• Recente reacties

  • Facebook

  • Twitter

  • Validator w3.org

  irene dickCURAÇAO – Volgens minister Irene Dick van Onderwijs zijn er ruim negenduizend vroegtijdige schoolverlaters op ons eiland. Van deze groep jongeren is de meerderheid man. Dick heeft in samenwerking met de scholen een akkoord ondertekend voor een nieuw systeem waarbij leerlingen worden geholpen.

  Het is de bedoeling dat door het protocol ‘Yuda Skol, Yuda Su Alumno’ het aantal schoolverlaters wordt teruggedrongen. Het gaat hier onder andere om kinderen met problemen in hun sociale- en thuisomgeving.

  15 reacties op “‘Negenduizend schoolverlaters op Curaçao’”

  1. @Zorra,

   Feiten:
   Mevrouw Leeflang:

   Member of Parliament of the Netherlands Antilles 3 december 1999 – 3 juni 2004
   • Minister of Traffic and Communcation June 2004 – march 2006
   • Minister of Education and Sport march 2006 – october 2010
   •Minister of Public Health June 2007 – october 2010
   •Actualy Member of Parliament of Curacao since 2nd of november 2012

   In 2002 is er begonnen met het veranderen van het basis onderwijs.
   Er is een concept “lands verordening gemaakt” Er was nog niks definitief “verboden”
   Die visie is verschillende keren gewijzigd en mevr. Leeflang had in haar tijd daar zo’n beetje het laatste woord in. Onderdeel was:
   Instructietaal in het Antilliaans Funderend Onderwijs (Visie op taalbeleid I/ De instructietaal in het funderend onderwijs/april 2006/minoc Leeflang)
   Zij was ook eindverantwoordelijk dat Papiamentu ook een van de (“de?”) officiele taal werd. (In welke taal worden wetten nu gemaakt en geschreven eigenlijk ?)

   Het lijkt me, als je minister van onderwijs was en als een van de laatste met aanpassingen op “visies” komt, je wel een compleet heavy load carrier schip met boter op je hoofd moet hebben door daarna andere politicie een gebrek aan visie te verwijten en te zeggen dat je er “tegen” was dat het Nederlands op scholen werd “verboden”

   Komt er ook nog bij dat het toen Eiland was en niet eens land. Dus die visie gold ook voor de andere toenmalig eilanden van de “Nederlandse Antillen”

   Op de website “leeflang-Parlement.com” is een verslag te vinden van de onderwijs inspectie. Onderwijsverslag 2008 – 2009 F.O./Ba.O. Eilandgebied Curaçao
   Mede geschreven in opdracht voor het ministerie van onderwijs.
   Dat omschrijft in een helder verhaal waar de problemen liggen. Dus mevr. Leeflang was in haar regeer periode prima op de hoogte van de situatie. En heel specifiek de situatie van het funderend onderwijs. (de grootste groep) Naar ik constateerd is daar weinig mee gebeurt. Ja ja tuurlijk ligt aan al die anderen die er na kwamen, gaan we weer.

   Nu wordt door een andere onderwijs minister zo’n beetje gezegd, (en ik heb het tot nu toe niemand nog horen weerleggen) dat 1 op de 3 leerlingen uitvalt. De “gratis” boeken perikelen hebben we ook mee gemaakt en als je niet minimaal een 7 hebt voor Papiamentu op een “nederlandse school” mag je niet door naar Havo….. En sluit VSBO nu al aan op Havo of nog steeds niet ?

   Ode vraag waarom alleen Papiamentu als instructie taal kon het niet teruggedraaid worden of worden aangepast, zegt mevrouw nu zwart op wit “Ja maar ik was eigenlijk er op tegen”.
   Er zou “Burgeroorlog” uitbreken of ik zou extra beveiliging nodig moeten hebben.
   Kiko ???

   Als je nu toch mensen dom wilt houden verhoog dan gewoon het Fluor in het water. Maar schrijf geen tegengestelde verhalen.(Fluor was mevrouw ook verantwoordelijk voor)

   Dus: ik vind het gebruik van het woord “schijnheilig best op z’n plaats.

   En visie. ahum.. Had mevrouw een echte visie gehad dan had ze minimaal eerst gezorgd dat de mensen die les moeten geven op niveau waren. Nee de wet zegt ze zijn niet bevoegd ok we passen de wet aan. pfff… jahoor.

   Simpel uit gedrukt je kan best een hotel willen bouwen op klein curacao. Maar dan moet je wel eerst infrastructuur regelen, b.v. een brug, water en electra, riool, personeel etc etc etc. Je gaat niet adverteren en toeristen laten komen als er nog niks geregeld is toch.
   Denk nou toch eerst een beetje na over de gevolgen…

   Scholing is zo’n beetje het belangrijkste wat er is voor de toekomst van een land en nu zijn er dingen fundamenteel veranderd en men wist van te voren dat het lesmateriaal ontbreekt en men wist dat ook de kennis en kunde van de leerkrachten ontbraken. We kunnen niet eens leeraren opleiden.
   En nee we kunnen nu ook niemand inhuren om te komen “helpen” uit Nederland of Colombia of zo.

   Zoals gezegd alle respect voor Papiamentu. Echt niks op tegen.
   Maar wees nu eens een klein beetje realistisch.
   Echt slim was het allemaal niet he.

   En deze “visies” staan helaas niet op zichzelf.

   En geachte Zorro.. Voorzover ik weet is mevr. Leeflang niet getrouwd en heft ook geen kinderen. Maar ik constateer al een hele tijd dat als mensen zich op mevr. Leeflang richten u antwoord geeft als of u voor haar spreekt of bent.

   Denny, op 16-10-2014 om 13:28 schreef:
   @ mevrouw Leeflang …… xxxxx

   Zorro, op 16-10-2014 om 19:00 schreef:
   @ Danny. Als minister van Onderwijs had u het heilloze besluit Papiaments als instructie-taal op de scholen (min 4) kunnen terugdraaien,
   Dat zou een burgeroorlog veroorzaakt kunnen hebben of een beveiliging voor de minister. Minister Leeflang heeft als wetgevende macht de keuze voor 4 instructietalen gegeven en dan is het aan de uitvoerende macht om daarin een keuze te maken in samenspraak met de diverse oudercommissies.

   Als u niet mevrouw Leeflang zelf bent. Wat bent u dan wel… Haar broer ?
   En kan mevrouw leeflang niet voorzichzelf praten zij werd aangesproken.

   Bon weekend.

  2. Mooie pickups waarin ze rondrijden met grote letters erop : LEERPLICHT.
   Net zoals de meeste andere ambtenaren doen, zijn die luxe met airco uitgeruste pickups bedoelt om ommetjes te rijden, om naar de byside te gaan of naar de toko onder werktijden.
   Wanneer hebben ze ooit een leerling thuis of op straat opgepakt en naar school gebracht ?

  3. @ Caramba. Er is absoluut geen sprake van multiple choice voor de reactie van mij of mevr. Leeflang tenzij je dit pseudoniem kan bewijzen, hetgeen onmogelijk is. Mevr. Leeflang onderbouwt volgens mij haar stelling slechts met voorbeelden en is er geen enkele reden om dat schijnheilig te noemen, want dat zijn al jouw reacties derhalve. Wat jij relevant vindt is ook schijnheilig.

  4. Maar het is weer triest. Het woordje trots is belangrijjer dan het fet van de school verlaters.
   Persoonlijke gevoeligheden gaan weer boven lands en bevolkings belang.
   School verlaters 1 op 3…. Daar zou mevr. Leeflang op moeten reageren.

  5. @Zorro / mwvr. Leeflang.
   Het ging mij om het woord “verboden”. Dat was echt relevant.
   Het woord “trots” neem ik terug. Beter had ik” schijnheilig” gebruikt. Inderdaad.
   Politici die zichzelf onder een pseudoniem lopen te verdedigen.
   Agossie toch.

  6. @ Caramba. Het gaat om haar tekst en jouw tekst. Er is geen enkele sprake van trots in haar woorden alsof zij daarin zelf de hand zou hebben gehad, integendeel. Tegen een dergelijke insinuatie maakte ik bezwaar. Geen enkel bezwaar om haar woorden aan te halen, maar dan zonder toevoeging van eigen woorden waardoor e.e.a. in een heel ander daglicht komt te staan. Er is absoluut niets mis met mijn geheugen of leeskunst. Dat zou trouwens niet zo erg zijn als het manipuleren met iemands woorden.

  7. Geachte Zorro.
   “Gisteren” in een reactie op t artikel Sterke toekomst visie.Een slecht geheugen is een zegen voor sommigen nietwaar ?
   Omayra Leeflan, op 13-10-2014 om 09:48 schreef:Door gebrek aan visie werd de stinkende raffinaderij in het schottegat geplaatst in plaats van op Bullenbaai; door gebrek aan visie wil de regering de “kraamkamer” van het koraalrif op Oostpiunt gaan vernietigen in plaats van te beschermen; door gebrek aan visie heeft de regering in 2002 Papiamentu als enige instructietaal in het onderwijs ingevoerd en Nederlands als instructietaal verboden op basisscholen met uitzondering van vier scholen.

  8. Geachte Zorro.
   “Gisteren” in een reactie op t artikel Sterke toekomst visie.Een slecht geheugen is een zegen voir sommigen nietwaar ?

  9. @ Caramba. Mevrouw Leeflang was zo trotsom te vertellen dat Nederlands als instructie taal is “verboden”

   In welk jaar onzes heeren was dat dan wel? 1950 of daaromtrent?

  10. Zo zie je maar gratis onderwijs ! Weerhoud de jeugd er niet van om de school vaarwel te zeggen .
   Wanneer komt er rust op het eiland,en in de wereld.
   Hier in nederland ?neem de Curaçaose jeugd het ook voor lief .
   Ik heb een vriendin die les geeft ,een curacao meisje 17 beweerde dat ze geen Fam of contacten in nederland heeft ,en zomaar naar naderhand is gekomen nu weet ik toevallig !
   Dat er een goede begeleiding is,voor kinderen die naar Ned. Komen .maar leraren zijn goed gelovig hier? M h a

  11. Een aantal jaren geleden was er een minister van onderwijs die niet eens wist hoeveel scholen en hoelveel leerlingen er waren op het eiland.
   Zou dit nu echt verbeterd zijn ?
   Toen kwamen we uiteindelijk uit op rond de 55.000 leerlingen. De instantie die het echt wist had een secretaresse nodig voor de administratie. Die was er niet. De kosten om daar achter te komen en ook de kosten voor het onderzoek naar een super leerlingen volgsysteem. Was een bedrag dat richting de 6 cijfers ging. En zoals bijna alle “Plannen” liep het uit op niks en een rechtzaak tegen de “projectleider” Die a rason van 15.000 per maand het project eindeloos oprekte. En total geen verstand van zaken had. Resultaten waren niet in zijn belang projectduur wel.
   Of je prescholar mee moet tellen was nog een issue.
   In andere ons omringende landen denk ik van wel, daar wordt ook op jonge leeftijd “echt” les gegeven. Maar oed terug naar de cijfers. Vreselijke cijfers.
   55.000 versus 9000 uitval geeft een percentage rond de 16%
   Maar als we stellen dat de verwachte uitval op de lagere scholen minimaal is en dat de meeste uitval te verwaschten is op het voortgezet onderwijs en dat je dan spreekt over 30.000 leerlingen dan is het percentage 30% hetgeen 1 op 3 is.
   Ik hoop dat iemand me kan corrigeren. Want als deze percentages bij benadering kloppen dan geeft het aan waar ons land vreselijk in faalt. En wat mede een redden is van veel ellende. En dan te bedenken dat de leerplicht volgens mij nu tot 18 jaar is.

   Mevrouw Leeflang was zo trotsom te vertellen dat Nederlands als instructie taal is “verboden” en het bevoegd verklaren van onvoldoende opgeleide leerkrachten gaf ruimte op personeels gebied.
   Maar mevrouw leeflang waar worden onze leerkrachten opgeleid… Het is mij niet bekend dat er op ons eiland een PABO of iets gelijkwaardigs is. En nee de UNA is geen leeraren opleiding waardig. Dus ja die moeten uit Nederland komen.. En stagiares komen ook uit Nederland. En dan ga je het dus ook niet redden met alleen Papiamentu als instructie taal.
   Als je zo’n hekel hebt aan Nederlands neem dan Spaans of Engels of beide. Of neem gewoon beide. Maar verbieden….. Is niet slim. En ook instrijd met de vrijheid van onderwijs Moeten we de Verenigde Naties er eens bij gaan roepen hierover ?
   Investeren in schooling is het meest belangrijkste voor een land wat er is. Want alleen dan is er nog een toekomst voor onze kinderen, die tenslotte ook onze toekomst zijn.

  12. We kunnen niets anders verwachten, wanneer een politieke partij (PS) zo vaak van minister van onderwijs wisselt alsof het de dagelijkse verschoning is. Dit heeft vooral een weerslag op onze economie. Een verloren generatie.

  13. Dit is het nieuwe stemvee voor de toekomst. Zij zullen blij zijn met een feestje en een mobiele telefoon op kosten van partijen als MFK. Zolang het volk laag opgeleid is zullen er altijd genoeg stomkoppen zijn die op dit soort partijen stemmen.

  14. Triest dat als jullie met cijfers blijven werken zonder dat jullie met Aanpakken kunnen realiseren .Zien en beleven zonder niks doen is heel erg triest

  15. negenduizend schoolverlaters…..nuebemil !!. Ik kan me vergissen, maar op een eiland, met een servicegerichte economie en een toerist die, als ‘t effe kan, graag in NL, Engels, Spaans wil worden aangesproken, is dit de opmaat voor een enorme crisis. Maar, zoals gezegd, ik kan me vergissen.