructies moet het erop lijken alsof het alleen bij de Curaçaose overheid ligt.

  Typisch Chopische onzin.

 12. @ Klaas. Toen Shell weg ging hebben ze een perfect onderhouden installatie achter gelaten.

  Het is voor jou de hoogste tijd om met een oud-medewerker van Shell te gaan praten, want je zit er helemaal naast.

 13. @ Klaas.

  Wat denkt U wel niet van U zelf.
  Heeft U toevallig alle CV’s van de werknemers van de ISLA beken om zomaar over ongeschoold te praten.
  Schandalig.
  En de Shell als de braafste in de klas te omschrijven. Alsof de ISLA het asphalt meer heeft gecreëerd ect ect. Alsof ze in Nigeria de schone Piet uithangen.
  Curacao heeft niets te investeren in de Raffinadeij dat doet de PDVSA.
  Die cijfers zijn bekend. Het is beter dat U zich daar in gaat verdiepen en hoeveel inkomsten het eiland sinds 1985 heeft genoten aan deze raffinaderij.
  De tweede kamer heeft niets over deze raffinaderij te zeggen. Omdat het een lokale kwestie is.
  Ze kunnen beter kijken voor hoeveel uitstoot de vlees industrie in Nederland zorgt.
  En zorgen dat er geen aardbevingen meer plaats vinden in Groningen. Door te stoppen met de gaswinning.
  Steeds weer proberen van Raak en Bosman gewin te halen om zich met Curacao te bemoeien. Deze heren moeten zich maar eerst eens gaan bewijzen in eigen land.
  Net zoals U meneer Klaas.
  Over de tweede kamer.
  Alsof Nederland en de rest van Europa nu geen zaken doet met Rusland.
  Laat ons niet lachen.
  Als Greentown zo’n geweldig projekt is, bouw het dan daar waar Pernis nu staat.

 14. Shell is een Nederlands-Brits private organisatie.. Dus Nederland verdiend er weinig aan..

 15. Chopi, jij moet de zaken niet omdraaien. Dat Klaas 10% van de waarheid niet verteld komt hoogstwaarschijnlijk omdat hij die 10% niet kent. Maar wat die andere 90% betreft, zou iedereen en jij dus ook moeten kennen, vooral als je zo goed in googlen bent. Of pik je alleen die dingen op die jij kunt gebruiken om je luchtballon te vullen.

 16. Klaas helaas voor jou vertel je hier maar 10% van het verhaal. Je haalt Shell en het Nederlandse overheid door elkaar. Shell is niet de overheid en andersom ook niet. Zoals altijd heeft NEDERLAND behoorlijk hiervan kunnen profiteren net zoals de Shell. En dan via allerlei ingewikkelde constructies moet het erop lijken alsof het alleen bij de Curaçaose overheid ligt.

  Maybe iets meer GOOGLEen…

 17. Toen Shell weg ging hebben ze een perfect onderhouden installatie achter gelaten. Het personeel kreeg vergoedingen van (in sommige gevallen) vele duizenden guldens.

  Curaçao heeft er zelf voor gekozen om de raffinaderij over te nemen, om te voorkomen dat er in een keer veel ongeschoolde mensen zonder werk zouden komen te zitten. Natuurlijk heeft hier ook corruptie mee te maken hebben en zijn enkele politici zeer rijk geworden van deze deal.

  Maar na aankoop heeft Curaçao de raffinaderij helemaal verwaarloosd, er was geen onderhoud en geen toezicht, geen investeringen in nieuwe schonere technieken, helemaal niets. Nederland heeft veel geld geschonken voor een milieu dienst.. geld is weg, maar geen werkende dienst…

  En nu wordt NL verantwoordelijk geacht voor de overlast van de ISLA? Het is volgens mij weer een ordinaire bedel actie om geld van NL af te troggelen. Curaçao moet dit zelf oplossen… het is zelf verantwoordelijk voor de situatie waarin ze nu zit. Kom uit je slachtofferrol!