• Recente reacties

  • Facebook

  • Twitter

  • Validator w3.org

  orkaan wind palmbomenCURAÇAO – Het openbare leven op Sint Maarten komt vandaag maar moeizaam op gang, nadat orkaan Gonzalo gisteren huishield op het bovenwindse eiland. Veel winkels zijn nog niet open en de scholen blijven ook vandaag in ieder geval dicht. De overheid wil eerst bomen, gebouwen en de verkeersinfrastructuur controleren op veiligheid.

  Gisteren rond 17.00 uur lokale tijd trok de orkaan van de eerste categorie op tien kilometer ten noorden van Sint Maarten voorbij. De orkaan mat windsnelheden tot 120 kilometer per uur en bracht enorm veel regen mee, waardoor straten en kelders onder water kwamen te staan.

  Gesloten
  Uit voorzorg waren alle scholen al dicht en hadden bedrijven hun deuren gesloten en hun personeel naar huis gestuurd. Ook de internationale luchthaven Princess Juliana Airport was gesloten.

  Onbegaanbaar
  Tijdens het passeren van de orkaan vielen de stroom en het vaste en mobiele telefoonnetwerk op het eiland uit. Vanochtend waren veel wegen nog niet begaanbaar vanwege rondslingerend puin en ontwortelde bomen. In de havens van Philipsburg en Marigot, aan de Franse kant van het eiland, zijn boten op de rotsen geslagen.

  Bermuda
  Gonzalo is nu op open zee en neemt snel in kracht toe. Het Amerikaanse National Hurricane Center in Atlanta verwacht dat de orkaan uitgroeit tot de derde categorie, met windsnelheden van tenminste 178 kilometer per uur. Een orkaanwaarschuwing is afgegeven voor de Bermuda-eilanden, waar Gonzola dit weekend waarschijnlijk aan land komt.

  © Novum

  www.versgeperst.com