• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

BoodschappenCURAÇAO – Prijsafspraken zijn illegaal, maar op Curaçao gebeurt het onofficieel toch. “We gaan met de markt mee en kijken welke prijzen andere supermarkten hanteren. Iedereen hanteert zo ongeveer dezelfde prijzen”, vertelt directeur van Centrum Supermarkt Enrique Ribeiro tegenover Caribisch Netwerk.

Volgens directeur van Fundashon pa Konsumido Marc Marshall zijn prijsafspraken, een vorm van kartelvorming, een probleem op Curaçao. “De beste tools om dit soort praktijken te voorkomen is door een Mededingingsautoriteit in te stellen en consumentenwetgeving beter te handhaven in de vorm van een Consumentenautoriteit. Als deze apparaten naar behoren functioneren, groeit de concurrentie vanzelf en worden uiteindelijk producten en diensten beter en goedkoper.”

Extreem hoog
Behalve voor de producten uit de Makutu Básiko (basismand), is een supermarkt vrij om de prijzen voor producten te bepalen. Dit resulteert soms in extreem hoge prijzen voor bepaalde, vaak internationale, producten. De prijs voor een zakje Nederlandse Duyves borrelnootjes loopt bijvoorbeeld al gauw op tot negen gulden. Een rondje langs verschillende supermarkten bevestigt dat deze prijzen overal ongeveer gelijk zijn. “We weten wat er op de markt is en moeten hierop inspelen”, gaat Ribeiro verder. “Natuurlijk stunten we wel met prijzen, maar we moeten wel winst maken. Dit geldt voor alle supermarkten op Curaçao”.

Importeur
Joel Da Silva Gois, eigenaar van beide Goisco filialen legt uit dat prijsafspraken soms ook vanuit een importeur komen. “Een internationale importeur verkoopt zijn producten hier, maar suggereert dat dit gebeurt voor een bepaalde prijs. Zo ‘dwingt’ hij supermarkten bijvoorbeeld om ongeveer dezelfde, hoge prijs aan te houden. Dit soort afspraken zijn verboden, maar gebeuren, omdat er voor bepaalde producten maar één importeur is.”

Misleidend
Volgens Marshall is het de hoogste tijd om prijsafspraken op Curaçao tegen te gaan. “Een consumentenautoriteit moet waken over de relatie tussen de consument en het bedrijf om misleidende reclame te voorkomen. Een Mededingingsautoriteit zou prijsafspraken, marktverdeling en machtsmisbruik door grotere marktpartijen moeten voorkomen en controle moeten uitoefenen op fusies en overnames.”

Telecombedrijven
Een voorbeeld van machtsmisbruik is bijvoorbeeld een telecombedrijf dat, vlak voordat een concurrent de markt betreedt, de tarieven verlaagt en zo vele klanten voor een bepaalde periode aan zich bindt. “De nieuwe partij redt het vervolgens niet, verlaat de markt en de tarieven worden weer opgeschroefd door de bestaande aanbieder”, legt Marshall uit.

Fusies
Ook fusies en overnames gaan niet altijd eerlijk: een grote partij gaat samen met kleinere bedrijven die concurrentie kunnen vormen waardoor er minder aanbieders overblijven. “Hierdoor blijft een eerlijk concurrentie uit. Dit soort zaken mogen niet, maar gebeuren wel.”

Mededingingswet
De regering is sinds 2008 begonnen met een project om een mededingingswet in te stellen. De invoering laat nog op zich wachten. “Om het proces te versnellen is dit jaar een expert uit Nederland aangetrokken die ook daar betrokken was bij de invoering van de mededingingswetgeving”, vertelt minister van Economische Ontwikkeling Stanley Palm.

Meerdere sectoren
Volgens de minister worden prijsafspraken in veel sectoren gemaakt. “Supermarkten, maar ook in de bouw, telecom- en farmaceutische sector stemmen bedrijven samen prijzen af, blijkt uit ons onderzoek. Dit zorgt ervoor dat de consument vaak een hoge prijs betaalt voor een product of dienst. We hopen dit met een mededingingsautoriteit tegen te gaan.” Naar verwachting wordt de autoriteit eind dit jaar nog ingesteld.

14 reacties op “‘Prijsafspraken normaal op Curaçao’”

 1. Etienne Sambo je komt bij mij over als zo iemand die ooit eens langs een school is gelopen en thuis verteld heeft (ook ieder ander die het wilde horen) dat je naar school bent geweest. Je bent een amusante man hier op deze rots. Keep us laughing.

 2. @ Etienne Sambo

  En waar zou je dan die spullen willen verkopen ?
  Importeren is slechts 1 onderdeel van het proces, een afzetmarkt zien te vinden is punt 2. En wanneer je dan winkels hebt gevonden die het willen verkopen dan zit je nog met een puntje financiering. Immers, de goederen moeten eerst worden betaald eerdat de producent ze wil leveren.
  Daarna krijg je natuurljk de betaling door de winkeliers, de marketing en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

  Er komt echt een heleboel meer bij kijken dan alleen een product goedkoop aanbieden. Wanneer de opbrengsten de kosten niet dekken (personeel, huur, transport, import, electriciteit etc) dan ontkom je er niet aan om de prijzen omhoog te gooien of niet te importeren.
  Dus Etienne, het klinkt allemaal leuk wat je zegt, maar het is echt leuke praat voor aan de bar, meer is het niet. Het is typisch praat van iemand die totaal niet weet waar hij / zij het over heeft.

 3. @Fada en Wimpiri:

  Ja jullie maken er een grapje van maar eigenlijk heb je gelijk. Ondernemers is niet de overheid, dat zijn gewoon mensen net als wij. Als er ergens een gat is in de markt dat de moeite waard is om in te springen, dan kan je dat doen. Dus als de spullen ECHT veel te duur zijn: waarom zijn er dan geen ondernemers om dat gat te dichten? Het is lucratief toch?

 4. @Etienne Sambo: denk je dat mensen online zijn gaan bestellen omdat de prijzen op Curacao hoog zijn?
  Of denk je dat de prijzen hoog zijn omdat de mensen online zijn gaan bestellen?
  Als ik voor elk artikel die te duur is een onderneming moet starten…

 5. Etienne, dit is jouw ei van Colombus ? Lijkt me DE oplossing, 150.000 ondernemers die allemaal hun eigen spullen importeren en via ruilhandel (want geld is er niet) hun spullen aan de man brengen. Als ik jou was zou ik alvast beginnen met mijn import vergunningen.

 6. @Wimpiri: als het volk (de consument) geen geld heeft om iets te kopen is dat ook slecht voor de ondernemer. Het volk moet niet op zn achterste blijven zitten en niksdoen. Het kan ook ondernemer worden! Als iets veel te duur is is er een gat in de markt. Spring erin in plaats van te kletsen en klagen dat de overheid het probleem moet oplossen (wat natuurlijk nooit gebeurt, de overheid maakt problemen alleen maar groter)

 7. niks nieuws onder de zon, zo is onze Amstel-bier om zeep geholpen door de importeur van Polar. Toen de Amstel er niet meer was betalen we bijna de dubbele prijs

 8. Spijtig dat dit nieuwsitem in NL geschreven is. In Forti lezen ze geen Nederlands.
  Als Ribeiro morgen hetzelfde bericht aan een papiamentstalig krantje, is het eiland te klein.
  Maar ja…… dan checkt men eerst met de penningmeester van de partij of Ribeiro en zijn golfmakkers “bevriende kennissen” zijn van de partij en/of “bijdragen” hebben geleverd aan de verkiezingskas.
  Ben even vergeten hoe de curacaosche evenknie van de Economische Controle Dienst heet, maar die lezen ook geen NL, dus snurken nu rustig door. Bonnochi

 9. Dus Etienne, het volk moet volgens jouw eerst leeg gezogen worden om de concurrent diezelfde markt met goedkopere producten te laten overstromen waar het volk dan al geen geeld meer voor heeft of inmiddels van honger is omgekomen ! Het is een manier maar als volk zou ik zeggen geef mij maar een prijsafsprakenloze markt.

 10. Prijsafspraken zijn volstrekt normaal. Wat niet normaal is, is dat deze afspraken zogenaamd ‘not done’ zijn. Als een zakje drop hier heel duur is, dan is er een gat in de markt voor een nieuwe ondernemer. Prijsafspraken bevorderen juist de concurrentie. Het laat de ruimte voor nieuwe ondernemers om onder de prijs te gaan zitten. Als de overheid de prijzen kunstmatig laag houdt, dan is de speelruimte voor nieuwe ondernemers kleiner.

 11. Zo zie je maar weer wat er gebeurt als er geen controle is in de samenleving. Prijsafspraken bij de supermarket, prijsafspraken bij de notaris en overheid (zoals Edgar aangeeft) en wie weet waar allemaal nog meer. Dit is net als het hebben van een Monopolie of Oligopolie. De consument kan nergens anders gaan en betaald de “dure” prijs. De Mededingingsautoriteit, zoals de heer Marshal aangeeft, moet maar eens snel komen om al deze praktijken te stoppen en om deugdelijke zakendoen te bewerkstelligen. Jammer dat alles op Curacao zolang duurt om te verwezenlijken.

 12. Ach, niet alleen in de supermarkten zijn er prijsafspraken. Ga maar eens naar een notaris en vraag naar de kosten van het oprichten van een NV of BV. Voorheen was dat 1800 NAF, sinds kort is het verhoogd naar 2900 NAF………………bij alle notarissen !
  En we praten dan niet over de kosten die de overheid in rekening brengt, dus hoezo prijsafspraken ?

 13. Prijsafspraken zijn niet “normaal”, maar op Curacao zijn we wel meer gewend aan wat niet mag.

 14. Lijkt mij dat Ribeiro het hier heeft over kartel afspraken en nu dacht ik dat dit bij wet verboden is. Maar ja de wet en Curaçao hè ?