• Recente reacties

  • Facebook

  • Twitter

  • Validator w3.org

  leegstandCURAÇAO – Terwijl buiten Willemstad meerdere winkelcentra gebouwd worden, zijn in Punda en Otrobanda een groot aantal leegstaande panden te vinden. De winkels moesten hun deuren sluiten vanwege onvoldoende omzet. Dat meldt Caribisch Netwerk.

  Ruim veertig winkels in Punda staan leeg. Ze staan te huur of te koop. Heerenstraat is de enige straat in Punda waar er geen leegstaande winkels te vinden zijn.

  Luister hier naar een reportage van José Manuel Dias.

  ‘Te Huur’
  Het merendeel van de leegstaande winkels is te vinden rond Pietermaai Parking & Mall. Achter dit winkelcentrum is er een straat die helemaal leeg staat. De straat hangt vol met ‘Te Huur’ borden.

  Bezoekers
  In de Mall zijn er een aantal winkels dichtgegaan vanwege gebrek aan bezoekers. “Als Mall doen we alles om mensen aan te trekken maar het lukt niet”, zegt eigenaar Randy Neuman. In Otrobanda is de situatie minder nijpend dan in Punda. In de Breedestraat staan zestien winkels leeg.

  18 reacties op “Winkels in de binnenstad lopen leeg”

  1. @ Marcos
   Je hebt volkomen gelijk… Alleen de prijzen zullen niet overeenkomen als het gaat om Europese artikelen. Dat zou betekenen dat er leuke winkels en mooie kleding zal zijn maar net als renaissance zullen er meer windowshoppers zijn dan dat er echt gekocht wordt.

  2. @Caramba, Cruise toeristen weten vooral waar ze duty free spullen kunnen kopen. Ze kopen bv horloges op Cayman, Iphones op St. Maarten en op Barbados drank.
   Ze komen niet op Curacao om er duizenden dollars uit te geven. Merendeel eet niet eens in de stad maar gaat tijdens lunch terug naar de boot.

  3. @caramba Mooi gezegd hoor. Zo is het allemaal goed verwoord.
   Het hele probleem samengevat in een mooie statement.

  4. We zijn 1 van de weinig tourist eilanden die geen promenade hebben

  5. Punda gedoemd…
   Men moet zich realiseren dat er gewoon te veel (kleding) winkels zijn op t eiland ten opzichte van specifieke consumenten. Elke freezone zaak heeft wel een legale of illegal outlet. Het ligt niet zozeer aan de winkels, maar aan een gebrek aan voldoende koop krachtige klanten en bezoekers. En oppervlakte huur prijzen zijn hoog.

   Boot toeristen zijn geen goede consumenten. Die hebben alles al inclusive en of tax free aan boord. Die lopen een rondje en gaan weer terug. Die boten blijven niet een paar dagen. loop ook maar eens s’avonds terug naar je boot alleen en in t donker . Ahum..
   Reguliere toeristen jagen we weg met onvriendelijk gedrag, slecht en perperduur taxi vervoer of criminalieit, grote groepen durven de JanThiel resorts niet uit. Worden rondgereden in bussen
   Permanente vermogende toeristen jagen we weg door idioot visa beleid. Er is geen vestigings beleid voor winkels dus alles zit verspreid over het eiland. En Sambil helpt natuurlijk ook niet.

   Als de politiek alles steelt dan lijd de rest van de bevolking daar onder en zij geven het ook niet uit op Curacao maar zetten het op buitenlandse bankrekeningen. Zelfs de Pueblo “artiesten” hebben dikke bankrekeningen in het buitenland. Loterijen sturen ook hun geld naar het buitenland. Winsten van verkochte overheids bedrijven gaan naar het buitenland. En Campo achtige activiteiten zijn helemaal een gelddrain. Venezuelanen komen niet meer zelf en sturen hun credit kaarten tegenwoordig gewoon per koerier. En daar pinnen over internet is ook al een feit.

   Wat wil je verder nu als zon eiland. Mensen komen voor vakantie en niet primair om te shoppen, je kan wel shoppen maar je moet het ook mee kunnen nemen. Parfums is nog iets maar extra baggage kost hardstikke veel tegenwoordig. Restaurants Cafe’s en bars zouden het moeten doen. Maar zoals je ziet op andere toeristen plaatsen je moet iets centraals hebben, veilig en loop baar Auruba heeft een loopbare promenade met een centraal centrum. Cancun heeft permanente bussen die rondjes rijden je kan veilig in en uitstappen waar je maar wil.
   In Colombia rij je voor 5 tot 10 naf een stad rond gelijk aan heel Curacao. Carthagena s.t Martha Barranquilla Bogota noem maar op taxis zijn perfect daar en super vriendelijk.

   Op Curacao s’ avonds vanuit je hotel een stukje wandelen. Nou dat doe je dus echt niet , Van Bon Bini ovesteken naar mambo of van Breezers lopen naar Mambo, ahum Beveiliging bij de ingangg is er niet jade bars foulleren hun klanten wel.

   Toeristen vervoer is er niet of peperduur. Auto huren tuurlijk kan maar als toerist wil je dat niet je wilt ook een borreltje kunnen drinken niet waar. En als je onbekend bent op Curacao zoek je je rot naar je hotel. En onze wegen zijn ook niet echt toerist vriendelijk te noemen. Als je de gaten of afslag niet kent kom je er nooit. En zoals we goed weten er gebeuren veel (dodelijke) ongelukken met toeristen.

   Rond 18:30 is het donker op curacao. En veelal ‘echt” donker Alles is ook dicht, Om die tijd een rondje in Punda lopen met je familie en kleine kinderen over de brug naar Riffort. Je parkeert je auto ergens en je wordt meteen lastig gevallen door een choller die op je af komt rennen. Kinderen schrikken zich rot. S’ avonds is punda een ghost town. Boogjes is nog iets maar je moet er maar eerst zien te komen langs plekken die bijzonder atroko vriendelijk zijn. Straatjes zijn smal je kan er nauwelijks naast elkaar lopen, laat staan met kleine kinderen. Op het Brion plein lopen. Ik kan niet zeggen dat ik me daar veilig voel. Het is vrij donker en ziet er ook niet echt bepaald gezellig uit. In de binnen stad is alles dicht en je laat het wel uit je hoofd om daar te gaan lopen. Het is ook slecht verlicht en je voelt je een sitting duck voor groepjes jongeren op fietstjes. In Riffort gaat ook alles vroeg dicht. Het centrale Dushi pleintje nou zelfs met het politie buro t’je voor de deur voel ik me daar on veilig.

   En verder is er niks op t eiland. En geen politie tie zien. In de buurt van t Riffort zag ik vroeger wel eens een soort bewaking driewieler sedway’s langs racen. Lopen nee dat doen we niet op Curacao. Ja 3 wielers en ze reden hard voorbij, 2 wielers zijn vast te ingewikkeld en het leek er op dat zij zich ook onveilig voelden. Maar ik heb ze al tijden niet meer gezien. Gekocht zonder extra batterijen of laders, of ze mogen niet gebruikt worden en er is vergunning nodig… Ja, wel hebben we nieuwe politie auto’s gekocht.

   Basta Awor, Ja er komen camera’s… Moet je daar dan voor of onder gaan staan om te zeggen dat je lastig gevallen bent of bent beroofd… Een camera bij de ingang van de politie post,aangifte doen buiten voor de camer, want dan hoef je niet naar binnen is veiliger voor de politie agenten… Is dat de toekomst Camera’s geven total geen veiligheid. Alleen registratie. En basta awor zegt dat het zelfs uit de hand is gelopen voor de lokale bevolking. Als mensen die op Curacao wonen of al heel lang hier wonen overdag niet graag naar Punda gaan en zeker s’avonds punda niet eens in durven Wat verwacht je dan van toeristen.

   En tenslotte, Randy met z’n parkeer garage… Ahum. dat is een “doorgestoken kaart” project. Het ging eigenlijk om het terrein ervoor. Daar moest een pier komen en appartementen en of een hotel. Er mocht officieel niet eens hoger dan 3 verdiepingen worden gebouwd. Hij had op t verkeerde paard gewed en de politiek wisselde net te snel in die tijd.
   Onze corrupte domme politici… helpen alles de grond in.voor iedereen.

  6. @Evertz.Helemaal met je eens. Belachelijk die sluitingstijd. Dat is toch niet meer van deze tyd en bovendien is het de plek waar de toeristen komen
   Marcos wat jij zegt is ook zeker een feit. De winkeltjes zien er vaak niet uit en er wordt alleen maar waardeloze troep verkocht. Allemaal dezelfde dingen overal en kleding wat er totaal niet uitziet.

  7. Punda is dood na 6 uur en waarom? Snap ook niet dat winkels tussen de middag 2 uur dicht moeten zijn. In andere landen zijn winkels gewoon open. Meer licht, meer veiligheid en meer cafes en restaurants dat maakt het gezelliger. Waarom kan het wel in andere landen?

  8. Het is eigenlijk alleen maar één (of twee) reden voor het “kapot” gaan van deze mooie Plek in de Wereld…. 1. de E-commerce….. 2. de (on)gedrag van de Banken en corruptie…
   Ook één “nieuwe” Winkelcentrum zou geen “redding” worden…zeker weten !!!

  9. Henriques ik heb al een wannabe kunsternaar op het oog voor je idee van die lege winkeltjes alleen moeten jullie wel iets doen aan een uitkering want een droge pan frances is ook niet je van het.

  10. Mooiere winkel(ketens)
   Studentenwoningen boven de winkels
   Security ‘s avonds
   Cafeetjes en nightlife in Punda, waarom heeft het centrum van Willemstad geen nachtleven???

   Ik vraag me af hoe Punda gaat worden eenmaal als Sambil open is…

  11. Beste Marcos je zegt “zo zonde want je zou van Punda echt iets leuks kunnen maken” Maar je bedoeld natuurlijk Punda zou weer leuk gemaakt kunnen worden, denk ik. Bedrijven als Spritzer & Fuhrmann, The New Amsterdam Store, The Golden Thankard etc. etc weer terug (gaat volgens mij niet gebeuren). Ook zo’n een leuke, Ritz Bredestraat, waar iedere zaterdag de jeugd zich verzamelde voor een ijsje or whatever, stampvol gezelligheid en geen rotzooi. Nee Marcos dat is allemaal systematisch te niet gedaan en niet door die jeugd. Ik denk eerder aan enkelen die het grote geld elders (buitenwijken) konden bij elkaar konden graaien.
   Ik zie een dag komen dat de cruisemaatschappijen zullen zeggen; wij kunnen onze gasten toch niet nog langer blootstellen aan deze verpaupering, wat eens het pareltje in de Cariben was.

  12. NB

   Misschien moeten “bestuurders” zich een keer afvragen waarom Amerikaanse toeristen wel een weekendje naar Aruba gaan en niet naar Curacao.
   Wie het weet mag het zeggen!

  13. Ik heb geen moeite met de parkeerzuuilen. Wel heb ik moeite met de onveiligheid ‘s avonds in Punda.

   Geef mensen een kans in ieder geval totdat er een plan is om Punda te upgraden.
   Woningen boven de winkels zou ook al helpen. Waarom geen kunstenaars plaatsen in de winkels die nu leeg zijn. We hebben zoveel talent hier op het eiland die nergens terecht kunnen.
   Toeristen zouden dat best leuk vinden in plaats van al die eentonige zelfde souvernirs uit Haiti.

   ZOals het er nu uitziet is er geen mens die daar een bedrijf gaat beginnen.

   Geen visie en dat is nu precies waaraan we hier ten onder aan gaan.

  14. @ Edgar: Correct!!

  15. Nisa, dit heeft niks met parkeermachines te maken.
   Er zouden leuke en moderne winkels in Punda moeten komen van Amerikaanse en Eurpese ketens. In plaats van die armoedige, met alle respect, Hindu winkels die alleen maar rommel en kwaliteitloze troep verkopen. Het is echt afbreuk aan het straatbeeld. Die winkels zien er van binnen en buiten niet uit. Vind je het gek dat de mensen die geld te besteden hebben dara niet kopen. Die gaan liever naar Miami of R’dam/A’dam om te shoppen. Zo zonde want je zou van Punda echt iets leuks kunnen maken.

  16. Randy Neuman moet eens ophouden met zeuren. Overal op Curacao ligt de prijs per vierkante meter op NAF 20 – NAF 30, maar meneer wil gewoon 100 – 110 NAF per vierkante meter per maand hebben.
   Ik heb reeds 4 jaar geleden met hem gesproken, ook vorig jaar nog, wil best huren, maar voor een normale prijs. Neuman wil niet voor een normale prijs verhuren, dus moet hij nu niet klagen dat de boel leeg staat.
   Punda is geen A locatie, is geen B locatie, is geen C locatie.
   Punda is momenteel een triple C locatie en de huurprijzen moeten daarop worden aangepast.
   De ondergang van Punda is momenteel alleen te danken aan de huiseigenaren en aan niemand anders. Er is belangstelling genoeg, maar niet voor deze prijzen.

  17. Dit was te verwachten toen de vergunningen voor Pietermaai Mall (met zijn gebruikersonvriendelijke parkeergarage) en voor Sambil werden afgegeven. Zonder enige visie van de toenmalige regering voor de binnenstad. Maar ze (Schotte en Cooper) zullen er wel genoeg aan hebben overgehouden!

  18. Niemand wil betalen om te parkeren. Neem die parkeer-machines weg en dan komen mensen weer naar Punda. Echte mensen vinden het prettig om produkten met rust te bekijken zonder zich gehaast te voelen, omdat ze op de parkeer machine moeten letten. Het is een kwestie van klantvriendelijkheid. Zeker de restaurants, cafe’s enz hebben er baat bij als de overheid de parkeer-machines weg haalt.