• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

vlag nederlandCURAÇAO – Mensen van Marokkaanse herkomst in Nederland zijn gelukkiger dan mensen van Turkse, Surinaamse en Antilliaanse komaf. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Van de Marokkaanse respondenten geeft 87 procent aan gelukkig of zeer gelukkig te zijn. Bij de andere drie herkomstgroepen ligt dat aandeel ruim zes procentpunten lager. Het geluk hangt af van zowel algemene kenmerken als opleiding en gezondheid als migrantspecifieke kenmerken als generatie en of iemand zich thuis voelt in Nederland.

Verbanden
In alle groepen zijn de mensen die gezond zijn, zich thuis voelen en niet of nauwelijks gediscrimineerd worden het gelukkigst. Bij Marokkanen en Turken is er ook een relatie tussen geluk enerzijds en regelmatige contacten met familie en het hebben van een partner anderzijds. Bij mensen met Surinaamse en Antilliaanse herkomst zijn deze verbanden er niet.

Antilliaanse komaf
Bij mensen met een Antilliaanse herkomst zijn leeftijd en generatie ook bepalend voor de mate van geluk. Ouderen en Antillianen van de tweede generatie zijn vaker gelukkig. Bij de andere groepen is dit verband er niet.

Onderbelicht
Het onderzoek is gehouden omdat allochtonen tot nu toe onderbelicht zijn gebleven in onderzoek naar ‘subjectief welzijn’. Wel bleek eerder al dat allochtonen over het algemeen minder gelukkig zijn dan autochtonen en dat Marokkanen in Nederland tevredener zijn met hun leven dan Turken.

© Novum

Lees hier het volledige onderzoek.

Allochtonen en Geluk

5 reacties op “CBS: ‘Marokkaan gelukkiger, Antilliaan minder gelukkig’”

 1. Turkije gaat economisch beter, dus kan ik me voorstellen dat Turken in NL denken “wat doe ik hier in NL nog?”
  Marokkanen hebben dat niet (wie wil er terug? ) en hebben ook sociaal in NL een betere samenhang in de moskee.
  Antillianen hebben geen samenhang en weinig reden terug te keren (en geen eigen paspoort).
  Kleur heeft er weinig mee te maken. Veel Afro-USA mensen vinden NL een paradijs vergleken met de USA zelf. Hoe zou dat komen?

 2. @ welten schreef: Dushi Koló

  Zeker weten !

 3. Beste Welten,
  Bij genoemde onderzoek, heeft men jou persoonlijk om je mening gevraagd? Jij bent een van de weinige YDK, ongeacht hun kleur, die wel slaagt in Nederland. Dat komt doordat zoals jij zelf stelt, jij een goede opleiding hebt.
  Ongeschoolde en onbeschaafde Curacaoenaars hebben niets te zoeken in Nederland, behalve dan bijstands uitkeringen en/of de criminaliteit. En dat is een feit. En jij als een van de goede YDK wordt soms gediscrimineerd vanwege de slechte ervaringen die Nederlanders vaak hebben met donker gekleurde Antillianen. Daar moet jij niet de Nederlanders de schuld van geven, maar wel je slechte eilandgenoten die de boel verpesten. Jij bent ook een slachtoffer van hun wandaden.

 4. Mag ik je corrigeren lokoloko, de Curacaoënaar is van oorsprong niet donker van kleur. Er wonen op de eilanden mensen van verschillende komaf, waaronder ook de afrikaanse die donkerder van kleur is.Bovendien vindt ik je reactie uiterst negatief, door er van uit te gaan dat dat men voor de uitkering in Nederland zit. Als je goed geÏnformeerd bent weet je ook dat er veel mensen zijn, zoals ik die hoogopgeleid zijn en goed verdienen in Nederland.
  Over de huidskleur: we zijn trots op onze kleur!!!!!! Dushi koló, dat hoor ik ook van de aardige nederlanders in Nederland! Die vinden mijn kleur zo mooi. Het is de liefde van de mensen op de eilanden die anderen zo gelukkig maken. Dat is ook de ervaring van de nederlanders die ik ken.

 5. Natuurlijk is de Marokaan gelukkiger. In Marocco bestaat er geen onderstand/bijstand of hoe men het wilt noemen. Dus hij is dolgelukkig in Nederland om alles voor niets te krijen en nooit te hoeven werken. De Antilliaan (Curacaoenaar) daarin tegen is wel gewend aan een onderstand, veel minder dan in Nederland wordt uitgekeerd, maar op Curacao gaat hij niet dood van de honger. Bovendien de ydk is donkerder van kleur dan een Marokaan, en dat alleen maak hem dood ongelukkig. Hetzelfde geldt voor de Surinamer.