• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Amstel RaceCURAÇAO – De Amstel Curaçao Race wordt zaterdag voor de dertiende en laatste keer verreden. Volgens organisator Leo van Vliet wordt het steeds moeilijker om wereldtoppers naar ons eiland te halen. De eendaagse wielerwedstrijd heeft de laatste jaren onder meer concurrentie van een criterium in Japan.

Van Vliet was dit jaar zo goed als rond met Peter Sagan en Rafal Majka, maar zij moesten met hun ploeg Tinkoff-Saxo op stage. Ook Vincenzo Nibali zag af van deelname. “Ik merk dat er enthousiasme en interesse genoeg is. Maar uiteindelijk zijn er altijd weer andere verplichtingen waardoor ze niet kunnen komen. De agenda is te vol geworden”, zegt Van Vliet tegen De Telegraaf.

Budget
De voormalige bondscoach van Nederland beschikt over een bescheiden budget van tweehonderdduizend euro. Startgeld is daardoor nooit betaald. “Wij hebben het dertien jaar lang volgehouden, omdat bij ons niks hoeft en alles mag. Daarbij heeft de relaxte sfeer van het eiland velen aangesproken. Ik kan alleen maar met trots terugkijken.”

Erelijst
Op de erelijst van de Amstel Curaçao Race prijken onder anderen Michael Boogerd, Oscar Freire, Tom Boonen, Alejandro Valverde, Alberto Contador, Marcel Kittel en Niki Terpstra. Vorig jaar won Johnny Hoogerland.

© Novum

10 reacties op “Amstel Curaçao Race houdt op te bestaan”

 1. Natuurlijk zitten er vele kanten aan het verhaal en was het een heel mooi evenement voor Curacao wat een net zo mooie navolging verdient!

  …en met mijn tijd van zaterdag was mijn luchtweerstand weer 70% lager dan de snelsten hier.

  Dat is pas ontluisterend…

 2. Als de temperatuur boven de 25 graden komt dan nemen de prestaties ook behoorlijk af en wordt er veel meer energie gestopt in de koeling “zweten”
  Dus 40 in Nederland met 18 graden tuurlijk… Maar met de zon bijna loodrecht op je bolletje en 32 graden. wordt het weer een heel ander feestje.. Ja ja er is ook nog die eenzijdige wind.. (tegen wind) het is hier heuvel achtig….. Soort Limburg zeg maar.
  t stikt ook nog eens van de gaten in de weg. En weinig rechte wegen hier.
  Dus zeg maar De “Hel van t Oosten….

 3. @ H van Schaik. Wat een drukte over een wielerwedstrijdje voor wielrenners op betaalde vakantie after competition, die nergens op de klassiekerlijst van de ISU staat. Het is maar goed, dat de professionals er een slap tempo op na houden, want anders zou er voor de vele meerijdende Curacaose amateurs en het publiek geen lol aan zijn. De zeurpieten zullen wel blij zijn, dat het de laatste keer was en Curacao is weer een exposure armer..

 4. Er wordt een (voor veel mensen) leuk evenement georganiseerd waar het publiek op Curacao topsporters van dichtbij krijgen te zien en die misschien ook wat naamsbekendheid oplevert voor Curacao en dan wordt het zo afgetakeld.

  Wat maakt het uit als ze het hier rustiger aan willen doen en een beetje willen rusten/feesten na een lang seizoen(het is ook een stuk warmer dan ze gewend zijn)

  Er moet eens een keer niet gezeurd worden over dit soort dingen en een onszelf een beetje positief opstellen tegenover mensen die dit soort evenementen willen organiseren.

  Ik persoonlijk vindt het jammer dat dit evenement gaat stoppen.

 5. De reactie en stelling van Jochem laten zit makkelijk narekenen en beoordelen.

  Volgens de officiële site reed Niki Terpstra de 73,6 km in 2:14:33, een gemiddelde snelheid van 32 km per uur.

  De gemiddelde snelheid in topwedstrijden ligt vaak boven de 40 km per uur.

  Dat is een aardig verschil, al is 32 is toch nog te snel voor een rollator.

  Hoe zit het met het geleverde vermogen?

  Voor een dubbele snelheid moet acht keer het vermogen worden geleverd, zie Wikipedia bij Power, http://en.wikipedia.org/wiki/Drag_(physics)

  En bij 25% meer snelheid (40/32) moet 1.25 * 1.25 * 1.25 = 2,0 keer meer vermogen worden geleverd.

  Met andere woorden, het peloton in competitieve wedstrijden moet zich 2 keer zoveel inspannen als in de Amstel Curacao Race, een significant verschil.

  Omdat reacties op Versgeperst vaak nogal overdreven gesteld worden, beoordeel ik de stelling van Jochem als grotendeels waar.

  Professionals die na de Amstel Curacao Race helemaal stuk zitten, die…?

  Best wel ontnuchterend.

 6. De Amstel Curacao Race is een lachertje.

  Reken de gemiddelde snelheid op de route uit en je zult vaststellen dat mijn oma met haar rollator nog een betere tijd zou neerzetten dan de winnaar.

 7. @ Jerrel. Dhr. Leo van Vliet heeft de stekker eruit getrokken omdat er voor hem te weinig aan de strijkstok blijft hangen.

  Wat ben jij zielig, zeg. Wat op jou van toepassing is, geldt niet automatisch voor anderen.

 8. Dhr. Leo van Vliet heeft de stekker eruit getrokken omdat er voor hem te weinig aan de strijkstok blijft hangen.

 9. Het is me nog te vroeg voor een weloverwogen reactie zoals mijn voorganger voorhanden heeft. Toch bedank ik, ook officieus namens de Curaçaose Wielerbond en fietsclub Bellisima, Leo van Vliet en zijn team van harte voor de getoonde inzet de afgelopen dertien jaren. We wensen iedereen een veilige, fantastische en mogelijk laatste versie toe van de Amstel Curaçao Race!

 10. Gelukkig.

  De Amstel Curacao Race was een nep race waarbij grote renners als toeristen een rondje over het eiland reden. De alcoholdampen van de afgelopen nacht hingen nog boven het peloton en ik kon me dan ook niet aan de indruk ontrekken dat de winnaar de avond tevoren al aan de bar geregeld was.

  Het enige jammere dat een stukje Curacao promotie verloren gaat.