• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Petieljpg-150x150CURAÇAO – “Moet het in het Spaans? Ik wil niet dat mensen denken dat ik geen Papiaments spreek”, vraagt Alfredo Limongi. Hij wordt geïnterviewd over de positie van migranten op Curaçao. Het laatste dat hij wil is dat de overheid denkt dat hij zijn best niet doet.

Uit een onderzoek van Maartje Groot in opdracht van het ministerie van Sociale ontwikkeling, Arbeid en Welzijn blijkt dat legale migranten harde werkers zijn en hun best doen geaccepteerd te worden. Helaas ontbreekt het vaak aan respect voor deze mensen. Het onderzoek werd gedaan onder migranten uit Colombia, Venezuela, Haïti, Jamaica en de Dominicaanse Republiek. Dat schrijft Caribisch Netwerk.

Migranten
Limongi komt uit Venezuela, heeft een opleiding gedaan en nu een goed betaalde baan op het eiland. Dit geldt niet voor alle regionale migranten. Velen werken bijvoorbeeld als schoonmaker huizen of in tuinen of supermarkten. De migranten zoeken een beter leven en komen hier veelal om te werken.

Tuinder
Midden in de mondi in Santa Maria staat de Haïtiaanse Petiél. Zijn achternaam vertelt hij liever niet, want hij wil zijn werkgever niet in problemen brengen. Hij woont ongeveer vijf jaar op Curaçao en is blij met zijn leven. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat kapt hij met een mes planten en struiken. Een paar kilometer verderop woont Etíf. Ook hij is tuinder en komt uit Haïti. Hij heeft met zijn op Curaçao verdiende geld een huisje gekocht. Dat hij soms meer dan tien uur zwetend struiken staat te kappen, neemt hij voor lief. Voelt hij zich uitgebuit? Nee. “Ik eet goed, slaap goed en leef goed. Daar moet je hard voor werken en dat kan hier. Het leven op Curaçao is dushi.”

Niet geaccepteerd
Veel regionale migranten zijn zich niet bewust van hun rechten. Volgens Julieta Carvajal uit Colombia zijn de meesten al lang blij dat ze op Curaçao mogen wonen. Carvajal startte dertien jaar geleden Fundashon Lazos di Integracion Cultural (Stichting culturele integratie) om regionale migranten te helpen op Curaçao. “Ik verbaas me hoe slecht migranten worden behandeld. Uit angst hun baan te verliezen, accepteren zij alles en de meesten kennen hun rechten niet.” Carvajal zelf woont meer dan zestien jaar op Curaçao, maar voelt zich niet geaccepteerd. “Zodra iemand mijn Spaanse accent hoort, word ik anders behandeld. Ik voel me vaak niet serieus genomen.”

Meer respect
Uit het onderzoek van Groot blijkt dat de meeste migranten positief zijn over de migratie naar Curaçao, ondanks de zorgwekkende omstandigheden. “Moderne slavernij, uitbuiting, seksueel misbruik en overschrijding van arbeidstijden zijn niet ongewoon”, vertelt Groot. “Men weet dat er angst heerst onder migranten en zij niet naar de rechter stappen, omdat er vaak geen afspraken op papier staan. Toch zijn de meeste migranten blij dat ze hier mogen wonen en werken. Er wordt wel gesproken over discriminatie, maar dat is zeker niet de boventoon in de interviews.”

Tolerantie
De cijfers van de Census 2011 bevestigen dat de migranten graag hard werken. Slechts 2,1 procent van de migranten uit bovengenoemde landen maakt gebruik van sociale voorzieningen. “Ook al werken ze, betalen ze belasting en vertonen ze geen crimineel gedrag. De tolerantie van de medemens is helaas niet bij iedereen even groot. Dit is jammer, want Curaçao heeft alle mensen die een bijdrage leveren aan de sociale en economische ontwikkeling hard nodig”, zegt Groot.

7 reacties op “‘Regionale migranten krijgen te weinig respect’”

 1. @jelle
  De waarheid van alle deze problemen zijn zo simpel
  En dat is omdat deze immigranten zijn goedkope en werken als slaven
  En de andere punt is dat sommige yiu di Korsou richten hun eigen bedrijf om te profiteren van deze offerte
  Ze rijden in Tercel en droegen Air – Nike en de duurste mobieltelefoontje terwijl dat de immigranten moeten Villa bouwen voor hun voor bijna niks te kunnen verdienen

 2. PVDA
  Wat dacht je van misplaatste trots (tuinwerk), wel een telefoon en horloge hebben maar niet bellen maar wel te laat komen? Niet nauwkeurig werken, slordig werk afleveren, inefficiënt werken, geen of slecht gereedschap bij zich hebben.
  Kortom, een andere werkmentaliteit en dan kan de opdrachtgever kiezen! Heel simpel.
  En dat ligt niet aan de huidskleur.

 3. Vraag me af waarom er zoveel regionale immigranten hier wel in de bouw werken, huizen schoonmaken en in de tuin werken terwijl er zoveel werkeloze lokale mensen zijn

 4. @CUracaosenaar, maar de immigranten hier werken nog hard!

 5. @ Curacaosenaar
  wat heeft nederland hier nu mee te maken? endaar word de sociale voorziening wel aangesproken.

  Helaas vinden wij op het eiland ons altijd bestolen en gediscrimineerd maar nu blijkt dat we hetzelf ook doen?

  respect voor iedereen die hier hard werkt en zijn geld verdient.

 6. @ Curacaosenaar
  Discriminatie bestaat overal, ook op Curacao, omdat je overal domme mensen hebt.
  Maar dat je als Antilliaan in Nederland te maken hebt met moderne slavernij, uitbuiting,
  sexueel misbruik en overschrijding van arbeidstijdverkorting???
  Als dat inderdaad zo is, dan ligt dat aan jezelf, want je kunt dit aangeven en dan wordt er ook werk van gemaakt. Het wordt dan zelf publiekelijk gemaakt en komt in de kranten, als je dat wilt.
  De Curaçaoënaar, waaronder ik ook, vindt meestal dat er té veel regels zijn in Nederland. Maar de regels tegen bovengenoemde “misdragingen” zijn er om elke inwoner te beschermen.

 7. Zo , gebeuren ook met ons als Antillianen in Nederland !!