• Recente reacties

  • Facebook

  • Twitter

  • Validator w3.org

  pontjesbrugCURAÇAO – Door een verkeerd ontwerp en toepassing van materialen tijdens de laatste renovatie in 2006, moet het houten dek van de Koningin Emmabrug opnieuw vervangen worden. Het huidige dek verkeert in slechte staat en vormt een gevaar voor voetgangers. Dat schrijft Caribisch Netwerk.

  Door de gaten en ongelijke delen op het dek van de pontjesbrug kunnen voetgangers moeilijker de oversteek maken. Curaçao Ports Authority (CPA) heeft geprobeerd om de houten slijtlaag te repareren, maar dit is niet gelukt omdat de constructie onder de slijtlaag aan het verrotten is.

  Luister hier naar een reportage van José Manuel Dias maakte voor Caribisch Netwerk..

  Twee maanden
  Na uitvoerig overleg met de Nederlandse organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO) en Dienst Openbare Werken (DOW), heeft CPA de beslissing gemaakt het hele dek van de Emmabrug opnieuw te ontwerpen. Naar schatting zal de renovatie minstens twee maanden in beslag nemen en volgend jaar na het cruiseseizoen starten.

  11 reacties op “Opnieuw renovatie pontjesbrug door slechte constructie”

  1. De probleem ligt niet aan de kwaliteit van de houten maar aan de werkvloer
   Want een houtenbouwwerk die op een zandwerkvloer worden gemaakt ontstond altijd bouwproblemen !!

  2. Waarom maar vasthouden aan een brugdek van hout?…na 1 minuut Googelen kom je fabrikanten tegen die een kunststof brugdek leverenwat dezelfde eigenschappen heeft qua buigzaamheid en op dezelfde manier verwerkt kan worden… Ben je de komende weet ik hoeveel jaren van het gezeur af en waarschijnlijk veel goedkoper ook, in elk geval op lange termijn.

  3. Goed gedroogd en geïmpregneerd grenenhout doet inderdaad niet onder voor welke hardhoutsoort dan ook. Echter de vraag is of goed gedroogd en uitgewerkt grenenhout nog wel voorhanden is in een voor dit doel bruikbare vorm. In het verleden werden werkelijk alle deur- en raamkozijnen van grenenhout gemaakt.

   Maar hout moet onder alle omstandigheden uiteraard goed kunnen ventileren. Dat is zelfs bij kunstofmaterialen het geval. Anders rot het materiaal binnen de kortste keren volledig weg.
   In die zin was de huidige constructie een volstrekte misser. Er is bij het laatste grondige herstel van de brug in 2006 overigens ook al voor gewaarschuwd door CPA mensen, dat dit zou gaan gebeuren. Echter zij bleken toenmaals roependen in de woenstijn.

   Als er nu zelfs een architect op het eiland rondloopt, die doodleuk roept dat de brugdekplanken verkeerd om zijn gelegd, dan belooft de nieuwe reparatie weinig goeds !!

  4. Ze hebben geen expert meer nodig alle advies is al gegeven! Lees de reacties op Versgeperst en dan komt het helemaal goed…..

  5. Hoezo experts erbijhalen.
   Hoelang is deze brug aanwezig op dieplaats. Toch geen vijf jaar.
   Ik ben al meer dan een halve eeuw oud. Zolang is het onderhoud altijd goed gegaan. Er zullen zeker weten archiefdocuemnten zijn waarop precies stat hoe het onderhoud en vervanging gedaan moeten worden. Geen cent teveel besteden aaan onnodige experts die hier geen kennis van hebben.

  6. Hoorde vandaag op Radio Hoyer 2 een interview met iemand van CPA en die wist te melden dat ze bij Acoya een goede houtsoort hadden gebruikt voor een boardwalk.
   Dit hout was speciaal behandeld en………..nu komt het: ‘kan niet buigen !!!!!!!!!’
   Dat lijkt me dus ideaal voor een brug, welke continu in beweging is ! Niet dus.
   Het is alsof een techneut besluit om starre vleugels onder een vliegtuig te schroeven, weet je ook dat het fout zal gaan.

   Waarom haalt CPA er geen experts bij wanneer ze zelf niet weten hoe ze iets moeten doen ?
   Maar belangrijker nog……………….waarom kijken ze niet even hoe men het vroeger deed. Was waarschijnlijk een stuk simpeler en goedkoper.

  7. Ik hoorde vanmorgen op de radio een “deskundige” van CPA vertellen, dat ook e4en grondig en speciaal bewerkt vurenhout tot de opties behoort. Echter alles moet nog onderzocht worden. Over de aansprakelijkheid van de constructiefout door de uitvoerders onder verantwoordelijkheid van CPA deed deze meneer nogal moeilijk en dat het waarschijnlijk niet zo ver zal kunnen komen. De uitvoerders hebben wel gewerkt volgens het bestek van CPA. Gaat het zoals bij Aqualectra, die ongezien elke aansprakelijkheid afwijst?

  8. Over de gebruikte houtsoort:

   http://antilliaansdagblad.abcourant.com/index.php/curacao/9698-pontjesbrug-tijdelijk-weg

   En als ik het me goed herinner dan is het dit geworden:

   http://nl.wikipedia.org/wiki/Angelim_vermelho

   Maar zonder goede afwatering / beluchting kan je er goud opleggen, maar dan rot ook dat weg.

  9. Wees niet zo eigenwijs met z’n allen. Zoek in de archieven van Haven en Loodswezen, destijds onder leiding van Jan Oenes en Elsio St. Jago. Zoek ook in de archieven van Openbare Werken,anders in die van Consul L.B. Smith. Er is mij destijds (1976/77) verteld, dat er yellow pine is gebruikt. Ook de wijze van leggen is erg belangrijk. De brug moet alle bewegingen van de zee kunnen weerstaan.
   U kent het gezegde: Zoekt en gij zult vinden.

  10. Als kind kan ik me de brug herinneren, dat er zelfs auto,s over de brug reed ,ik kan me geen houtrot herinneren ,maar nos mes por , waaibomen hout hebben ze gebruikt iemand heeft weer zijn zakken gevuld !!!

  11. Het handelt feitelijk slechts om een ondoordachte constructiefout, te weten de volstrekte afwezigheid van enige natuurlijke ventilatie van het toegepaste brugdekhout waardoor het volledig wegrot tengevolge van vochtinwerking aan de onderzijde van het dekhout alsook als gevolg van de toegepaste zwarte plastic folie ten behoeve van de “afwatering” van regenwater. Doch waardoor geen enkele ventilatie kan plaatsvinden.
   Veelal is in de praktijk uiteraard de natuurlijke zwaartekracht voor de afwatering van regenwater meer dan voldoende. Men heeft echter getracht “het wiel” opnieuw uit te vinden bij de toegepaste constructie van deze brug.
   Het gebruikte azobe hardhout is in feite werkelijk perfect. Deze hardhoutsoort wordt al weer decennia probleemloos in het vochtige NL toegepast als brug- en steigerhout. Het regenwater zoekt er ook probleemloos zijn weg. Het hout gaat er veelal 15 jaar mee.
   Onder tropische omstandigheden zal het korter zijn, maar vier á vijf jaar zonder noemenswaardige houtrot is wat al te kort …

   Het nieuw toegepaste roodbruine hardhout uit Latijns-Amerika, dat ook nog eens ongelooflijk stinkt, blijkt sowieso van inferieure kwaliteit te zijn, aangezien het na enkele maanden al werkelijk alle kanten op trekt !! In die zin lijkt het oorspronkelijk toegepaste azobe hardhout vele malen beter te zijn, doch er hangt hoogstwaarschijnlijk wél een heel ander prijskaartje aan.