• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Arrestatie Quincy GarioCURAÇAO – Twee actievoerders die in 2011 in Dordrecht werden gearresteerd bij de intocht van Sinterklaas zijn ten onrechte aangehouden. De politie heeft bij hun aanhouding disproportioneel geweld gebruikt. De Nationale Ombudsman heeft de klachten die het duo, onder wie Quinsy Gario, had ingediend gegrond verklaard.

Het tweetal voerde actie met een spandoek en droeg T-shirts met de tekst ‘Zwarte Piet is Racisme’. Toen de politie hun vroeg weg te gaan, weigerden ze. Vervolgens werden de actievoerders aangehouden, waarbij ze zich verzetten. Op het politiebureau werd het tweetal verhoord en onheus bejegend, schrijft de ombudsman deze week in een rapport.

Ombudsman
De Nationale Ombudsman vindt dat de politie de twee nooit had mogen wegsturen of oppakken. Ook heeft de politie gehandeld in strijd met het recht op persoonlijke vrijheid en hebben de agenten het recht op vrijheid van meningsuiting onvoldoende gerespecteerd.

Racistisch reliek
Het was een van de eerste keren dat de op Curaçao geboren Gario ten strijde trok tegen Zwarte Piet. De knecht van Sinterklaas is volgens hem een racistisch reliek. Gario is sindsdien jaarlijks in het nieuws met zijn protesten.

3 reacties op “Klacht Gario gegrond verklaard”

 1. Ik had kans enkele video’s van deze aanhouding door collega’s in Dordrecht te mogen zien en verwonderde mij toen al over de aanhoudingsgrond. Dat het bij de Ombudsman resulteerde, was een kwestie van tijd, na lokaal appél uit te hebben geput.,
  Dat kinderen die dag enig ernstig trauma is aangedaan of dat het grootschalige evenement is verstoord, is mij ontgaan.
  Verleden week bracht ook een journalist van Radio Direct tijdens een uitzending,zijn hoogst merkwaardige opvattingen over de heersende bezwaren ‘van deze soort mensen” m.b.t. een knecht en zijn goedhartige baas.
  Earny, you can go back to sleep now. grtjs aan Big Bird….

 2. Ja Gario, je heb de Curaçaoënaars een zeer grote dienst bewezen en zij zullen jou tot het einde der dagen dankbaar zijn. Je hebt eindelijk de snaar gevonden die ons raakt ONS cultureel erfgoed. Dat wij miljoenen betalen aan uitkeringen en als ik het goed begrepen heb val jij daar ook onder, daar hadden wij vrede mee maar iedereen bereikt op een gegeven moment zijn maximum competentie niveau. Wij hebben ooit eens, na tachtig jaar het juk van Spanje afgeworpen, dus jou zullen wij ook wel overleven.
  Misschien kom je wel in aanmerking voor een straatnaam ergens op Curaçao en ik denk dan aan Koraal Specht of Seroe Fortuna.

 3. Ik zie het kennelijk niet goed, de ombudsman heeft bepaald dat het onterecht was, ik zeg heeft hij de foto’s gezien en ook gekeken hoe de kinderen schrokken van deze twee mensen die aan het schreeuwen waren. Heeft hij of deze twee wel in de gaten dat zij met dit soort actie, de kinderen die voor hun stonden beschadigd hebben. Ik ben voor zwarte piet, en vind dat deze moet blijven. Ik ben ook voor actie voren, maar niet waar bij de intocht van Sint en zeker niet waar kinderen bij zijn. Maar kennelijk gaat dat aan de Ombudsman ook voorbij. Maar zoals alles hier zal kennelijk deze soort mensen een traditie ten onder doen gaan. Ik ben niet van het schelden enz. Maar ik vind dit hele gedoe heel erg ver gaan en niet normaal. Ik genoot als kind op Aruba van Sint en zwarte piet en kennelijk, zijn mensen die altijd hun zin willen en moeten doordraven. Voor de duidelijkheid ik ben lekker gekleurd voor het geval dat iemand het een of andere had gedacht te kunnen opmerken.