• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Zwarte pietCURAÇAO – De Raad van State doet 12 november uitspraak in het hoger beroep in de Amsterdamse Zwarte Piet-zaak, nog voor de intocht van Sinterklaas. Dat bleek vandaag bij de behandeling van de zaak, waarbij de drie betrokken partijen hun betoog hielden.

De zaak trok vandaag veel belangstellenden, zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet. De zaal was te klein om alle aanwezigen een plek te kunnen geven.

Racistisch fenomeen
De zaak draait om de intocht van Sinterklaas in Amsterdam vorig jaar. Enkele Amsterdammers waren naar de rechter gestapt omdat ze Zwarte Piet een racistisch fenomeen vinden.

Negatieve stereotypering
De rechtbank in Amsterdam bepaalde in juli dat de figuur van Zwarte Piet een negatieve stereotypering is van zwarte mensen en dat burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan de vergunning voor de intocht opnieuw moest bekijken. Hij had de rol van Zwarte Piet moeten toetsen aan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Hoger beroep
Tegen de uitspraak gingen zowel de burgemeester als de bezwaarmakers in beroep. Ook het Pietengilde, dat honderden Pieten zegt te vertegenwoordigen, sloot zich bij de zaak aan.

Samenleving
De burgemeester en het Pietengilde vinden betwisten dat de figuur van Zwarte Piet een negatief stereotype is. Ze vinden ook dat het niet aan de burgemeester, maar aan de samenleving is om te bepalen hoe Piet eruit moet zien.

Niet genoeg
De bezwaarmakers stelden op hun beurt hoger beroep in omdat ze de uitspraak van de rechtbank juist niet ver genoeg vinden gaan. Het is kwalijk dat kinderen van jongs af aan worden blootgesteld aan negatieve stereotypering, vinden zij. De kleine veranderingen in het uiterlijk van Zwarte Piet die op veel plekken al zijn doorgevoerd zijn niet genoeg.

Kaaspiet
klaas komt 15 november aan in Gouda. De gemeente kondigde deze week al aan dat er naast ‘gewone’ Zwarte Pieten Kaas- en Stroopwafelpieten meekomen. In Amsterdam komt de Sint een dag later aan. Ook daar zien de Pieten er iets anders uit. Zo krijgt een deel roetvegen op het gezicht, dat verder ongeschminkt is.

© Novum

6 reacties op “Lot Zwarte Piet nog voor intocht Sint bepaald”

 1. In een tijd waarin wereldwijd iedereen het over Ebola heeft,en Europa met een Oekraine/Rusland vraagstuk zit,plus rondom politieke heisa,en financiele zorg heerst, is het totaal onnodig om te gaan zitten zeuren over een jaren gebruikelijke Sinterklaas plus pieten feest.
  Zeurpieten zoals de onzeker lachende en met een geboren minderwaardigsheidscomplex zoals Quincy Cairo & Co,moeten gewoon ronduit genegeerd worden.

 2. Als Sinterklaas een kinderfeest is waarom in Nederland sommige Nederlanders uiten piet tegen een getinte mensen .
  Dus sommige Nederlanders doet iets fout en gaat achter hun daad schuilen (netje )

 3. Precies Wim. (al ben ik ook blank, dus volgens jouw stereotype, zou ikhet niet met je eens moeten zijn ;))

 4. Op Curacao is zwarte piet een beetje minder een probleem dan in Nederland.
  Maar dat komt denk ik ook omdat Sinterklaas hier veel al overduidelijk heftig wit geschminkt is en iemand lokaal het speelt. Sinter Klaas spreekt ook perfect Papiamentu nitetwaar.

  Misschien is dat een oplossing.
  Laat wit geschminkte donker gekleurde mensen sinterklaas spelen met zwart geschminkte blanken als zwarte piet.
  Rollen omgedraaid. feestje gered.

  En ja vrouwen kunnen ook sinter klaas spelen en of zwarte piet. Het gaat om het feestje nietwaar. Als er maar kadootjes worden uitgedeeld.

 5. Ik kan me niet voorstellen dat de Raad van State hier een uitspraak gaat doen waar we verder mee kunnen. Een burgemeester kan, en moet zich, niet bemoeien met de inhoudelijkheid van de evenementen die burgers willen organiseren. Als er zaken gedaan worden die strafbaar zijn, dan moeten die achteraf worden vervolgd en voor de rechter gebracht. Zelfs bij de pro IS demonstratie met zwarte (…) vlaggen werd daarom netjes toestemming gegeven. Dat iets kwetsend is voor een bepaalde bevolkingsgroep kan VOORAF geen argument zijn voor een burgemeester.

  De Gay-parade is bijvoorbeeld kwetsend voor een grote groep gelovigen van meerdere religies. Als de Raad van State gaat vinden dat dit mee moet wegen in de toestemming door de burgemeester, dan is er nog wel een lijstje te maken…

  Durf dus wel een gokje aan, de Raad van State doet geen relevante uitspraak.

 6. Zwarte Piet had gesproken. Niet meer! Het gaat niet wat de Hollanders van vinden. Hij gaat niet meer de Knecht uithangen. Sinterklaas was ook vele malen door de eeuwen heen verandert. Ene of andere _ had in 1859 een boek geschreven, dat Sint een Knecht had, fictief. Nu de Slavernij anno 1863 afgeshaft was, dus ook de type Knecht. Blanken vinden het heerlijk altijd op de eerste plaatas te zitten, heel belangrijk zeker. De eersten zullen de laatsen zijn Des Dags Des Ordeels.