• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Milieuorganisatie Amigu di Tera wil naar aanleiding van het onderstaande artikel uit de Trouw aandacht vragen voor bouwen langs drukke wegen.

Bouw niet langs de snelweg, maar in de stad

Verminder de bouw van woningen en werkplekken langs de snelweg en bouw meer in de stad. Dat adviseert het Planbureau voor de Leefomgeving in een vandaag verschenen rapport.

Het bouwen langs typische autolocaties als de snelweg veroorzaakt volgens het bureau meer files, omdat er nauwelijks manieren zijn om de plaatsen met het ov te bereiken.

Naast goedkope grond werd bereikbaarheid lange tijd aangevoerd als argument vóór meer bouw langs de snelweg. Maar volgens het Planbureau is dit een verkeerde redenering, omdat bedrijven en woningen langs de snelweg vaak bijna niet te bereiken zijn met het openbaar vervoer. Hierdoor worden bewoners en werknemers gedwongen om zich met de auto te verplaatsen en dat leidt tot meer drukte op de Nederlandse wegen. Het planbureau adviseert daarom om meer te investeren in bouw in de steden omdat OV en de fiets hier vaker een optie zijn.

Het ontwikkelen van bouwprojecten langs de snelweg heeft nog een nadeel. Stationsgebieden die op dit moment in veel delen van Nederland grondig verbouwd worden, zoals in Utrecht en Arnhem het geval is, worden niet volledig benut omdat de activiteit zich verplaatst naar de randen van de stad. Het Planbureau voor de Leefomgeving adviseert daarom om het beleid aan te passen zodat verstedelijking en infrastructuur elkaar verder versterken.

In Nederland verdwijnt het zogenaamde snelwegpanorama steeds meer uit beeld. Het landschap langs de grote wegen wordt aan het uitzicht onttrokken door een wirwar aan bedrijfspanden, autodealers en woonboulevards. Ook verschijnen er steeds meer woonwijken in de buurt van de snelweg. Alleen al in Amsterdam is er sinds 2005 op 17 plekken geïnvesteerd in woningbouw langs de grote wegen.

De Nederlandse situatie zoals hier beschreven geeft wel te denken.

Ook hier worden langs drukke wegen steeds meer bedrijfspanden en woningen gebouwd. Met als gevolg dat de in- en uitrijdende auto’s het verkeer op de weg vertragen en de files almaar langer worden. Over onveilige toestanden niet gesproken. Voorbeelden tref je aan in de Santa Rosaweg, Gosieweg, Caracasbaaiweg, Rooseveltweg, Winston Churchilweg, Jan Noorduynweg, noem maar op. Markant is wel de Santa Rosaweg waar een benzinepomp tegenover een aantal druk bezochte bedrijven staat zoals Subway en KFC, en bijna de gehele dag opstoppingen in beide richtingen van de weg ontstaan.

Precies op een onoverzichtelijke hellende bocht en kruispunt aan de Caracasbaaiweg is een Burger King filiaal geopend en opent binnenkort een shopping mall de deuren. Wie deze zaken aankaart wordt door de ‘deskundigen’ van de overheid en verlichte politici verweten tegen de ‘ontwikkeling’ te zijn. De burgers ervaren nu dagelijks wat deze ‘ontwikkeling’ voorstelt: voortgaande onleefbaarheid en chaos .

12 reacties op “Ingezonden: ‘Bouwen langs drukke wegen’”

 1. Sambil beweert straks zeker 5000 dagklanten te ontvangen. Bij een gemiddelde bezetting van 2.5 gaat het hier dus om tweeduizend (2000) extra auto’s met slechts twee uitvalswegen. Veeris raakt komende zomer verstopt. Gezellig daar!
  Het land heeft een groot gebrek aan gedegen planologen en verkeersdeskundigen. Men doet maar wat, bouwt maar wat, onder het motto “Het levert werk op en dus nieuwe banen”. Verder wordt er niet gekeken.

 2. Bouwen langs drukke wegen het is toch geen nieuwe nieuws .Want hoe noemt je Caracasbaaiweg met al die huizen .En drukke wegen op Curacao betekent niet een Snelweg of een Highway

 3. Bouwen langs drukke wegen of niet, Drov ( Dienst ruimtelijke ordening) en bestemmingsplannen ( zie EOP) zijn toch allemaal elementen waarmee rekening wordt gehouden bij het bouw vergunning verstrekken?

 4. Ruimtelijke ordening is ook een vak!

 5. Lu., op 16-10-2014 om 10:44 schreef:

  …door project ontwikkelaars die hun kas spekken krijgen we over niet te lang de zelfde wantoestanden als langs de Spaanse kust een grote leegstand, niet verkoopbaar en niet verhuurbaarmaar ……
  Maar ja dit soort denkt alleen korte termijn hun zak vullen.

  Moet je mij ook eens leren: niet verkoopbaar en niet verhuurbaar en toch mijn kas spekken en zak vullen.

 6. Jan, opinie 16- 10- 2014. Qua uw commentaar hebt u gelijk. Qua vraag moet u zich afvragen waarop de respectievelijke eigenaren wachten om hun eigendom terrein te verkopen ; misschien op een hoogstbiedende? Trouwens moet u zich afvragen waarom de vele midden staanders het centrum van Willemstad verruilen voor een vestiging te Saliña, Jan Noordduinweg e.d. Naast dit alles heeft en zal het centrum van Willemstad door opwarming van de aarde en verhoging van de zeespiegel te maken krijgen met overstromingen?
  NB bij het minste staat Scharloo en omgeving, door de zeespiegel onder water.
  Lu, een typisch Europees macht der gewoonte. De hele dag draait het om geld en bezuinigen, oplichting, witwas, fraudes etc.
  Free Loving, het wereldscenario, daar waar het om geld gaat, wordt bepaalt door zij die het geld daarvoor hebben. Zij bepalen het ritme en wie er naar hun pijpen moet dansen.

 7. De regering moet het beleid herzien en verscherpen voor t.a.v. het geven van bedrijfsvergunningen aan de Caracasbaaiweg en Sta Rosaweg. Ditzelfde probleem doet zich ook voor aan de Sta Rosaweg. Er moeten snel stappen ondernomen worden om het verkeer in te dammen. Men moet gaan analiseren waar al dat verkeer naar toe gaat om een beleid daarop te stippelen. Of er rijden teveel auto’s op Curacao of rijden in de file moet je extra geld gaan kosten.

 8. Graag wil ik Amigoe di Tera vragen op te komen voor de bewoners van de Caracasbaaiweg. Gedurende mijn vacantie op Curacao ben ik verbleven aan de Caracasbaaiweg blok tussen Shimarukuweg en Schubappelweg. Wanneer er file was tussen s’morgens en s’middags heb ik veel last ervaren met de fijne stoffen van de co2 uitstoot van auto’s binnen de woning. Ik heb de bewoner wel aangeraden om uit te kijken met dit gevaarlijke stof in de woning.Ik hoop dat Amigoe di Tera dit serieus neemt en met spoed zal beginnen met luchtmetingen in de woningen aan de Caracasbaaiweg. Deze fijnestof is gevaarlijk en kankerverwekkend op den lange duur voor de bewoners die langs de Caracasbaaiweg wonen.

 9. De heer Balborda zal wel garen bij spinnen, alles is ondoordacht en zichtbaar op dit eiland totaal geen visie , nada niks
  Het is 2014

 10. dat de bouw van een Burger King annex “shopping mall” in de onoverzichtelijke bocht Caracasbaaiweg/afslag Montanja zal leiden naar “death mall” is voor een kind te voorzien. Wie heeft wat betaald aan wie? Hetzelfde kan gezegd worden voor projecten als Vinik Plaza en alle lint bebouwing die zomaar toegelaten wordt langs hoofdwegen. We zijn een 4e wereld land geworden en planning en vooruitzicht? Ho maar!.

 11. Als het uit de grond stampen van bedrijfs panden en woningen door project ontwikkelaars die hun kas spekken krijgen we over niet te lang de zelfde wantoestanden als langs de Spaanse kust een grote leegstand, niet verkoopbaar en niet verhuurbaarmaar een enorme verpoupering.
  Maar ja dit soort denkt alleen korte termijn hun zak vullen.

 12. Een zelfde redenering geldt voor het bouwen op Wechi, waardoor een toch in capaciteit beperkte weg (Westpuntweg tot Jan Noorduijnweg) nog zwaarder belast gaat worden. Files en aantal ongelukken zullen toenemen omdat FKP daar vele woningen gaat bouwen. Waarom worden de vele braakliggende en/of verlaten stukken grond in de stad niet gebruikt? Men kan dan vaak ook in hun (vertrouwde) sociale omgeving blijven wonen, wat waarschijnlijk de voorkeur heeft.