• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

VaticaanCURAÇAO – De rooms-katholieke kerk veroordeelt de hulp die een Amerikaanse vrouw met terminale hersenkanker kreeg omdat zij waardig wilde sterven. Dat heeft Ignacio Carrasco de Paula, hoofd van de Pontificale Academie voor Leven, gisteren gezegd.

Hij noemde de hulp die Brittany Maynard kreeg om een einde aan haar leven te maken ‘verwerpelijk’.

Waardigheid
“Waardigheid is iets anders dan het beëindigen van iemands leven”, zei Carrasco de Paula tegen ANSA. “Brittany’s daad zelf is verwerpelijk, maar wat er gebeurde in haar geweten weten wij niet.” Hij zei geen personen aan te vallen, maar stelde ‘dat het gebaar dient te worden veroordeeld’.

Niet katholiek
Een bestuurslid van de actiegroep Compassie & Keuzes, dr. Ignacio Castuera, wees erop dat Maynard geen katholiek was. Hij acht het verkeerd om geloofsstellingen op te leggen aan personen die deze niet onderschrijven.

Euthanasie
Maynard stierf zaterdag in de staat Oregon na publiekelijk te hebben verklaard haar leven te willen beëindigen en politieke actie te willen uitlokken. De zaak zorgde voor een verhit debat over hulp bij zelfdoding voor terminaal zieken. De vrouw was speciaal van Californië naar Oregon verhuisd zodat ze haar leven op haar eigen voorwaarden kon beëindigen, waar de wet van laatstgenoemde staat in voorziet.

© Novum

4 reacties op “Vaticaan veroordeelt hulp bij zelfdoding”

  1. Nou, dan moet de paus maar eens in Nederland zijn best doen. Zelfdoding, euthanasie, hulp bij zelfdoding, doodstraf (Amerika enz.) hoort allemaal bij elkaar, er komen steeds derden aan te pas. Stel je voor, een internist zegt – voor de zoveelste keer – tegen een 94 jarige dat er bij hem bloed moet worden afgenomen voor onderzoek, waarop de 94 jarige hem vroeg,:” Waartoe moet dat dienen dokter”? Ik ben 94, wordt ik beter of er jonger van? Nou, hij heeft zijn zin gehad en heeft hij euthanasie gehad.

  2. Niets verwerpelijk. Juist zeer moedig en waardig is deze jonge vrouw geweest. Wie is de kerk om haar tot een pijnlijk en mensonterend levenseinde te dwingen? Dat noem ik pas verwerpelijk. Achterlijk ook en uitermate cru.

  3. Dat heet nu zelfbeschikkingsRECHT.

  4. Laat deze onfrisse club eerst maar eens naar hun eigen “waardigheid” kijken, meer hoef ik niet te zeggen, het verleden alsmede het heden zeggen genoeg daarover.