Ronald PlasterkCURAÇAO – De gouverneur van Sint Maarten moet zich ervan verzekeren dat het nieuwe kabinet op het eiland bestaat uit integere mensen. De eilandbestuurder heeft daartoe een zogeheten aanwijzing gekregen van de rijksministerraad, maakte minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) vandaag bekend.

Aanleiding is een rapport over de corruptie op het eiland, dat een paar weken geleden verscheen. Daaruit bleek dat er ernstige integriteitsschendingen zijn op Sint Maarten, waaronder machtsmisbruik en belangenverstrengeling. Die schendingen doen zich ook voor bij het politieke bestuur.

Actieplan
Over enkele weken komt het kabinet met een actieplan om deze problemen aan te pakken. “Dan is het cruciaal dat de regering die dit gaat uitvoeren totaal integer is”, zei Plasterk. “De aanwijzing aan de gouverneur is dat die zich ervan moet verzekeren dat iedereen integer is.” De aanwijzing gaat verder dan een check op een strafblad. Plasterk eist een waarborg dat de nieuwe bestuurders die worden benoemd integer zijn en integer blijven.

Negatieve gevolgen
“Het is hoog tijd dat daar wat gebeurt”, vervolgde de bewindsman. “Als het eiland verder afglijdt met integriteitsschendingen is dat op een gegeven moment echt slecht voor de welvaart, voor de rechtsstaat en voor de mensen die daar wonen.”

Witteboordencriminaliteit
Het actieplan bestaat onder meer uit een versterking van de douane, politie, kustwacht en Openbaar Ministerie. Het OM krijgt een eenheid die zich specifiek gaat richten op witteboordencriminaliteit in de politiek.

© Novum

14 reacties op “Plasterk grijpt in op Sint Maarten”

 1. Minister Ronals Plasterk good job. Dat had je allang moeten doen. Wel een beetje telaat. Maar schaar je achter het volk na de hoogste gezag.is het niemand anders dan het volk van de eilanden die bapaald. Wees niet bang voor verwijten over kolonialisme of racisme dat is de zwakte van politici die niets anders weten. Het zijn weer diezelfde mensen 3 mans fractie MFK, MAN en PS. De maffiabende van Curacaod ie de gouverneur allang buiten werking wilde stellen uit rancune van de vorige kabinet. Plasterk doe je ding en sterkte.

 2. Observator, ik en het overgrote deel van de Nederlandse bevolking zijn het helemaal met je eens, met één kanttekening Het Koninkrijk der Nederlanden met uitzondering van die eilandjes in het Caraïbisch gebied zal altijd blijven bestaan.
  Moreel is Het Koninkrijk der Nederlanden verplicht om te wachten op één of meerdere “onafhankelijkheids verzoeken” van deze eilanden. Zoals ook Rutte al stelde zijn telefoonnummer is bij de diverse lokale regeringen bekend, maar het blijft erg stil aan die andere kant. Zoals het Nederlandse spreekwoord zegt voeg nu eindelijk een keer de daad bij het woord. Kort samenvattend ook bij jou constateer ik een smoel so mentaliteit.

 3. Waar maakt hij zich druk om als hij eerlijk tot op het bot is heeft hij immers niets te vrezen, met zijn reactie suggereerd hij dus het tegendeel.
  Wil hij onafhankelijk worden kijk dan even naar de armoe op de vormalige Engelse Cariben dat is dan je toekomst wegens gebreidelde corruptie.
  Vergeet niet dat de Franse en Nederlandse antillen de rijkste in de regio waren , met de huidige corruptie gang duurd het niet lang meer of we worden armer.

 4. Dit bevestigd weer de voortdurende spanning tussen de voormalige kolonisator en gekoloniseerden. Het is volledig achterhaald dat een paar kleine eilandjes voor de zuid amerikaanse kust deel uitmaken van een voormalig europees rijk, waarbij de voormalig kolonisator verantwoordelijk is voor goed bestuur. Deze situatie zal steeds meer gaan schuren, op kortere termijn dan men denkt zal de situatie onhoudbaar blijken. Het Nederlands caribisch koninkrijk is helaas voorbij de uiterste houdbaarheidsdatum.

 5. Wescott en Heyligger kunnen nu samen in hun ” verbond ” opnemen dat zij beiden en dus de bijna voltallige Sint Maartaanse bevolking hun onafhankelijkheid eisen en dan wordt St.Maarten het eerste onafhankelijk eiland en heeft dus de primeur. Jammer voor onze PS, die heeft vooralsnog het nakijken.

 6. Integere mensen ga je wel vinden. Dat zijn dan mensen die nooit enige invloed hebben gehad.
  Mirna Godett, daar was ook niks oo aan te merken, behalve dan dat ze incompetent was en haar veroordeelde broer als adviseur “nodig” had om nog te snappen waar het over ging. Ze werd nog keurig door de Koningin ontvangen! Dat gaan we ook hier zien. Je maakt je tuinman minister en gaat er zelf naast zitten als adviseur. Wordt lachen daar.

 7. En daarna meteen Curacao doorlichten..
  MFK zal hopelijk sneuvelen door deze actie.

 8. SMX is niet de enige Curacao en Aruba kan je er ook bij doen, maar vergeet niet dat als je Texel net zover buiten Nederland legt je de zelfde problemen hebt. Het is dus zaak er een gezamelijk project van te maken met integere mensen die er echt wel zijn , alleen die staan niet in de schijnwerpers want dat hebben ze niet nodig om succesvol te zijn.

 9. Blijft niemand over op die rots. Nan mes por 😉

 10. Schotte denkt, dat hij nog steeds MP kan worden zonder enig probleem.

 11. En dan hopen dat Plasterk doorbijt!

 12. SXM en integere mensen!!
  Sorry hoor, maar die moeten dan wel eerst geimporteerd worden.

 13. Zal een keer tijd worden men is wel 40 jaar te laat ermee en daarna naar de benedenwindse eilanden daar moet ook de bezem er door heen !

 14. Wordt toch een keer echt tijd om daar een echte bezem door te halen na 20 jaar RST.