ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Arthur Donker uit zich vandaag over het wetsvoorstel van de PAIS betreffende een rookverbod.

Ik las pasgeleden in de krant dat de Pais-opperhoofd Rosaria, vol goede moed een wetsvoorstel wil doorduwen om in clubs en besloten ruimten het roken te verbieden, omdat mensen ziek worden van de zogenaamde ‘secondhand rook’.

Als ex-roker die twee tot drie pakjes per dag rookte, heb ik er geen last van als mensen wel of niet in een besloten ruimte roken, maar er zijn mensen die daar last van hebben, net als Jehova Bandidos om 08.00 uur zondagmorgen.

Zoals alles hier, ze maken wetten en vergeten ook te kijken hoe ze dat gaan implementeren of wie de controle uit gaat oefenen en dan valt alles weer in elkaar want controle hier is een vies woord of lachertje.

De man doet zijn best om zieltjes te winnen voor de komende verkiezingen want de mensen die op Pais hebben gestemd zijn zwaar teleurgesteld in de slappe manier van handelen van de opperhoofd. En dus zoekt meneer een makkelijk item om zieltjes te winnen en dat is roken, of de arme zielen bergen goud beloven of misschien wel een tegoedbon voor 100 gulden weggeven.

Maar niemand van die hele club van 21, die durft ook maar één vinger uit te steken naar de grootste en zwaarste roker van Curacao, de Isla. Ze doen namelijk al ‘zoveel’ voor de gemeenschap, ze geven een bus cadeau, kussen de minister van Volksgezondheid op zijn dikke buik en beloven Knipbaai op te knappen. Daarnaast geven een half miljoen aan de CITRO want zo houden we de kritiek weg en praten we niet over de achttien doden per jaar. Zolang het niet onze familieleden zijn schrijven we die achtttien af als collateral damage, en zorgen er voor dat we zwaar adverteren in de media zodat ze niks negatiefs over ons durven te publiceren.

En wat doet de gemeenschap? Die geeft hun een prijs voor al het goeds dat ze doen. De minister van Volksgezondheid durft te zeggen dat zij een voorbeeld zijn voor andere Curaçaose bedrijven, wat op zich een belediging is voor alle mensen die op Blue Bay, Marchena, Wishi, Welgelegen, Parasasa, Piscadera wonen, want wij hebben daar dagelijks last van.

Als CITRO de ballen had zouden ze die cheque tijdens een persconferentie teruggeven aan die moordenaars, maar het blijft moeilijk want geld stinkt niet, ook niet de rook van de Isla.

Nog nooit is de uitstoot van de Isla zo hoog geweest. Waarom? Milieudienst werkt niet, de milieupolitie met hun gloednieuwe auto’s rijden van byside naar byside om indruk te maken want verder doen ze nada. Het is werkverschaffing a la Asjes.

En de regering? Muisstil want anders worden ze van de lijst voor eindejaarsrelatiegeschenken geschrapt of mogen ze niet meer op en neer vliegen in het privévliegtuig van PDVSA met mooie geplastificeerde Latina stoeipoezen aan boord.

Dus laten we nou in godsnaam die anti-rookwet doorduwen en laat de Isla met rust. We begraven we die achttien mensen maar stilletjes elk jaar.

Ik blijf lachen op deze klip want het zijn een stel hypocrieten die ook medeschuldig zijn aan de dood van die mensen maar nog steeds de andere kant opkijken want dat willen ze niet zien.

19 reacties op “Ingezonden: No smoking!”

 1. @Loko
  Je hebt helemaal gelijk, je hebt m’n ogen geopend….
  De klagers over de Isla zijn het Bisdom het RKC schoolbestuur de grond bezitters en ontwikkelaren van Blue-bay en de vroegere ambtenaren en politiek. En de grote geldopstrijkende schurken.

  Vroeger dacht men dat diesel uitstoot niet schadelik was. En dat Asbest een perfect bouw material is. De meeste huizen op Curacao hebben astbest als dakbedekking. Pas een jaar of 5 geleden is de verkoop gestopt. Veel scholen hebben het ook als dak bedekking.
  Je kon roken in vliegtuigen… Weet u nog. Insel air heft nog vliegtuigen met astbakjes in de leuningen.
  International normen waren er vroeger ook niet, nu wel.
  Arbeids voorwaarden en CAO’s waren er ook niet.
  Veiligheids voorschriften waren ook anders.
  Werktijden waren anders.
  Je gordel hoefde je ook niet te dragen. Kern energie was veilig
  En er stonden geen waarschuwingen op pakjes cigaretten.

  Maar u heeft gelijk alles in een hoek van 30 graden vanaf de Isla.. afbreken en verboden gebied verklaren. Soort Tjenobil, tot vlak voor Juliana dorp. want daar klaagt niemand.
  O ja. die militairen daar die wel klagen ja die moeten verplicht verhuizen. Die opa van 90 niet, die heeft goede sterke genen. En die Caro patienten

  Maar Loko Waarom beantwoord u nooit directe vragen.

  Wat zijn de voordelen van de isla. En wat is de opbrengst van de isla nu.
  Waar gaan de winsten van de isla heen.
  Is de rook gevaarlijk voor de gezondheid ja of Nee
  Overschrijd de Isla international vervuilings normen ja of nee ?
  Hoelang is er nog olie om te raffineren.
  Denkt u dat de isla nog “verhuurd” kan worden na 2019 ? En zo ja aan wie
  Wat denkt u dat dat de gemeenschap gaat kosten
  Wat zou beter zijn voor Curacao een oude Raffinaderij in het hart van Curacao of een jachthaven.
  Denkt u dat de Isla veilig is in zijn huidige vorm, zijn ongelukken en slachtoffers acceptabel ?
  Is er een veiligheids plan als de grote klap komt. (En ja de brokstukken halen makkelijk Julianadorp.)

  Een kabel baan en reuze palmboon en kerstboom is dat een leuk idee of niet.
  Freedom Tree Curacao.

 2. Beste Sander, Caramba en andere Lokoloko haters,

  Kunnen jullie niet kritiesch denken ?
  Er zijn toch bouwvergunningen afgegeven voor die scholen en Blue Bay resort etc.
  De ambtenaren die de aanvragen en ontwerpen van die scholen moesten beoordelen, wisten zij niet dat die gepland waren onder de rook van de Isla? De initiatief nemers, architecten, aannemers, Bisdom en Overheid zagen en zien zij niet de uitstoot van de Isla?
  En dan toch op die plekken scholen bouwen! Roept dat geen vragen op bij U?
  En waarom nu pas zoveel aandacht voor de arme scholieren die al 30 jaar in de stank les kregen en nog steeds krijgen. Wist Arthur Donker 30 jaar geleden niet dat die scholen daar gebouwd werden? Waarom toen geen protest? Waarom worden die scholen niet gesloopt en ergens anders gebouwd ? Weten jullie wat “investigative journalism” is? Daar ontbreekt het aan op Curacao. Wel veel kritiek en grote bek. Zoek maar eerst uit wie de grote schurken zijn en veel geld opstrijken door mensen te belazeren.
  Jullie gescheld naar Lokoloko deert mij niet en ik blijf lekker lachen.

 3. is de echte naam van Lokoloko misschien Charles cooper of Carlos Monk?

 4. Als eerste will ik zeggen, ik ben met je heleemaal ermee eens dat de rafinaderij niet in de huidige condities kan blijven, maar alleen doordat je de rafinaderij nog steeds daar ziet staan betekend niet dat er niks word gedaan.

  Het zou ironish klinken, maar het was de PAIS-opperhoofd Rosaria wie vorige week aandacht nog een keer opbracht in de regering over het toekomst van de rafinaderij * en de debat hierover die in Den Haag plaats zou moeten vinden op 10 december zal een maand eerder gedaan worden **. Er is wel belang binnen de regeringen om aan de situatie van de rafinaderij te werken, helaas zijn ze nu allemaal met iets anders bezig. Hopelijk zal dit in de komende maanden na de debates veranderen.

  De waarheid die we voor de komende jaren ermee zullen moeten leven is dat de rafinaderij tot ten minste 2019 daar zal blijven roken. Todat er geen concrete beslissingen hierover genomen worden zal niemand in de rafinaderij investeren als het in 5 jaar daar mischien niet meer zal staan. Als we geen ander alternatief vinden zal die langer daar blijven. Het alleen maar kritiek geven van de huidige situatie is niet contructief en zal tot geen verandingen leiden.
  Het belangrijkste die we nu allemaal moeten doen is opties voor die rafinaderij debateren. GreenTown, moderniseren van de rafinaderij, ect. Wat zijn de voordelen en nadelen, gevolgen die deze beslisingen zouden hebben in de economie, gezondheid, toerisme, buitenlandse zaken en welke andere opties hebben we. Deze zijn taken die niet alleen door de regering gedaan moet worden, het is onze verantwoordelijkheid om als bewoners van deze eiland ook zelf actie te nemen in plaats om gewoon te zitten zueren met veroordelend comentaren en erop wachten todat iemand iets doet.

  Ik weet dat dit een ingezonden brief is en dat het alleen maar jou mening is. Maar het klinkt wel hard tegen aan. Dit is een serieuse probleem die eraan gesproken moet worden, maar helaas kan dit artikel niet helemaal serieus genomen worden. De punten die erin worden gebracht*** zijn wel van belang maar de extra comentaren zijn al teveel. Die brengen er sentimenten op aan bijde kanten die de lezers nog een keer in twee groepen zal delen en niet objectief over deze thema ernaa zullen denken en bespreken.
  Het schuilen van de hooft thema acther een vrijwel ongerelateerde titel brengt alleen maar sensatie en aandacht op, zoals een plot-twist in het midden van een Hollywood film. Je laat de hele situatie zien alsof het zo simpel is om op te lossen als op een knop te drukken. De werkelijkheid is veel groter en complexer.

  * http://tinyurl.com/mkv73rc
  ** http://tinyurl.com/kahrtwj
  *** rookvebod, toekomst rafinaderij, prestatie regering en mileudienst

 5. Ojaa…

  Die “slimmerikken”..
  Die worden ‘gekozen”….. Elke keer weer opnieuw.

 6. @Loko

  Dat er geld verdient wordt met verkoop van terreinen daar is niks mis mee. Laten ze het verkopen aan Amerikanen… Geweldig toch allemaal mensen die geld komen brengen en uitgeven op ons mooie eilandje. Wie bouwt die huizen.. Wie betaald belasting en import heffingen. De binnenstad ligt ook al bijna plat toch ?? Maar nee Amerikanen kopen daar niet vanwege de vervuiling, nee ze Mogen niet langer dan 3 manden verblijven per jaar. Idioot visa beleid… En ja.. zeg mij nou eens Tuinman, weet u wat die jongens verdienen… Is dat slechter dan onder de olie zitten en met zwaar chemisch afval werken ?

  Persoonlijk denk ik ook dat de mensen die ageren tegen de isla uitstoot echt niet alleen uit Blue bay afkomstig zijn. Dat zou wel heel kortzichtig zijn nietwaar..
  U gaat me toch niet vertellen dat u de isla een prachtige aanwinst vind voor ons eiland ??? Dat u met een trots en warm gevoel over de brug rijd en denkt wat is het toch mooi die Isla. Ja goh stel het is er niet meer. Wie maakt dan de grootste keststal..

  Die terreinen zijn “waardeloos” omdat ze in de rook van de Isla liggen is dat het ?
  Dat geeft ook meteen het probleem aan. De isla vervuilt niet alleen maar maakt dingen ook waardeloos, Maar dan ook het hele eiland.. Wat dacht u van al die mensen die nu vanaf de andere kant “uitzicht hebben op de isla…. Of mensen die naar de “wonder schone vlammen en rook pluimen kijken elke avond.. Voor Blue bayers is dat niet belangrijk. De lucht en de neerslag wel.

  Het hart van Curacao / Curacon is een rokend vlam spuitend antiek gedrocht. Dat al jaren gelden opgedoekt had moeten worden. Shell liet het niet zomaar in de steek. Venezuela komt hier hun zware zwavelhoudende olie kraken die ze nu steeds minder kunnen verkopen. De isla is gedoemd. En de olie gaat echt een keer op raken.

  Verder U haalt 2 dingen doorelkaar. Isla weg of de vervuiling / uitstoot van de isla weg / moet naar international normen terug gebracht worden. Die pijp van 80 meter kwam er ook niet zo maar toch ? En die staat er ook nog niet zo lang nietwaar ?
  Emissie normen kunnen in andere landen wel gehandhaafd worden. Op Curacao worden ze stelselmatig zwaar overtreden. En niet een klein beetje ook. Er wordt geprotesteerd tegen de vervuiling. Dat is het kern punt en ja die is er. Dat gaat u toch niet ontkennen niet waar ? Ja die vervuiling zou heel veel minder moeten. En ja dat kost een paar miljard. Die de huisbaas niet heeft en de huurder zeker niet gaat betalen.

  Dat de overheid al jaren te kort schiet op dit vlak en op zoveel andere vlakken ja…. Dat is zondermeer een vast gegeven.

  De isla vervuilt niet alleen enorm maar begint ook echt gevaarlijk te worden. Gaat daar iets echt mis dan zullen de gevolgen heel heftig zijn. Ietsjes heftiger dan dat alleen de stroom weer uitvalt….

  Venuzuela investeerd niet meer hier. Ze gaven heel recent zelf aan dat ze miljarden in andere plekken gaan stoppen en dat ze raffinage capaciteit zoeken op andere plaatsen.
  De isla is een verloren zaak. Maar onze politiek met hun visie… ahum. Wie gaat de bende opruimen ??? De isla is al jaren geleden opgegeven maar op Curacao wil niemand dat zien.

  Maar stelt u zich eens voor een Curacao zonder isla maar met een super jacht haven
  Dan gaat het hele eiland er op vooruit niet waar En dan verdient niet alleen “Blue bay” er aan.
  Maar het moet nog wel even opgeruimd worden…. En dat is ook een enorme klus Die heel veel geld kost. Remember die hele dure jachten die kwamen maar die besmeurd werden door olie.. Die hebben we ook weer mooi weggejaagd… Wat denkt u nu zelf, de Isla is de toekomst voor Curacao

  Het hart van Curacao, ons hart. Zou zo vreselijk veel mooier worden… En de waarde van het hele eiland zou zo veel meer worden.
  Die pijp kan lekker blijven staan. Wereld attractie.. Gewoon veranderen in een reuze Palmboom. Gondel baan naar Punda of Otrabanda
  En met Kerst “lampjes”…. Zooooo waanzinnig mooi.

 7. @Caramba : dat scholen gesloten moeten worden is inderdaad triest. Maaaaar, welke slimmerikken met visie besloten om op die plekken scholen te bouwen? Wanneer en waarom is dat gebeurt zijn de vragen die U moet stellen.
  Het antwoord is: enkele vriendjes konden flink wat geld verdienen met de verkoop van waardeloze terreinen voor veel geld aan het Bisdom en aan de Overheid. Ambtenaren, politici en andere hoog geplaatsten hebben samen met hun vriendjes landeigenaren heel wat verdeeld. De Isla staat al ruim honderd jaar uitlaatgassen te spuwen richting die veel later gebouwde scholen en Blue Bay resort. Had men geen gevoelens voor de schoolkinderen toen? Of dacht men het zijn toch kinderen uit Wishi, Marchena, Jan Doret etc. ?
  Arthur Donker en ook Caramba en Edgar laten zich voor het karretje spannen door speculanten die over de ruggen van minder bedeelden miljoenen willen verdienen.

 8. @loko
  En dat scholen moeten worden gesloten als het weer eens echt uit de hand loopt is zeker ook onzin.
  Als de isla wordt gesloten. Kan er de mooiste jachthaven ter wereld worden gebouwd.Weet u hoeveel welvaart dat kan brengen.
  En dat de isla wordt gesloten is een zekerheid en een kwestie van tijd.
  Venezuela investeerd miljarden in raffinage uitbreiding maar niet meer hier.
  En demonstreerende yu k’s …. Ja toen met schotte. En ze werden betaald.
  Die arbeiders van de isla demonstreerden ook . Onderaannemers die geen loon betaalde. Ja en dat gaan we meer zien.
  Maar zeg eens heeft u kinderen en zou u uw kinderen op een school daar zetten. Onder de rook.
  De isla gaat dicht. Het zou slimmer zijn om te beginnen na te denken over de toekoms na de isla.

 9. Degenen die echt onder de rook van de Isla wonen, in Marchena, Wishi, Buena Vista Heintje Kool, worden niet gezien tijdens demonstraties tegen de Isla en ze schrijven ook geen commentaar zoals Arthur Donker of Edgar of Zomaareenmening.
  Wel komt er felle kritiek van overwegend blanke mensen, vaak vanuit richting Blue Bay. Waarom toch ? Precies, hun kapitale villa’s waarmee zij wilden speculeren, zijn niet verviervoudigt in prijs.
  Zij bouwden willens en wetens precies in de windrichting van de rook van de Isla en verwachten dat een idioot of gek uit Nederland of Amerika miljoenen zou willen neertellen voor hun goedkoop gebouwde en zwaar overprijsde villa op Blue Bay. Money business!
  Daar gaat het om lieve lezers, geld !!. En niet over Uw gezondheid, maar geld die de speculanten willen graaien door U op te hitsen tegen de Isla want die moet weg, anders kunnen ze naar hun centjes fluiten. Isla weg en Blue Bay wordt een GOUDMIJN voor de reeds rijken. De arbeiders bij de Isla mogen dan tuinman op Blue Bay of anders choller worden.
  Graag een commentaar van Arthur Donker hierop, zodat ik weer kan lachen.

 10. Wie die 18 doden zijn ja dat is lasting vast te stellen.
  Wel kan je zeggen dat in de wijken waar de vervuiling echt naar beneden komt.
  In de zin van poeder en aanslag die niet meer is weg te poetsen, en scholen die moeten worden gesloten. het statistisch wel aannemelijk is te maken dat daar verhoudings gewiijs meer slachtoffers vallen.

  En let wel. Je kan zeggen wat je wil maar dat de waarden alle internationale normen overschrijden is wel een feit te noemen. Als die uitstoot in de botlek of bij moerdijk zou plaats vinden was de hele tent direct gesloten.
  In Venezuela zelfs is aantoonbaar de corrosie aan gebouwen hoger dan op andere plaatsen. Maar ja. De vervuiler betaald zou je kunnen zeggen.

  Grootvader van 90
  Tuurlijk die grootvader rookte ook z’n hele leven sigaren zeker. En heeft ook altijd platen asbest lopen zagen. En had nergens last van. Zo ken ik er ook nog wel een paar. Piet Hein was ook een zeerover..Nietwaar ?

 11. mensen zijn zelf daar gaan wonen dus niet klagen want je wist dat er rook daar komt. net als degenen die naast het vliegveld gaan wonen en dan gaan klagen over geluids overlast. !8 doden per jaar zijn door deskundig onderzoek gevonden. Ja een geld bedrag terug rekenen naar mensen levens. lekker makkelijk, Er kunnen tot de dag van vandaag geen namen genoemd worden van die 18 doden.

  Maar ja Drs heft een onderzoek gedaan en een stuk geschreven en we moeten het geloven. Ik dacht het niet.

  Maar roken een gesloten gelegenheden mag voor mij wel gestopt worden hoor!

 12. Lokoloko woont in Julianadorp in westelijke deel, enkele keren per jaar is Isla te ruiken. Mijn buurman is over de 90 jaar oud en kerngezond. Heeft hier zijn halve leven gewoond.
  Gemotoriseerd verkeer spuwt minstens 10 keer zoveel uitlaatgassen dan de Isla. Dus volgens jullie redenering veroorzaken auto’s minstens 180 doden per jaar door hun uitstoot alleen, en daar boven op nog worden een stel mensen dood gereden. En veel meer worden verwond en/of invalide gemaakt.
  Gaan jullie nu allemaal fietsen ?

 13. @Lokokolo
  Zou je het aan durven om samen met je familie, vrouw en kinderen 1 dag vol in die rook te gaan staan.
  1 dagje maar.
  Dus op t pijpje vol in de rook. Als rook worstje, samen met je vrouw en kinderen.
  Dat is ongeveer gelijk aan wat mensen in sommige barios per jaar te verwerken krijgen.

 14. nee hoor die groene aanslag is heel gezond voor de longen.
  dus niet zeuren diep inademen….
  lokoloko is verslaafd aan die luucht en is bang dat hij straks zuurstof moet inademen.
  Deze oude stinkfabriek is heilig voor hem, want hij verdient er vast een dik belegde boterham mee.
  maar zijn karma zal hem ooit afstraffen…

 15. @ Lokoloko,

  Moet zeggen dat je je naam werkelijk eer aan doet !

  Hulde voor deze zelfkennis.

 16. Beste Zomaareenmening,
  Van verkeersdoden zijn er wel lange lijsten met namen van dodelijke slachtoffers, veel meer dan 18 per jaar.
  Waarom dan geen akties om gemotoriseerd verkeer te verbannen ? Ik ben van mening (en niet zomaar) dat het verkeer veel gevaarlijker is dan de hele Isla.

 17. Beste Lokoloko, (What’s in a name!! ),

  Uit je reactie kunnen we lezen dat je de jarenlange onderzoeken door deskundigen in twijfel trekt!
  Volgens jouw mening blijkt er niets aan de hand met de uitstoot van de Isla, misschien eerder goed voor het milieu en gezondheid??
  Ik stel voor dat je eens een maandje in Julianadorp, Piscadera, Wishi, of Buena Vista gaat wonen zodat je de, bijna dagelijkse “gezonde” lucht kunt inademen en ons daarna kunt informeren dat je werkelijk nergens last van hebt gehad.
  Of ben je, net als de huidige regering van mening dat de armzalige werkgelegenheid die de Isla biedt opweegt tegen de smerige, ziekmakende luchtvervuiling die de Isla uitstoot??

 18. Die 18 doden per jaar die door Arthur Donker genoemd worden: hebben die ook namen ?
  Kan de heer Donker de naam van minstens 1 noemen? Om het makkelijk te maken: niet van het afgelopen jaar, maar 1 naam van de laaste 10 Jaren.
  Ik blijf lachen om die ingezonden stukjes van die grappenmaker Arthur Donker.

 19. Zodra feces geld opbrengt, stinkt ze niet meer.
  Maar volgens Gabriel Garcia Marquez zullen dan
  de armen zonder anus geboren worden.
  Ergo: Arthur blijf maar lachen!