• Recente reacties

  • Facebook

  • Twitter

  • Validator w3.org

  French-Dutch-border-300x184CURAÇAO – Een bericht dat gisteren op de website van de NOS verscheen over het Franse dreigement om het Verdrag van Concordia op te zeggen en grensbewaking en visa-verplichtingen in te voeren in Sint Maarten, heeft voor de nodige beroering gezorgd. Dat meldt Caribisch Netwerk.

  Volgens René Dosière, voorzitter van een Franse parlementscommissie verrijkt het Nederlands deel van het eiland zich ten koste van de Franse kant. De Nederlandse regering staat volgens de 73-jarige politicus onverschillig tegenover de economische malheur op het Franse deel.

  Geen voorstel
  Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag laat weten dat Dosière zijn zorgen al in juli naar voren heeft gebracht bij de behandeling van een rapport van een parlementaire commissie in het Franse parlement.

  Behandeling
  “Bij die behandeling werd het belang onderstreept de problematiek gezamenlijk te bespreken,” meldt de woordvoerder. “De Franse overheid heeft dit niet bij het koninkrijk opgebracht. Ook in Sint Maarten is geen concreet voorstel binnengekomen voor bespreking van dit onderwerp. Natuurlijk is het Koninkrijk der Nederlanden bereid met Frankrijk te bespreken hoe de samenwerking tussen Saint Martin en Sint Maarten versterkt kan worden.”

  Vierpartijen overleg
  De woordvoerder voegt hier aan toe dat dit in de praktijk ook al gebeurt. “Dit komt onder andere aan bod in een vierpartijen overleg tussen Frankrijk, het Koninkrijk der Nederlanden, Saint Martin en Sint Maarten. Het laatste vierpartijen overleg was in januari. Daar werd onder meer gesproken over militaire samenwerking, politie- en douanesamenwerking, verdragen, Europese Unie, onderwijs, gezondheid en sociale zaken. Een volgend overleg kan worden gepland als het nieuwe kabinet van Sint Maarten is geïnstalleerd.”

  1 reactie op “Beroering over grensbewaking Sint Maarten”

  1. Storm in een glas water.