• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

zwarte pietCURAÇAO – De Zwarte Piet op een Utrechtse basisschool heeft weliswaar ‘discriminerende aspecten’, maar de traditionele viering kan dit jaar nog door de beugel. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens vandaag geoordeeld.

Doordat de school een discussie over de rol van Zwarte Piet is begonnen, voldoet de organisatie aan de zorgplicht.

Discriminerende aspecten
Het college vindt dat bij de sinterklaasviering op de school sprake is van een ‘jaarlijks terugkerende negatieve stereotypering van mensen met een donkere huidskleur’. Daarom adviseert het mensenrechtencollege Zwarte Piet volgend jaar van discriminerende aspecten te ontdoen.

Discussie
Het bestuur van de Utrechtse scholenkoepel waar de basisschool onder valt is wel een discussie begonnen over Zwarte Piet. Daardoor is het vieren van sinterklaas met Zwarte Piet nu niet discriminerend, aldus het college.

Dom
De moeder van een donkere leerling wilde dat de Prof. Kohnstammschool Zwarte Piet zou verbieden, omdat sprake was van een racistische karikatuur. Opdrachten waarbij kinderen de spelfouten van Zwarte Piet moesten corrigeren zouden suggereren dat donkere mensen dom zijn. De vrouw wilde niet dat kinderen aan dat soort stereotypen werden blootgesteld.

Gelijkheidsbeginsel
Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt of wetgeving over het gelijkheidsbeginsel wordt nageleefd. Het oordeel van het college is niet bindend, maar met een uitspraak van het college kan eventueel wel naar de rechter worden gestapt.

© Novum

6 reacties op “Basisschool komt weg met ‘domme’ Zwarte Piet”

 1. Nederland anno november 2013
  Scenario: Antilliaan, kort afro haar.
  1. Zij staat te kijken naar een groep leerlingen die met hun docenten bezig waren met een fietstocht. Een jongen uit de groep fietsers kijkt haar aan en rochelt.
  2. Nog 3 minuten voor de bus vertrekt van station Alkmaar. Snel, een stukje omlopend naar de bus bij de halte. Nog 2 minuten voor de bus vertrekt. he he gelukkig langs zij de bus, voor mij loopt een jongeman die de bus instapt. Deuren gaan dicht, bus rijdt weg. Huhhh, kon nog op de voorbij rijdende bus slaan. Relax gewacht op terugkeer. Beleefd gevraagd waarom hij 2 minuten eerder wegreed. De bus was vol was het stugge antwoord. Ik kon zien dat de bus zeer zeker niet vol was. Had daar w=een issue van kunnen maken. Dan stond ik nu ook naast Gario.
  Dit patroon al heel wat jaartjes ervaren. Het wordt alleen maar erger.
  Lijkt mij wel spannend de intocht van Sinterklaas in Gouda bij te wonen als enkeling. Hoe spannend kan het zijn?

 2. Philippe Maaskant,
  De ras is wereldwijde bekent als zwarte ras ,maar de bestaande kleur is bruine kleur .
  Net als uzelf zegt “dat domme mensen zeggen zwarte kleur”. Maar intelligenties mensen zeggen getinte kleur en de boosheid uiten van sommige Nederlanders tegen een getinte mens is meestal “piet ” en wat is de verschil tussen de uiten en kinderfeest
  Vrijheid van Uiting bestaat in geschrift maar het ligt aan hoe !! Maar als het gaat om irritaties dan worden het wel een Strafbare kwestie

 3. Heb begrepen dat ze in NL Zwarte Piet nu minder donker gaan maken. Zo exporteren we naar Nederland het idee dat op Curacao ook leeft: hoe lichter hoe beter. Zwart is dus dom en discriminerend, maar bruin is prima. Wat voor bijdrage is dat tegen discriminatie?

  In NL is het -in het openbare debat- politiek correct om alle culturen te “respecteren”.
  Daarom wordt er naar de Zwarte Pieten-protesten geluisterd.

  In prive gesprekken, die je niet op TV zult zien, hoor je andere geluiden en is er inderdaad een toenemende weerstand tegen regels die minderheden in NL aan de meerderheid willen opleggen, Vooral als die minderheden komen uit regio’s waar blanken, Christenen, homo’s en andere minderheden etc. abosuluut niet worden geaccepteren of gerespecteerd en al helemaal niet worden gehoord.

 4. Wat moet je als ouder dan zeggen? Zwarte Piet was slecht, die willen we niet meer? Wat gaan kinderen dán denken van mensen die op zwarte Piet lijken?

  Dat is de keerzijde Gario, bedankt !

 5. Zie hieronder, ik moet toegeven, het is een knap staaltje van rechtpraten wat krom is, hulde voor dergelijke woordelijke acrobatische toeren a la Circque du Soleil.
  MAAR BS blijft BS.

 6. De titel van dit artikel is niet helemaal correct. Het moet zijn “traditionele” Zwarte Piet in plaats van “domme”. Zwarte Piet is tegenwoordig de bijdehante hulp van Sinterklaas die het vaak beter weet dan zijn baas.

  De Zwarte Piet discussie in Nederland heeft een aantal oorzaken. Vanuit de tegenstanders gaat het voornamelijk om immigranten uit Suriname en van de Antillen die het niet gemaakt hebben in Nederland. Zij wijten dat vooral aan racisme en discriminatie en worden daar in aangemoedigd door zogenaamd links goedvolk.
  Aan de andere kant zien we de autochtone Nederlander die al langer met ongenoegen de nadelen van de immigratie van onaangepaste en onopgeleide lieden uit vooral Afrika en het Midden-Oosten ondervindt. Bij de bestuurlijke elite vond men geen gehoor. Het Zwarte Piet gedoe was een druppel die de emmer deed overlopen en leidde tot agressieve reacties.

  Waarom die tegenstellingen? Elk land, ook als het zogenaamd democratisch is, wordt feitelijk geregeerd door een elite die achter de schermen bepaalt wat er wel en wat er niet gebeurt. Het volk dient de elite te voorzien in wat ze hebben willen, diensten, geld, goederen. Daarvoor is het van belang dat er rust is in de samenleving.
  De import van gastarbeiders in de vorige eeuw in Europa diende om het productieproces gaande te houden en de lonen laag zodat de bedrijven rendabel bleven. Helaas bleek men een inschattingsfout gemaakt te hebben en bleken de nadelen veel groter dan de voordelen.
  Die nadelen kwamen vooral terecht bij het gewone volk en niet bij de elite zodat de elite een campagne startte die ertoe moest leiden dat al die buitenlanders in de wijken en op de scholen van hun kinderen positief werden gewaardeerd. Multicultureel was leuk, multicultureel was de toekomst. Wie er anders over dacht die las de verkeerde krant of was een racist!

  In werkelijkheid waren er vele problemen die steeds erger werden en er ontstond een soort van populisme. Rechtse anti-buitenlander partijen. In het begin konden ze door de media, in handen van de elite, kapotgemaakt worden. Bij Pim Fortuin echter lukte dat niet maar die werd net op tijd doodgeschoten. Theo van Gogh, een charismatische anti-Islam criticaster werd vermoord. Zucht van opluchting bij de elite.
  Toen kwam Geert Wilders. Zijn aanhang groeide en de elite kon hem niet onder controle krijgen ondanks dat men op tv, in de kranten, in de politiek, van alles uit de kast haalde om hem zwart te maken en als racist weg te zetten. Moord was geen optie meer. Een proces tegen hem leidde tot vrijspraak en inmiddels is er al weer een aanklacht tegen hem die waarschijnlijk echter niet tot een proces of een veroordeling zal leiden. De elite heeft een probleem.

  Het volk is mondiger geworden en hoewel de Nederlanders een vreedzaam volk zijn, en met allerlei financiële uitkeringen en toeslagen rustig gehouden worden, groeide niettemin het onbehagen. Internet en de sociale media maken het onmogelijk het volk nog zo te misleiden en manipuleren als vroeger. Er ontstond onrust rond Zwarte Piet. Wat was de reactie van de elite, bang voor onrust? Ja, ja, eigenlijk hebben ze wel gelijk, want boze negers die feestjes verstoren dat willen we niet, dus moeten de witten maar een beetje toegeven, zoals ze al zo vaak moesten toegeven, en maken we Piet maar wat minder zwart.
  Dat ging nu net wat te ver. Nederlanders hebben al lang het gevoel dat “buitenlanders” maar van alles mogen en krijgen, en nu willen ze ook al het nationale kinderfeest verpesten! Nee!

  Jammer voor Quinsy Gario en zijn vriendjes, maar Zwarte Piet is en blijft gewoon Zwarte Piet en dat is maar goed ook. Kinderen vinden Zwarte Piet leuk en aardig. Mensen die op Zwarte Piet lijken, zoals mensen met Afrikaanse wortels van zichzelf denken, zijn dus ook leuk en aardig. Stel dat Zwarte piet wit, roze of groen wordt en de de kinderen gaan vragen waarom dat is. Wat moet je als ouder dan zeggen? Zwarte Piet was slecht, die willen we niet meer? Wat gaan kinderen dán denken van mensen die op zwarte Piet lijken?