• Recente reacties

  • Facebook

  • Twitter

  • Validator w3.org

  groenewoud-300x165CURAÇAO – De kinderen van Kolegio Dodo Palm kunnen dringend betere schoolbankjes gebruiken. De huidige zijn versleten en kapot. Maar er is een groot probleem: niemand wil meebetalen aan het verschepen van het schoolmeubilair dat in Nederland voor ze is ingezameld. Dat meldt Caribisch Netwerk.

  “Voor de kinderen zijn de bankjes hard nodig”, zegt schooldirecteur Saiseline Senior. “Goed meubilair is belangrijk voor een goede zithouding.” De bankjes waar de kinderen van haar school aan zitten zijn zichtbaar op. Daarom vraagt ze begin dit jaar hulp aan Ruth Groenewoud van Stichting Miss IQ in Alkmaar. Zij verzamelt in Noord-Holland schoolmeubilair, speelgoed en boeken voor de kinderen in.

  Opslagplaats
  In een opslagplaats op een industrieterrein in Alkmaar ligt daarom sinds april een breed assortiment aan schoolspullen te wachten op een nieuw leven. Alles bij elkaar ongeveer een container vol: dozen met gloednieuwe schriften, boekjes, stoelen en meer dan honderd schoolbankjes. Gedoneerd door scholen uit de omgeving. Maar het geld dat nodig is om ze naar Curaçao te vervoeren – ongeveer achtduizend euro – is er niet.

  Wens
  Omringd door de spullen vertelt Groenewoud dat ze er slapeloze nachten van gehad heeft: “Het is mijn wens dat de spullen voor de kerst op het eiland zijn, maar wij kunnen dat als kleine stichting niet zelf betalen. Het is toch zonde als dit niet weg kan? Het moet gewoon weg.”

  Geen geld
  “Het is heel moeilijk om de spullen hier te krijgen”, merkt ook Senior in Seru Fortuna. “De ouders van deze kinderen uit Seru Fortuna kunnen we niet om geld vragen. Zij hebben al moeite om elke maand rond te komen, dus waar gaan ze dat geld vandaan halen? Dat hebben ze niet. Ik hoop dat het lukt, want anders moeten we weer opnieuw gaan bedelen en sponsoren zoeken.”

  Geen oplossing
  In Nederland is Groenewoud inmiddels ten einde raad: “We hebben alles al geprobeerd. Oproepjes via Facebook, organisaties aanschrijven, bellen, de Curaçaose regering en de Antilliaanse gemeenschap in Nederland om hulp vragen… Als iedereen een kleine donatie geeft, komen we er wel, dacht ik. Maar het heeft niets opgeleverd. Ik ben teleurgesteld. Ik had echt verwacht dat mensen blij zouden zijn met dit soort inzet voor arme kinderen op Curaçao. Dit is heel pijnlijk.”

  Regering
  Groenewoud en Senior hopen nu op een klein wonder, zodat de spullen alsnog snel naar Curaçao kunnen. Senior heeft de douane op Curaçao ingeschakeld om te weten wat er precies nodig is voor het inklaren van de spullen. Ze blijft hopen op een oplossing. “De kinderen verdienen deze spullen. Ze waren ook heel blij met de spullen die vorig jaar wel op Curaçao zijn aangekomen via Miss IQ.” Toen betaalde de Curaçaose regering mee aan het vervoer.

  Domper
  Ook Groenewoud blijft strijdlustig, maar deze ervaring is een flinke domper op haar vrijwillige inzet voor kinderen op haar geboorte-eiland. Ze weet niet of ze ermee verder gaat: “Ik denk dat ik ga stoppen met spullen verzamelen voor Curaçao. Dan stuur ik de spullen liever naar landen die dankbaarder zijn. Naar landen waar de overheid er open voor staat om dit soort materiaal uit Nederland te ontvangen. Het is pijnlijk, maar als het niet lukt, gaan de spullen naar Marokko.”

  28 reacties op “Geen geld voor verschepen schoolmeubilair”

  1. @LaStiwz
   Nou ik denk je zit in de inklarings business.. Asycuda…
   Ik hoop inderdaad dat de douane ook zo kijkt, die jongens zijn heel creatief.
   Ik verbaas me al jaren over hun manier van “Afronden”.
   Je importeerd iets voor naf 100 stel je bent invoerrechten vrij betaal je alleen ob 6%.
   Krijg je een aanslag voor naf 6,02 het is niet veel maar wel “altijd” een paar cent hoger…

   Nou even grof opgeteld.
   Shipping en inklaring gratis. Wellicht aflevering van de container ook ??
   Boeken en schriften zou ook gratis moeten kunnen als de minister mee doet.

   Doet de douane niet al te lullig over de bankjes komen we uit ergens rond de 2250 naf
   Shipping gratis insurance zou ik niet doen. dus ook 0.
   Dus zeg total rond de 3000 Naf.
   Dat is al heel wat anders dan 8000 euro.

   Nou daar kan een minister best wel met een foto voor in alle kranten gaan staan..

  2. @Caramba

   Dat zoeken op marktlaats had ik al gedaan. Legio bankjes die te koop staan voor minder dan 10 euro.

   Komt dus ongeveer 3 euro aan OB en invoerrechten bij. Voor 200 bankjes (7 klaslokalen vol) gaat het dus om 600 euro.

   Zielig van die ouders. Neem dan maar 1 maal batata met saus minder, of 2 polar.
   Oh nee, dat kan natuurlijk niet. Er wordt gedacht: die batata met saus is voor mij en dat bankje niet.En het volgend jaar zit er een ander kind in dat bankje. Nee daar laat ik mijn batata niet voor staan.
   De prioriteiten liggen volgens mij verkeerd.

  3. Nou.. 22% en 6% ob.. op de stoeltjes en bankjes. Daar was ik al bang voor.
   Daar gaat dus die 6500 euro over. De douane gaat net zolang googelen tot ze op markt plaats iemand vinden die zo.n bankje en of stoeltje heeft verkocht in euro.s
   Uit elkaar schroeven dan maar…
   Scrap hout en metaal en een apart doosje fedex met boutjes en moeren.
   Of gewoon in een koffer van iemand die toch hiernaar toe komt.
   Leo ver van huis stond vroeger ook bij de ingang op schiphol met z.n tapes.

  4. @Dasilva, Ik meen dat veel van de spermadonoren van de kinderen (aangezien ze zich toch niet met de opvoeding bezighouden) op het criminele pad zitten kunnen ze wellicht wat van het gestolen waar verkopen om daarmee de container mee te betalen.

  5. Voor schoolmeubilar (het dichts bij komt):
   94.03
   Andere meubelen en delen daarvan:
   9403.1000 — meubelen van metaal, van de soort gebruikt in kantoren 22%
   9403.2000 — andere meubelen van metaal 22%
   9403.3000 — meubelen van hout, van de soort gebruikt in kantoren 22%

   te bereken over de CIF (dag)waarde.

   OB is 6% over waarde inclusief invoerrechten.

  6. €8000,- !??!?!?!

   Een container verschepen naar Curaçao kost rond de €2000,-.

   Ik snap wel waarom niemand daarvoor wil betalen.

   Wie stopt het geld in zijn zak ?

  7. @LaStiwz
   Stoeltjes en schoolbankjes nog…
   en ob ??

   @Dasilva
   Ouders uit Seru Fortuna… ..
   Beter gezegd moeders uit Seru Fortuna. Die misschien zelf eigenlijk ook nog naar school moeten.

   Maar onder welk school bestuur valt die school. RKC ?

  8. Er is dus een hele zomervakantie over heen gegaan zonder dat er iets van een werk-actie of vrijwilligersactie op poten gezet is om dit spul hier te krijgen.

   En die ouders en leerlingen dan? Die kunnen toch ook gewoon gaan collecteren om dit voor elkaar te krijgen? Nee, dan liever wachten en wachten totdat De Grote Weldoeners het voor ze oplossen.

  9. Weet je wat mij irriteert? De opmerking van het hoofd van de school, gisteren op de radio: “Het is al sinds April beschikbaar, ja, maar ja, om het hier te krijgen is geen geld en dan zouden we sponsoring moeten gaan zoeken of zo en ik weet ook niet of er invoerrechten over betaald moeten worden. Iemand is dat aan het uitzoeken.” Het is toch niet te geloven, als het ook niet kant en klaar bij haar afgeleverd wordt, zonder te betalen en zonder gedoe dan is het dus niet goed.

  10. NIET 1 werkelijk niet ene politicus zal zich hier hard voor maken.
   Zo zie je maar dat de politiek hier louter en alleen uit egoïsten en zakkenvullers bestaat. Geen zier geven ze hier om kinderen. Ene grote mafia bende hier

  11. Effe snel gerekend : € 8000 = 2 – 2,5x niet vliegen World Business Class KLM AMS-CUR.
   Als Fraudelyntje nou eens niet onnodig op kosten belastingbetaler op en neer vliegt, kunnen de spullen naar Korsou.
   Een certified secure line vid-conference setup met jAsjes wil ik fancyfree voor haar opzetten, hoeft zij de belastingbetaler, sede PS, ViProom Schiphol, KLM en SBD-KPC (bodyguards LOL) niet verder te belasten.
   Maar natuurlijk zullen de pencilpushers van de Douane weer op de komma’s letten en de spullen vasthouden tot een enorm bedrag aan invoerrechten is betaald.
   Nos mes no por, Hende Dushi of laga!

  12. Er is inderdaad een Groupage vervoerder (uit Rotterdam) en Rederij (uit Barendrecht)gevonden die dit voor Sinterklaas op Curaçao heeft. dit na aanleiding van bovenstaand bericht op Versgeperst.com

  13. Voor de boeken geldt:

   Artikel 52
   1. Vrijstelling van invoerrechten wordt verleend voor de invoer van bij ministeriële beschikking aangewezen visueel en auditief materiaal van opvoedkundige, gemeenschappelijke of culturele aard.

   2. De vrijstelling wordt slechts verleend indien het materiaal betreft dat verkregen is uit een schenking door een in het buitenland gevestigde natuurlijke of rechtspersoon en dat bestemd is voor bij ministeriële beschikking met algemene werking aangewezen:

   a. openbare instellingen en organisaties van openbaar nut van opvoedkundige, wetenschappelijke of culturele aard, of

   b. particuliere instellingen en organisaties die in hoofdzaak werkzaam zijn op het gebied van opvoeding, wetenschap of cultuur.

   Voor de schriften geldt:
   Code 4820.2000 — schriften 5,5% invoerrechen

  14. Natuurlijk zal het wel weer opgelost worden. Dit is niet de eerste keer, dat we onze ondankbaarheid tonen en de vrijwilligers in Nederland schofferen. Het zal dan ook niemand verbazen, dat er naar andere landen gezocht zal worden om donaties van gewilde goederen te doen zoals bijv. Marokko. Zo blijven we in onze eigen voet schieten en zulke giften zullen noodzakelijk blijven, want geld zal er voorlopig niet zijn en wat er aan geld is wordt aan zogenaamde prioriteiten toegekend. Dat wil op eigen benen staan ja met St. Juttemis.

  15. Kijk we komen er wel.
   Dat transport is niet het probleem.
   De invoerrechten / douane..

   Als ze de bill of lading nu een beetje handig opstellen en een handig opgestelde factuur of facturen regelen dan moet daar ook iets mee te doen zijn.
   Verder er zijn wat vrijstellings mogelijkheden. http://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/XHTMLoutput/Actueel/Cura%C3%A7ao/143969.html En eigenlijk eigenlijk is die lands verordening niet eens echt geldig. Door 1010 had dat omgezet moeten worden.
   Een malige dingen tussen partikulieren. Demo material, schenkingen via diplomaten.. Mevr. wiels zou dus echt iets kunnen doen.
   En als die mevrouw nu dus 100 mensen op curacao 2 stoeltjes schenkt. en de prijs blijft onder de 150 naf. Is wel een beetje papeir werk maar dan komen we er ook. Vervolgens gaat iedereen persoonlijk een stoeltje ophalen en brengen naar die school.

   Ik denk dat de douane daar wel mee kan leven niet waar. Dus alle ouders van leerlingen op die school help een handje creatief mee. zou ik zeggen.

  16. Maria, als cadeau van St.Nicolaas en zijn Zwarte Pieten dan toch wel hè.

  17. Bij deze stel ik voor dat de heer Norbert George die al maanden thuis zit en niets doet maar wel een dik salaris vangt om de kosten te betalen voor dit transport

  18. Graag wil ik in contact komen met de persoon die hierover gaat. Er is een reder bereidt gevonden om het te verschepen. Als een Sinterklaas kado voor de school. Met dank alvas voor het transport bedrijf en de rederij.

  19. Het transport alleen zou 5500 euro bedragen.

  20. Caramba, wat zou je zeggen van een “noodwetje” dat onze regering uitvaardigt om gedoneerde goederen, die ten behoeve van ons volk worden aangevooerd, invoerrechten vrij binnen te laten ?

  21. Zou die mevrouw die 8000 euro kunnen uitsplitsen. En wat voor container is t. 20 of 40 voet
   Want het transport van een 20 voet container goed voor 30 kuub kost echt geen 8000 euro. Meer rond de 2500 dollar.
   Ja de douane gaat hier wel invoer rechten rekeken. Over transport en waarde (CIF cost insurance en freight). En ook al zeg je schenking en 2e hands. je moet heel er goed documenteren wat de reele waarde is. Vraag Kooyman of Building depot anders voor een beetje hulp of een van de vele grouppage vervoerders. En uiteraard het RKC bestuur.
   Maar ik moet wel uit ervaring zeggen. Het is een hele hoop gedoe.
   Een zending gedonateerde boeken voor school bibliotheken heeft jaren in de opslag gestaan. Omdat de douane idiote bedragen rekende voor de import.nieuw prijs voor oude boeken. Tuurlijk valt er wel iets te regelen maar dan moet de juiste personen mee willen werken. Het beste is als al die bankjes worden gedemonteerd en je zelfs de schroeven thuis laat, vervolgens importeerd je dat apart losr van elkaar als metaal of hout afval. Hier schroeven kopen en alles weer in elkaar zetten. De nieuwe schoolboeken en schriften dat kan je wel vergeten. Dat gaat niet gratis lukken.
   Lokale ondernemers verkopen dat ook aan scholen en die zien het als broodroof. Dus daar gaat de volle mep invoerrechten overheen. Uberhaupt is het niet verstandig on een gemixte lading te willen invoeren. Je kan hoogsten regelen dat een bedrijf in Nederland die boeken en schriften met een originele factuur verkopen aan een bedrijf op het eiland hier en een hele hoge korting geven. En gedeeltelijk als demo materiaal. Maar alles bijelkaar in een container. Beter niet.

  22. Er zitten ambtenaren thuis die niets doen en 15000 per maand vangen.. laat die maar meebetalen!

  23. jammer dat er geen geld is van uit nederland om te versturen, Koninklijke marine misschien?
   Maar goed dan is het op het Curacao en gaat de DOUANE WEER ZEUREN OVER INVOER RECHTEN..
   8000 gulden hmmm dat is bijna net zoveel dat fraudelientje per maand krijgt aan onkosten vergoeding voor haar huis omdat ze niet in een ambstwoning kan wonen. Goede PR en in de gedachte van Helmin als ze gaat doneren.

  24. ik kan me herinneren, dat er een jaar of langer geleden ook een container zou komen, maar dat ging toen niet door omdat de douane er belasting over wilde krijgen.
   De overheid zou dit soort initiatieven moeten steunen en meebetalen aan de overtocht en geen belasting hier voor rekenen.
   maar de overheid zal nergens aan meewerken tenzij er zelf beter van worden.
   allemaal dikgevreten heren en dames daar in forti…

  25. Ga met de pet rond ,misschien is er wat op te halen Curacao anno 2014 uit Nederland schoolmeubilair ophalen maar ja onderwijs moest toch gratis worden
   Pero nos mes por

  26. “..Na een ruime werkervaring van 30 jaar voor diverse werkgevers, beschikte zij over een prestigieus netwerk..” (bron website Curacaohuis)

   Ergens in haar prestigiueze netwerk moet ze het kunnen regelen.. Immers:

   “Ambassadeur van EZVN (Etnische Zakenvrouwen Nederland), rolmodel 2009 UWV, Overheid en EZVN, lid van diverse vrijwilligersorganisaties, waaronder Operatie schoenendoos, bestuurslid Woman on the Move en Woman in Charge (Neyenrode Universiteit)  ..” (bron website Curacaohuis)

   Pestigieus= gezaghebbend, respectabel, toonaangevend, vooraanstaand

  27. Dat moet toch voor de ISLA niet zo moeilijk zijn.

  28. Mw. Groenewoud u moet zich wenden tot onze “gevolmachtigde minister” ene mw.Wiels die schijnt miljoenen tot haar beschikking te hebben (ons belastinggeld dat zij nu aan verfraaing van haar ambtswoning uitgeeft). Wel opschieten want anders is dat ook op.