plasterkCURAÇAO – “De regering van Sint Maarten kan zich geen afwachtende houding veroorloven gezien de ernst en omvang van de problematiek.” Dat zegt minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een brief aan de Tweede Kamer. Plasterk benadrukt wederom waarom het overgaan tot actie noodzakelijk is.

De aanwijzing zou volgens Plasterk gezien moeten worden als een instrumenten dat ondersteuning verschaft. “Het maakt verdiepend onderzoek mogelijk, door het verlenen van technische assistentie aan de Gouverneur. Daarom is het van groot belang te onderzoeken of de bewindspersonen van het nieuwe kabinet, die orde op zaken moeten stellen en uitvoering moeten geven aan de aanbevelingen uit de rapporten, over voldoende integriteit en integriteitsbewustzijn beschikken”, aldus Plasterk.

Zie hier de brief aan de Tweede Kamer

Kamerbrief Met Reactie Op Huidige Politieke Situatie Op Sint Maarten

15 reacties op “‘Situatie St. Maarten vereist urgentie’”

 1. @ Noticiero. Volgens mij was het punt: DE VERDIENSTEN/INKOMSTEN.

  Ik heb met een citaat van jou precies aangegeven waar het mij in mijn antwoord om gaat. Zo werkt het nu eenmaal wanneer je iets schrijft.

 2. Weet je wat Curaçao voor Nederland heeft opgeleverd? Niet de gouda eeuw van handel en slavernij, niet de inkosten van de Koniklijke Shell, hoewel het wel in die hoek steekt.
  Curaçao met zijn diepe natuurlijke haven, raffinaderij en dokken heeft er voor gezorgd dat je Nederlands spreekt ipv Duits. Het grootste deel van de brandstof van de geallieerden is hier of wel geraffineerd, of hier samengevoegd, getankt, van hier uit verscheept.

 3. @Zorro
  Volgens mij was het punt: DE VERDIENSTEN/INKOMSTEN gegenereerd door middel van slavenhandel en andere bronnen van inkomsten in die tijd. Er staat nergens dat er word getwijfeld aan de ernst van de historie…..

  @Yui Korsow
  Leer goed lezen, je reactie slaat nergens op. Ik beschuldig niemand maar sluit me aan bij iemands mening. Als ik Zucht zijn tekst lees, lees ik ook geen beschuldiging. Wat brabbel je allemaal?? Moeilijk pa lesa Hulandes of noh?? Mal nomber pa nos atrobe aiaiaiai.

 4. @ Noticiero. Zoek een betrouwbare geschiedenisboek over 2 eeuwen slavernij en andere handel op de voormalige N.A. en do the math.

  Zijn die er? De boeken, waarin de slavernij het ergste is aangedikt, worden als betrouwbaar gezien. Zodra er een wetenschapper met een boek komt, waarin met bewijzen wordt aangetoond dat het toch iets minder was, breekt hier de pleuris uit, want dat mag niet. Begrijp me goed, dat de slavernij wel degelijk verschrikkelijk is geweest.

 5. Noticiero als wij (jij vooral) niet in staat bent het idee van zelfreiniging toe te passen en altijd de schuld bij anderen neer leggen wordt het nooit wat. Het was al evident toen onze voorouders door hun rivaliserende stammen gevangen werden genomen en voor een paar kralen verkocht werden aan die witmannen. En ja wij (jij) hebben nog steeds moeite met die schaamte. Jammer.

 6. @Noticiero, JIj beweert iets dus kom maar met cijfers ipv populistisch geblaat..
  Zie jij weeldige plantages op Curacao? Koffie verbouwd en specerijen?

 7. @ Zucht
  je hebt helemaal gelijk!! Eindelijk iemand die gewoon wat feiten tegen ons aanhoudt in plaats van onzin (die we hier al te vaak lezen). Maar tja, gezien de reacties op de tekst van Zucht geeft het weer aan wat het niveau is hier…hopi triestu.

  @ Karla en Narkim
  Zoek een betrouwbare geschiedenisboek over 2 eeuwen slavernij en andere handel op de voormalige N.A. en do the math. En als je tijd hebt, lees ook even wie er nou meer profijt heeft gehad van de Shell jaren. Het zal je parate kennis ten goede komen.

  @ Yui Korsow
  Volgens mij snap jij juist het punt helemaal niet. Als ik de tekst lees dan gaat het erom dat we moeten ophouden met onze eigen politiek en maatschappij constant naar beneden te halen en/of anderen dat laten doen. Elders is het niet veel beter. En daar sluit ik me bij aan, ta basta awor! Durf jij jezelf Yui Korsow te noemen??? Wat jij doet heeft niets te maken met zelfreflectie maar je valt je eigen volk af. Buska skol pa bo bai payaso pret!! Mal nomber pa bo pueblo bo ta!

 8. @zucht, hoe kunnen de eilanden wat hebben opgeleverd? Verkoop van cactussen?

 9. Zucht, als er nu één clown rondloopt ben jij het wel. Je vergeet te schrijven dat er een verschil is tussen de corruptici in Nederland en onze corruptici. De meeste Nederlandse corruptici ( en zeker die gesnapt worden) worden vervolgt en zij worden veroordeeld tot gevangenisstraf en/of zware boetes.
  Kijk naar onze bloedeigen Jasje, hij loopt nog steeds rond in het door ons betaalde jasje en lacht zich een breuk om het onbenul wat o.a. jij uitkraamt.

 10. Zucht, als Nederland al wat aan de rots Curacao waarop niets groeit of bloeit heeft overgehouden is dat in duizendvoud teruggegaan met de schuldsanering.

  Schuldsanering die nodig was omdat een oncompetent en ongeschoold volk massaal stemde voor corruptie.

  Iedere Nederlander die naar Curacao is gekomen had een indrukwekkend CV. Iedere Curacaoenaar die naar Nederland is gegeaan had een indrukwekkend strafblad. Dat in Nederland nog indrukwekkende werd.

 11. @ Wim Stuger

  Laten we eerlijk zijn, de eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen hebben Nederland een hoop inkomsten opgeleverd, terwijl de eilanden samen kleiner zijn dan een middelgrote Nederlandse gemeente, die geld kosten!

  In Nederland zelf is er weinig tot geen begrip voor de situatie op de eilanden en men maakt hen uit voor bananenrepubliek, boeven, etc etc. Genoeg NL politici hebben zich daar openlijk over uitgelaten. Nou met zo’n houding en uitlatingen scoor je zeker ook volle zalen, of niet soms??

  En corruptie……VOLG DAN EENS DE SITUATIE IN NL: fraude met ESF geld en SBM Offshore schikt voor €192 miljoen ivm steekpenningen. En was het niet Philips dat vorig jaar ook bestraft was voor dit soort zaakjes?? En zo voort.

  Dus wat loop je nou te zeiken man! Alsof het allemaal zo braafjes en perfect er aan toe gaat daarzo in NL!

  Ga wat nuttigs doen clown!

 12. Wat voor bezwaren kan een integer persoon nou hebben als het gaat om zijn eigen geloofwaardigheid bij derden c.q. het volk?

  Wat voor bezwaren kan een integer persoon nou hebben als het er om gaat dat actieve en passieve stemgerechtigden in de integriteit van hem geloven en blijven geloven?

  Soms eet men iets verkeerds en werkt dat achteraf laxerend c.q. de stoelgang bevorderend.

  Waarmee zijn de heren, indertijd, akkoord gegaan dat het nu een weerslag heeft waardoor er zo veel protesten en weerstand is tegen een aanwijzing is; zie laxerende gevolgen achteraf.

 13. Nee natuurlijk komen ze op st maarten in opstand. Corruptie is een vast begrip dat kan toch zomaar niet ongedaan worden gemaakt. Geen zakken vullen meer is als een nachtmerrie voor die lui. Met nadruk op lui.

 14. Plasterk ( Partoj van de Arbeid) doet erg stoer tegen Curacao, St.Maarten, Aruba, terwijl hij binnen de Partij van de Arbeid voorstander is dat Nederland aan Marokko miljoenen euros blijft geven bestemd voor Marokkanen die uitkering ontvangen.
  Terwijl de VVD eist dat deze gelden worden aangepast aan de kosten van levensonderhoud van Marokko wil de Partij van de Arbeid de uitkeringen Marokko “gewoon” doorbetalen.
  Op St.Maarten en op Curacao wordt Plasterk erg hoog ingeschat.

 15. Laten we eerlijk zijn, de eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen kosten Nederland een hoop tijd geld en overlast terwijl de eilanden samen kleiner zijn dan een middelgrote Nederlandse gemeente.

  Op de eilanden is er geen enkel begrip voor de overlast die zij Nederland bezorgen (denk daarbij ook aan de export van criminelen naar Nederland) terwijl Nederland geen enkel sociaal of economisch baat heeft van de eilanden. In tegendeel, Nederland wordt alleen maar tegengewerkt door corrupte politici gesteund door niet door enige intelligentie gehinderd stemvee.

  De actie van Plasterk is dan ook de enige juiste. Wees integer of stap uit het koninkrijk. Hoe Sint Maarten erop reageert is voor Nederland altijd een winst. Of het eiland wordt integer, of het eiland verlaat het koninkrijk en wordt voor Nederland een kopzorg en financiele last minder.

  De Nederlandse bevolking heeft echt helemaal niets op met de eilanden maar moet wel steeds de portemonnee trekken. Is het niet voor een Antilliaanse overvaller dan wel voor de miljarden belastinggeld die naar de eilanden gaan.