• Recente reacties

  • Facebook

  • Twitter

  • Validator w3.org

  pistolen pistoolCURAÇAO – “Gangs en armoede gaan hand in hand. Waar gangs zijn is armoede, maar niet overal waar armoede is bestaan ook gangs.” Dit zegt de Amerikaanse criminoloog Ed Maguire. Hij rijdt met de Curaçaose criminologe Nelly Schotborgh door de armere wijken van Curaçao.

  “Dit eiland heeft zichtbaar met gangs te maken gekregen bij de moord op Helmin Wiels en bij de schietpartij op de luchthaven. Om die reden ben ik hier naartoe gehaald”, zegt hij tegenover Caribisch Netwerk.

  Graffiti
  Op straat zijn weinig tekenen te vinden van actieve gangs, valt Maguire op. “Ik denk dat Curaçao één van de gebieden in deze regio is waar de minste gang-gerelateerde graffiti te vinden is op straat. In veel landen drukken zij zich via deze manier uit, maar hier zie je het weinig.” Op zijn telefoon laat Maguire foto’s zien van de graffiti die hij is tegengekomen, maar meer dan vulgaire taal in het Papiaments staat er niet op.

  Drugsdealers
  Een politieman rijdt met Schotborgh en Maguire rond. “Jongens op fietsjes fluiten naar elkaar als ze ons zien en verspreiden zich. Dat zijn drugsdealers”, vertelt de agent. Hij kent de verhalen in deze wijken en weet wat er achter de voordeur gebeurt. Huiselijk geweld, tienerzwangerschappen, werkloosheid en jongeren die niet meer naar school gaan.

  Perspectief
  “Wat mij opvalt, is het gebrek aan perspectief in deze wijken”, zegt Schotborgh. Hoeveel gangs er daadwerkelijk op Curaçao zijn, is volgens haar moeilijk aan te geven. “Er zijn verschillende criminele groeperingen die zichzelf een naam hebben gegeven. Ze zijn lang niet altijd wijkgebonden en werken soms samen.”

  25 Moorden
  Afhankelijk van wat voor crimineel delict er op de planning staat – gewapende overval, moord, drugshandel – worden verschillende criminele groeperingen ingeschakeld, weet Schotborgh. “Het loopt in elkaar over. Dit heeft jaren de tijd gehad om te groeien, we zitten met een vrij complexe criminaliteitsproblematiek. Van een heel hoog aantal overvallen tot een heel hoog cijfer van moord en doodslag. Met een gemiddelde van 25 moorden per jaar op een inwonersaantal van 150 duizend mensen komen we in de buurt van de top tien wereldwijd.”

  Rapporten
  Rapporten zijn er genoeg. Schotborgh: “Enerzijds ben ik positief verrast over wat er aan gegevens ligt. Aan de andere kant deelt men de informatie niet met elkaar. We weten al zo lang dat het niet goed gaat, maar kennelijk lukt het ons niet om over te gaan tot het uitvoeren van aanbevelingen.” Maguire geeft aan dat Curaçao het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden. “Het gaat om preventie, interventie en onderdrukking van gang-problematiek.”

  Grote opkomst
  Tijdens een bijeenkomst voor verschillende ministeries is de opkomst groot, zegt Maguire. “Dit is veelbelovend. Ik heb ze handvatten gegeven op alle drie de punten. De ministeries kunnen het probleem niet alleen oplossen. Ze hebben de gemeenschap nodig. Door corruptieproblemen zijn de mensen bang om ergens bij betrokken te worden, ze sluiten hun ogen. Of de bevolking bereid is mee te werken hangt af van het feit of ze de politie vertrouwen.”

  Beschermende factoren
  Als de rondrit eindigt, heeft Maguire twee hoopgevende dingen gezien. “Er wordt hier veel gehonkbald, deze sport leeft in de wijken en onder de jongeren. Daarnaast zijn er veel kerken die, wat mij is verteld, goed worden bezocht. Dit zijn twee beschermende factoren die erg belangrijk zijn voor jongeren om op het rechte pad te blijven.”

  3 reacties op “Curaçao start strijd tegen gangs”

  1. Op Curacao zitten criminele gangs in de politiek.. PS, MFK en MAN noemen ze zichzelf

  2. Saus, je weet toch dat we niks zelf kunnen.
   Er moet altijd iemand anders het werk doen.
   En je weet ook dat als een externe dingen zegt dan kan je dat gewoon negeren zonder gezichts verlies.
   Curacao heeft een gigantische stapel rapporten over van alles en nog wat. Maar iets daar mee doen…
   Die gangs bestaan al jaren en het is natuurlijk volslagen onzin om rodhes te gaan rijden door bepaalde wijken..
   Op de schaal van curacao kan dat al jaren geleden in een spreadsheetje zijn ondergebracht. Net zoals zoveel andere zaken.
   Maar administratie en cijfers en statistiek is niet bepaald een item wat aandacht heeft. Integendeel zelfs.

  3. Het is heel erg triest om een onbekende de resultaten te laten zien .Klachten ,kritieken en reclamemaken dat kloppen niet .
   En zoveel organisaties en ook volksvertegenwoordiger maar waar is de samenwerking gebleven om Aanpakken te kunnen realiseren die moeten gebaseerd op initiatieven en alternatieve aspecten