• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Lucille George-Wout BRON KABINET VAN CURAÇAO aangepastCURAÇAO – Het parlement heeft een motie aangenomen waarmee hij de gouverneur buitenspel wil zetten. Die zou geen ministersbenoemingen bij wet meer mogen goedkeuren. Daar heeft het parlement gisteren mee ingestemd.

Daarmee is de weg vrij om ministers op posten te krijgen zonder dat zij gescreend worden op integriteit.

Sint Maarten
De motie is een reactie op het ingrijpen door Nederland op Sint Maarten. De Rijksministerraad in Den Haag besloot afgelopen vrijdag de gouverneur van dat eiland opdracht te geven de benoeming van het nieuwe kabinet van Theo Heyliger aan te houden totdat hij en zijn ministersploeg zouden zijn gescreend onder Nederlandse voorwaarden.

Staatsregeling
Met de motie, die ingediend werd door de voormalige premier, Gerrit Schotte, roept het parlement de regering op om de Staatsregeling aan te passen. Een voorstel daartoe dient volgens diezelfde Staatsregeling met twee derde meerderheid te worden aangenomen.

Gouverneur
De gouverneur is de vertegenwoordiger op Curaçao van de Koning der Nederlanden. Hij verdedigt de algemene belangen van het Rijk en is hoofd van de regering. De gouverneur heeft geen politieke verantwoordelijkheden en maakt geen onderdeel uit van het kabinet van Curaçao.

© Novum

37 reacties op “Parlement wil gouverneur buitenspel zetten”

 1. jaj ja lach me helemaal kapot.

  een regering die geen integriteit controle wil, dus alle boeven kunnen worden aangenomen.

  en dan nog hele volksstammen hier die dat gaan verdedigen met termen als kolonisatie, racisme en discriminatie.

  dus iedereen die hiermee akkoord wil gaan vind het oke als het parlement de belasting verhoogd, hun eigen pensioen verhoogd, de ambtenaren ontslaat of lager salaris geeft
  en ongeschoold familie en kennis aan duurbetaalde banen helpt.

  en geen geld heeft voor onderwijs, ziekenzorg, armoedebestrijding, wetgeving en justitie
  want daar moet je integer voor zijn en dus vrij van verdenkingen

  maar lang leve de bananenrepubliek curaçao want boeven kunnen de macht krijgen door gewoon Nederland als boeman aan te wijzen en meute volgt zwijgzaam

  DENK ZELF NA VOOR JE WAT ZEGT EN DAN NEDERLAND DE SCHULD GEEFT
  WAT IS ER MIS MET SCREENING, BEN JE BANG OF HEB JE WAT TE VERBERGEN?

 2. @Vito. Vooral mensen die alleen reizen worden vaker gecontroleerd, komt ook voor bij Makambas. Het goede is, dat het kennelijk in 30 minuten is opgelost. Omdat je er niets over meldt, neem ik aan dat het correct is verlopen? Wachten in de rij op Hato duurt soms langer.

 3. Wordt het niet eens tijd om Curacouwenaars in Nederland stemrecht te geven bij verkiezingen in Curacao. De helft van de bevolking woont in Nederland. Meer betrokkenheid en wellicht meer repatriëring. Wie durft?

 4. Beste Ruud De Wild. Heb jij dat al een keertje ervaren, wat een vernedering het is, uit de rij bij aankomst op Schiphol te worden uitgehaald.terwijl je zeker weet, niks te maken wilt hebben transport van drugs naar Nederland. Gewoon weg uit gepikt te worden voor 100% controle en binnen een half uur te worden gevrijwaard. Bij ons mogen hun ook voelen hoe het voelt om gediscrimineerd te worden, zo ervaren ze ook een beetje wat wij voelen op schiphol. Jullie willen altijd voor een dubbeltje op de eerste rij zijn toch. Dus geniet ervan.Nederlanders maken wetten en schoppen hun eigen deur kapot. Deze wetten zijn ingevoerd door het vroegere koloniale bewind van Nederlanders blanke Nederlanders zelf om hun eigen hagie te saven toch.Kan jij je voorstellen hoe slim de Nederlanders in de koloniale periodes waren. Als jij wil kan ik je ook namen politici geven, van de Nederlanders die toen geregeerd hebben en de wetten hebben aangenomen om de bevolkingsaantal van de eilanden in balans te houden.M.a.w.raadpleeg de vroegere Nederlandse geschiedenis boeken om meer te weten te komen hoe de vork in de steel zit. Veel plezier.

 5. @Curacaosenaar, Het is inderdaad racisme dat een Nederlander geboren op Curacao zonder problemen en verplichtingen kan gaan wonen in Nederland en een Nederlander geboren in Nederland moet aan allemaal verplichtingen te doen om op Curacao te mogen wonen. Zelfs Nederlanders die vakantie willen vieren op Hato moeten in een aparte rij met buitenlanders gaan staan..

 6. Er moet een lampje gaan branden bij de bevolking. Of beter gezegd een hevige kortsluiting ( positieve zin des woord) dat zij die screening willen omzeilen niet te vertrouwen zijn. Dit heeft niets te maken met racisme, neo kolonisatie of macamba gedrag.
  Zij die dit willen, willen nu al een weg aanleggen naar dictatuur.

 7. Hendenan ban serio…
  Tur hende di Kòrsou ku ta akseptá e desishon aki, berguensa na boso tur.. E tempu a yega pa nos bisa tur esnan ku ta kore tras di djaka i gañadó manera Schotte is tur su kompinchinan ku ta basta awor. Schotte i kaída di Kòrsou ta bai man tení. Nos no ta tolerá esaki mas.
  Ta basta ku mentira, basta ku korupshon, basta ku intimidashon.
  Ban ekspulsá e veneno aki awor promé ku e ta kaba ku nos. Ban kibra e kabuya aki ku nos mes a paga pé, promé ku e ta choka nos…..
  Malisioso nunka lo triumfá!!!!!!

 8. Kan de gouverneur het parliament niet ontbinden en nieuwe verkiezingen uitschrijven ?

 9. Als je de Koning niet erkent, moet je uit het Koninkrijk stappen. De geëigende weg hiervoor is een referendum onder auspicien van de VN. Bij een meerderheid van stemmen is Curacao helemaal zelfstandig. Iedereen kan dan het Nederlandse paspoort inleveren en lekker verder leven zonder pottenkijkers. Maar de Gouverneur beknotten en allerlei fratsen uithalen waarmee je een dictatuur introduceert, hoort niet bij het Koninkrijk, helaas voor de poliossi en de corruptici.

 10. @ Makamba. Zorro read my lips, de Koninkrijksregering zal zo’n goedkeuring met spoed behandelen als die vergezeld gaat van een verzoek voor onafhankelijkheid.

  Je zal ongetwijfeld gelijk hebben, maar een dergelijk verzoek voor onafhankelijkheid zal er echt niet komen tenzij er heel veel gas en/of olie in onze wateren gevonden zal worden, dat rendabel naar boven gehaald kan worden en nadat bijv. een Shell ons helemaal uitgeknepen heeft.

 11. Dat word in Nederland een nationale feestdag!

 12. Heeft het Curacaosevolk ook het democratischrecht op referendum, om te kijken of het volk achter dit besluit staat of heeft alleen de Maffia regering van Curacao het recht te bepalen wat goed is voor het volk.Het meerdere deel van het Curacaosevolk is voorstander om fraude van onze politici te bestrijden en zullen zich gewoon scharen achter het gouverneurschap van Curacao niks van de politiek dat de gouverneur buiten werking wil stellen. Een referendum moet bepalen zijn of dit besluit wel door gaat. Anders is Curacao geleverd in handen van Maffia’s als Gerrit Schotte en cornuiten.

 13. Achter de daad schuilen en probeert op een andere te wijzen .Dat is heel erg simpel
  Racisme betekent als een ras onderscheid maken en afstand nemen van een andere ras .
  Volgens de Nederlands Constitutionele Monarchie is alle Burgers die geboren zijn in deze Constitutionele zijn automatisch Nederlanders Stadsburger
  Triest dat de Antillianen zijn vanaf hun geboorte Nederlanders maar op grond van Nederland veranderd Antillianen in allotonen .Lees en analyseren en concluderen

 14. Hebben deze parlements leden nooit gehoord van Karma vooral Schotte en Cooper en de Rest.Deze mensen moeten zich gaan schamen!!!

 15. Lieve Hekie en Ingriedje.
  Jullie moeten nu aan Cooper en Schotte opdringen om morgen een referendum te houden.
  De tijd is rijp.
  Dus niet blijven zeuren maar doen.
  Onafhankelijk of provincie van Nederland.
  De uitkomst moet gerespecteerd worden door iedereen.
  Dat gezeur van MAN, PS,National, Schotte en Co moet eens afgelopen zijn

 16. Henk en Ingrid mistte jullie al, zeker een tijdje ergens onder een steen gezeten/gelegen. Ik heb groot nieuws voor jullie het racisme en kolonialisme wordt om onduidelijke redenen in stand gehouden door jullie regering en/of het Curaçaose volk. Of zou het om de pecunia zijn ? Wij hier in Nederland zitten met smacht te wachten op jullie onafhankelijkheids verklaring.

 17. Wat zien we hier gebeuren?
  1. Een Gouverneur krijgt de opdracht de integriteit van kandidaat ministers vast te stellen voordat hij of zij een handtekening onder de benoeming zet.
  2. Wat zegt ons parlement? Dat willen we nooit!

  We willen een minister (president) kunnen hebben die eigenhandig de veiligheidsdienst buiten spel kan zetten.

  We willen ministers (en gevolmachtigd ministers) die met hun CV rommelen en diplomas hebben vervalst.

  We willen ministers die schulden hebben aan de SVB, landontvanger, Aqualectra en die dat kwijtgescholden krijgen.

  We willen ministers die FARC sympatisanten zijn of fijne banden hebben met Arabische groeperingen met dubieuze doelen.

  We willen een minister van justitie die buiten het OM gaat en zorgt voor de gelden van gokbazen.

  Dus hoe bedenkt iemand het dat we hier de Gouverneur kunnen instrueren om alleen ntegere ministers aan te stellen. Het parlement is daar tegen!

  Inderdaad dan maar snel onafhankelijk worden.

 18. Kan gelijk ook de Verklaring van Geen Bezwaar worden afgeschaft of een justitieel onderzoek naar een kandidaat die bij de overheid of in het bedrijfsleven wil werken. Waarom moet een ambtenaar dit proces wel doorstaan en zijn/haar baas – de minister – niet? Kan dus iedereen bij de politie, douane, kustwacht, gevangeniswezen, banken, etc. komen werken.
  Verder: zijn we ook af van het inzweren van de bewindslieden, want de eed of de belofte stelt ook niets meer voor. Als ik gouverneur was zou ik dit dan weigeren!
  En juist die personen (Cooper, Schotte, etc.) die niet schoon aan de haak zijn (onderzoek na 10/10/10), maken het meeste kabaal… Vreemd hè?

 19. Curacao heeft recht op onafhankelijkheid! Deze racistische en koloniale vorm moet per direct stoppen! Curacao onafhankelijk!

 20. Zorro read my lips, de Koninkrijksregering zal zo’n goedkeuring met spoed behandelen als die vergezeld gaat van een verzoek voor onafhankelijkheid.

 21. Woorden en uitspraken als; Macamba, Neo Kolonialisme en Racisme zijn door belanghebbende gebruikt om Nederland in het kwaad daglicht te brengen. Met deze woorden wordt het volk opgejut tegen Nederland.
  Democratie moet men zien als een groei proces wat in stand en verbetert moet worden.
  Screening is een belangrijke proces hiervoor.
  BETER IS OM PASSIEF GERECHTIGDEN TE SCREENEN.

 22. Er gaapt en grote mentale kloof tussen de noordelijke protestantse landen van Europa en het katholieke Caribisch / Latijns Amerika waar Curaçao en Sint Maarten onder vallen. In Europa wordt integriteit van bestuur en ambtenarij krachtig aangemoedigd, in de West wordt de soep niet zo heet gegeten. Ach een beetje corruptie, ach een beetje stelen van het volk, ach een beetje nepotisme, ach een beetje crimineel, wat geeft dat nou.

  Het resultaat van die mentaliteit is goed te zien als we Noorwegen en Venezuela met elkaar vergelijken. Venezuela bezit een van de grootste olievoorraden ter wereld waar al vele tientallen jaren miljarden mee worden verdiend maar de bevolking leeft grotendeels nog in bittere armoede. In Noorwegen is ook olie gevonden en men besloot om de opbrengst in een staatsfonds te storten en nu zijn de Noren het rijkste volk van Europa. Het verschil? Goed bestuur!

  In de Caribische landen van het koninkrijk komt men in opstand tegen de inmenging van Nederland om tot goed en integer bestuur te komen. Men beseft niet dat het een groot voorrecht is om tot het Koninkrijk te mogen behoren. Bedenk maar eens wat men zou verliezen als men voor onafhankelijkheid kiest.

  Plaatselijke machthebbers willen graag hun eigen koninkrijkjes, de droom van elke machtswellusteling die zich op dubieuze wijze wil verrijken ten koste van het volk. De Caribische landjes zijn ideaal. Kleine bevolking die makkelijk te manipuleren is en als je geen meerderheid in het parlement hebt dan koop je die gewoon, en de zaken, prostitutie, drugshandel en gokken, kunnen weer ongestoord verder gaan. Zo maakt men van de democratie een farce en het volk pikt het!

  Helaas daar komen die verdomde Nederlanders weer met hun vingertjes. Foei, foei, foei, dat mag niet! Goed bestuur, dat is wat we willen en geen criminelen die de baas spelen in delen van het Koninkrijk. Wat te doen? Onafhankelijkheid? Nee, geen optie. Het volk wil het niet en het levert net zo veel problemen op als het oplost. Dus dan maar weer gegrepen naar het oude recept. “Macamba’s willen de baas spelen op ons eiland! Neo kolonialisme! Racisme!” Dat is wat we weer kunnen verwachten de komende tijd. Zal het helpen? Waarschijnlijk niet.

  Het is simpel, zolang Aruba, Curaçao en Sint Maarten onderdeel zijn van het Koninkrijk hebben ze zich te houden aan de voorwaarden van het lidmaatschap. Wie zich niet wil houden aan de regels van de club moet zijn lidmaatschap opzeggen, zo hoort dat!
  Men moet beseffen dat het voordeel van de relatie met Nederland niet in Nederland ligt. Aan de reacties te zien is er veel afkeuring, alleen, zijn dat de stemmen van het volk van Curaçao?

 23. En nog iets, volgens art. 44 Statuut is de goedkeuring van de Koninkrijksregering nodig en die kunnen ze op hun buik schrijven.

 24. ZO zie je maar hoe dom ze hier zijn. Dit betekent de absolute gang naar Haïti 2. De totale ondergang. De maffia grijpt zijn kans.

 25. En het volk slaapt rustig verder, het is jammer dat het volk die verstand heeft zich niet of nauwelijks met politiek bemoeid, het eiland gaat naar de klote !!
  Sweet dream

 26. Ik bepleit juist een veel sterkere rol voor de Gouverneur, zodat hij als hoofd van de regering kan bijsturen voordat het weer op een escalatie aankomt. Volgens mij werkt het zo ook in het Britse systeem en wordt het Koninkrijk dus niet steeds voor het blok gezet. De vraag is wel of de huidige gouverneur de middelen en diplomatieke talenten heeft om zich a. goed voorbereid in de ministerraad te begeven en b. preventief kan bijsturen. Van belang is daarbij natuurlijk ook dat de ambtenaren bij BZK ook in staat zijn om de gouverneur actiever te ondersteunen als de gouverneur daarom verzoekt.

  Een dergelijke benadering voorkomt in ieder geval dat er steeds sprake is van een fait accompli en dat het daardoor op buigen of barsten aankomt.

  Hoogste tijd om eens goed naar de Engelsen te kijken

 27. Nederland wil het liefst van de corrupte boevennesten Curacao en Sint Maarten af. Op beide eilanden komen populistische van een strafblad voorziene onopgeleide (Schotte: 2 jaar MAVO!) aan de macht wat in geen enkel beschaafd land mogelijk is.

  Ik sluit niet uit dat Nederland zegt: jullie je zin, maar dan wel in een onafhankelijk Curacao.

  Als Curacao uit het koninkrijk stapt wordt er in Nederland 3 weken feestgevierd. Haalt Curacao dan wel nog even haar duizenden landgenoten in de Nederlandse gevangenissen op?

 28. Dat de PNP en PAR, zich mee laten slepen door de maffia is voor mij totaal onbegrijpelijk.
  Nu begrijp ik wel waarom Leeflang uit de PAR is gestapt.
  Is de PAR ook een Maffia partij geworden?
  De PNP was altijd een goed alternatief, maar die schrappen we ook van mogelijke partijen om op te stemmen.
  En Glen is duidelijk ook omgekocht..

 29. Zie hier hoe de domme maffia slim genoeg is om een heel land langzaam maar zeker in z’n greep te krijgen

 30. Wie tegen screening is moet niet vertrouwd worden op geen enkele functie.
  Ik wil het zelf zo ver hebben dat passief gerechtigden een screening moeten ondergaan.

 31. Zegt genoeg dat de MAN, MFK en PS voor deze motie zijn.

 32. Om de Staatsregeling te wijzigen is wel een 2/3 meerderheid nodig en die is er (nog) niet. Voorlopig is de reforma-motie dus een wassen neus.

 33. Het lijkt voor Nederland de goede kant op te gaan. Alleen het telefoontje naar Rutte ontbreekt nog en hij is 24/7 bereikbaar.

 34. Goedwillend volk van Curacou ,laten we hopen dat die boeven dit niet voor elkaar krijgen.Dit moeten we niet pikken dan is het echt afgelopen.
  Wanneer komen we met zijn allen in actie voor het te laat .Als het er door heen is ,wordt het niet meer terug gedraaid en dan is het echt afgelopen met Curacou.

 35. Tja, over Cooper werd bij de screening van het kabinet Schotte een vernietigend rapport geschreven.

  Net als over Schotte zelf.

  Is het vreemd dat deze onbenullen tegen screening door de gouverneur zijn?

  Schottes idiote Reforma is ook niets anders dan het omzeilen van screening en afleggen van verantwoording.

  Maar het Curacaose volk, van wie het merendeel een IQ heeft lager dan hun schoenmaat, slikt het populistisch gebral van Cooper en Schotte voor zoete koek.

 36. Helaas…..Dit is het begin van het einde…..

 37. Is dat even schrikken, Cooper werpt zich op als “verdediger van het volk” onze tweede martelaar ( zal t.z.t. ook wel een film over hem gemaakt worden). Er zal bloed vloeien ja en ik ben meteen op zoek gegaan naar een plein (moet wel groot zijn voor zo’n lichaam) om naar hem te vernoemen. In de Nederlandse geschiedenis hadden ze ooit een “vader des vaderlands”, zou hij ook voor deze titel in aanmerking komen ?