• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Joseph Hart uit zich vandaag over de broedplekken van muggen ‘die wij zelf veroorzaken door onze troep niet op te ruimen’.

Het is de hoogste tijd dat we ons nestje schoon houden en ons meer hygiënisch gedragen. De titel verwijst naar het hoofdprobleem: die vermaledijde mug die chikungunya verspreidt – koorts, bottenpijn, huiduitslag met verschrikkelijk veel jeuk, bedlegerigheid gedurende twee tot drie weken. Het kan zelfs maanden daarna nog pijnlijke gewrichten veroorzaken. Deze mug gedijt in smerigheid die wij veroorzaken door overal troep achter ons te laten, in plaats van ons huisvuil in de daarvoor bestemde kliko of buurt container te gooien.

Een restaurant in Zeelandia begroef al hun troep op een naastgelegen terrein. Een tractor groef dan een gat en alle etensresten en troep werden daarin gestort, waarna het gat werd gedicht. Lijkt erg hygiënisch. Lijkt!, want waar men vuil stort of begraaft, zal het gaan gisten en zal er gas vrijkomen. Dit tast uw gezondheid aan en trekt allerlei ongedierte aan. Er hing een vieze geur en de omwonenden hadden er last van. Toen dit bekend werd, moest de eigenaar alle troep opgraven en op eigen kosten naar de vuilnis stortplaats transporteren.

Sommige experts beweren dat het Caraïbisch gebied zal blijven lijden onder het verdomde chikungunya-virus, die nog erger zal worden, omdat veel Caraïbische gemeenschappen onvoldoende alert en voorbereid zijn om de broedplaats van deze mug te bestrijden: opeenhoping van troep! Dit betekent dat dit chikungunya-gedonder ons leven zal blijven verpesten.

Maar wij kunnen wel degelijk dit fenomeen bestrijden en onder controle krijgen indien ons gedrag hygiënischer is, indien wij ons huisvuil op de daarvoor bestemde plaatsen storten, indien wij strengere wetten tegen vervuilers maken en uitvoeren met behulp van camera’s en ‘drones’, indien wij ons meer sociaal en mensgericht opstellen en ophouden ons te gedragen zoals die verdomde mug die in troep gedijt.

Wij moeten ons meer bewust zijn van het gevaar dat wij lopen wanneer wij onze normen en discipline overboord gooien en een onhygiënische leefomgeving scheppen, omringd door troep, vergeven van muggen en vliegen, kakkerlakken en ratten, die allerlei ziekten veroorzaken.

Geachte lezer, wij zijn mensen, geen muggen die in troep gedijen. Alleen wij zelf kunnen onze gemeenschap bevrijden van het chikungunya-virus. Wij kunnen niemand anders de schuld geven en zeggen: “Het mes heeft me gesneden,” omdat wij zelf deze drama hebben veroorzaakt.

Laten we samen een gezonde en prettige leefomgeving scheppen, vrij van ziekten, veroorzaakt door troep!

2 reacties op “Ingezonden: Chikungunya houdt van troep, u ook?”

 1. als iedereen zijn woon en leefomgeving wil schoonhouden, dan hebben wij minder last van ongedierte, die schadelijk is voor de mens
  een opgeruimt erf, is een lust voor het oog
  de media en de scholen zouden meer aandacht moeten vragen van de bevolking en de kinderen, om hun bijdrage te leveren in een schoon en leefbaar omgeving

 2. Hallo!
  Helemáál mee eens!
  Mááris héél moeilijk om een klacht bij de GGD
  In te dienen! De telefoon wórdt niet ééns beantwoord
  Je krijgt de inbox en wordt nóóit teruggebeld!
  Je kan nérgens ánders heen mét een milieu klacht!