Raffinaderij Isla 10 april 2012CURAÇAO – Milieuorganisatie GreenTown heeft een verzoek tot hulp ingediend bij de Nederlandse regering. De organisatie maakt zich namelijk grote zorgen over de mogelijke verlenging van het contract tussen PdVSA en Refineria di Korsou. Volgens GreenTown vindt er namelijk geen objectieve besluitvorming plaats.

In de brief die gericht is aan de voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, kaart de organisatie aan dat er volgens hen geen valide economische redenen bestaan om het huurcontract na 2019 te verlengen. GreenTown biedt naar eigen zeggen een gunstiger alternatief op economisch-, sociaal- en milieukundig niveau.

Brief GreenTown Aan de Tweede Kamer

17 reacties op “GreenTown vraagt hulp aan regering NL”

 1. “Lache toch” je neemt het woord smeergeld in de mond en hoe zou het dan komen dat ik meteen aan Jasje denk, die op zoek is naar smeerolie !

 2. Geef zoveel mogelijk info over Greentown bijv’op de scholen zodat Greentown gaat leven.

  M.i. zal de Isla toch sluiten en dan ??

  Goede suggesties altijd welkom van wie ze ook afkomstig zijn!! Stop met rancune en kijk onbevangen voor uit.

 3. @JH, dat je het woord democratisch besluit durft uit te spreken op een eiland waar besluitvorming toch wel door iets anders wordt bepaald. In hoeverre zwem jij mee in die “democratische utopia” Je woont aan de Cubaweg, krijgen jullie daarvoor betaald om te wonen.
  Ik ben bijzonder trots op mijn opa die een vooruitziende blik had en met zijn vrouw is gaan wonen op Banda Riba, ver van die vervuilende Shell.

  Change has to come on the Island. Gelukkig is NL de touwtjes in St MAarten aan het strak trekken. Curacao volgt ook nog.
  Hopelijk als je er dan nog bent we met zijn alleen van een veel schoner eiland mogen wonen. En dat het Annabaai in de regio als nummer 1 staat voor alle maritieme activiteiten. Misschien worden we de Monaco van de Caribean.

 4. @sander goed gezegd

  @peter, welke gedupeerden? de overheid? curaçao?
  want de isla/pvdsa is toch geweldig voor iedereen op curaçao?

  hier geld toch ook weer we willen alles wel maar hebben geen geld?, wel smeergeld maar dat is geen oplossing.

  en milieu wat kan ons dat schelen, we klagen wel dat we voor een schoon strand betalen? maar als het gratis is vervuilen we het weer.

  dus denk maar niet dat de PVDSA/ ISLA de ko mende 30 jaar veranderd

 5. Ik vind het niet gepast van de dames/heren van Greentown. Hoe vervelend ook er is een democratisch besluit genomen, en je kunt er al dan niet happy mee zijn, jammer dan.
  Het siert Plasterk zeker niet in te grijpen.
  Hoezeer ik Greentown ook waardeer, hun ideeen (eerst nog zien met harde bewijzen van al “die investeerders” ondersteun ik. Niettemin is het van de gekke de Ned. regering te vragen in te grijpen.
  Wij wonen al jaren aan de Cubaweg en hebben natuurlijk veel last van de Isla maar dit vind ik te ver gaan.

 6. Greentown is het beste wat Curacao kan overkomen.
  alle negatievelingen zijn of gebonden aan de isla of verslaafd geraakt aan de uitstoot.
  Greentown is geen utopia, maar een realistisch plan met investeerders en mensen met inzicht.
  Wat er nu staat is smerig en alleen daarom al zou iedereen voor Greentown moeten gaan.
  de schoonmaak kost jaren, de opbouw kost jaren, maar dit levert banen op en een schoon millieu.
  Wie hier tegen is, is tegen de vooruitgang.

 7. Lees eens wat meer van Rifkin. Hoe snel de wereld zonder olie kan als een vat meer dan 145 $ gaat kosten. Is eerder gebeurd en de economie stortte volledig in. Olie is aan de uitgang gekomen. Niemand zal bereid zijn om 3 duizend miljoen dollar in een installatie van meer dan 100 jaar te steken voor en product wat gaat verdwijnen. De Curaçaose verslaving aan dit bedrijf is legendarisch. Het was ook wat. Ze krijgen het kado, investeren nauwelijks iets en pakken tientallen miljoenen per jaar. Niet dat iedereen daar wat mee opschiet. Het aantal autochtone werknemers wordt geschat op maximaal 400. Contractvoorstel komen uit Venezuela. En als het 2019 is gaat alles gewoon daar, geen niet contract, geen investeringen, geen schone lucht, geen nieuwe economie.

 8. Leve Green Town.

  Toen in 1985 de Shell van het eiland vertrok heb ik middels een ingezonden in alle belangrijke media er voor gewaarschuwd dat de raffinaderij een “tijd bom” is. De verkoop voor Naf. 1 aan het eilandgebied vrijwaarde Shell voor alle aanspraken op het bijdragen in de sloop van de raffinaderij en het opruimen van de enorme vervuiling die door het hele proces van de raffinage was ontstaan (asfalt meer etc.).

  De Shell had hier intern – omgerekend naar het huidige prijspeil – ongeveer 2 tot 3 miljard gulden voor gereserveerd. De sloop van de raffinaderij en de grote schoonmaakt van de grond en het water zouden jaren lang werk hebben opgeleverd voor vele duizenden arbeiders, middenklassers en hooggeschoolden.

  Er zou een prachtig gebied rond een prime locatie (St. Anna baai) zijn ontstaan waar zich veel nieuwe activiteiten zouden hebben kunnen ontwikkelen in de 30 jaren die nu zijn verlopen. Te denken valt aan resorts, woningen, schone industrieën en specialistische scheepsbouw.

  Dame Ship Yards, het meest gespecialiseerde bedrijf ter wereld op dit gebied, heeft al diverse pogingen ondernomen om hier een vestiging op te zetten. Maar onze politici wisten beter. Met name Hakim heeft heer een negatieve rol ingespeeld. De man had zich bij zijn brillen moeten houden.

  Helaas is er toen ter tijd geen enkele reactie gekomen op mijn artikelen ….. Curaçao….. een eiland zonder visie en guts …. kampioen in opportunisme en zakken vullen… en maar janken over de slaventijd …… wees blij dat je hier zit en niet in Afrika en misschien besmet bent met Aids of Ebola. De meeste slaven zijn overigens blanke slaven geweest maar de nazaten daarvan zijn gewoon door gegaan met leven en hard werken en hebben het gemaakt ……Stop met zielig doen en kijk naar de toekomst en maak daar wat van …. doe wat goeds met ons eiland…

  Ga door Green Town! ook al lijkt het Utopia … maar een ding is zeker, de bak roest die raffinaderij heet gaat verdwijnen. Als het niet nu is dan op termijn. Hoe eerder hoe beter, zodat we aan een nieuwe toekomst kunnen bouwen.

  O ja, vergeet Venezuela, dit is een land dat ondanks zijn olie en andere natuurlijke bronnen niet eens zelf het hoofd boven water kan houden. Venezuela heeft echt niet het beste voor met Curaçao (zoals sommigen geloven) zolang zij er niet nog beter van worden. Onze leiders zijn gevoelig voor hun mooie praatjes en de royale beloningen die ze onder de tafel doorschuiven.

  De enige hulp kan komen vanuit het Koninkrijk der Nederlanden want daar wonen niet alleen personen die ons de onafhankelijk (totale afgang) per post willen toesturen.

 9. Zag een reactie van een makamba die stelde dat Den Haag niet in sprookjes gelooft. Nu was er eens een entrepreneur die in Forti vertelde dat hij hier een hotel wilde bouwen. Hij gaf een overzicht van zijn begroting en vroeg onze regering voor een bijdrage van 50%. Onze regering geloofde schijnbaar wel of nog wel in sprookjes en stemde ermee in. Onze entrepreneur bouwde vervolgens zijn hotel voor de 50% die hij van ons had gekregen. Heb begrepen dat hij een aantal jaren later zijn (ons) hotel heeft verkocht voor het dubbele van de initiële kosten. Die entrpreneur maakte dus sprookjes.

 10. Greentown is echt de weg kwijt! Zag dat ze weer een presentatie willen geven en de vorige presentatie kwam er een handvol mensen naar WTC. Als Greentown zo fantastische plan is waarom hulp nodig? Kom maar met de bankgaranties voor het schoonmaken terreinen en doorbetaling van alle gedupeerden.

 11. Silvia, Den Haag gelooft niet in sprookjes !

 12. Jammer dat er blijkbaar zoveel mensen zijn die in luchtkastelen geloven.

 13. Ik hoop van harte dat Den Haag oor heeft naar de plannen van Green Town. Met dit project is het eiland in staat om te gaan concurreren met andere eilanden in de regio. Werkgelegenheid zal groeien.

 14. Beter greentown dan deathvalley….

  @Sander er is geen verschil in uitspraken van jou en Curacaosenaar….

 15. @curacaoenaar,

  waarom moet je er weer de slavernij bij halen.
  is de PDVSA, dan geen slavenfabriek?
  jullie moeten altijd de slaven kaart, de discirminatiekaart of de kolonisatie kaart trekken als het jullie niet bevalt.
  Wordt eens volwassen!

 16. hopelijk zal dit greentown plan doorgaan.
  Als je ziet wat een groene aanslag er zit op de huizen in de rook, kan je ook beseffen dat deze groene aanslag in je longen terecht komt,
  Dat zijn dan de 18 vroegtijdige doden, door deze smerige roest fabriek.
  De politiek heeft nergens verstand van en speelt op zeker uit angst om een beslissing te nemen.
  Ik geloof heilig in dit plan….het zit goed in elkaar en er zijn heel veel investeerders, die dan in Curacao gaan investeren.
  Is daar iets mis mee…
  voorlopig bij de schoonmaak en opbouw zal dit giga werkgelegenheid geven en als af (dan ben ik er helaas niet meer), zal het ook veel extra banen opleveren.
  Het gebied is prachtig, maar die stinkfabriek moet dan wel wegwezen…

 17. Milieuorganisatie GreenTown proberen alles op alles om PDVSA te verjagen
  Om de terrein te bemachtigen om Plantage van Slavernij te richten .