• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

desi bouterse AP NovumCURAÇAO – Het strafproces tegen Desi Bouterse om de Decembermoorden blijft geschorst. Dat heeft de krijgsraad in Suriname vandaag besloten.Het decembermoordenproces ligt grotendeels stil sinds het parlement van Suriname twee jaar geleden een amnestiewet aannam.

Nabestaanden van de vijftien mannen die in december 1982 door het militaire regime van Bouterse zijn omgebracht, hadden de krijgsraad in april echter gevraagd om het strafproces te heropenen.

Ritfeld
Dat deden ze omdat een andere verdachte, ex-militair Roy Ritfeld, eerder succesvol beroep had aangetekend tegen de amnestiewet. Hij zegt volstrekt onschuldig te zijn en wil daarom gewoon berecht worden.

Krijgsraad
De nabestaanden probeerden de krijgsraad daarop zover te krijgen om de zaak tegen alle verdachten te heropenen, maar die heeft hen nu onontvankelijk verklaard. Volgens krijgsraadvoorzitter Cynthia Valstein-Montnor kan de zaak tegen hoofdverdachte Desi Bouterse niet worden heropend, omdat hij tegen de amnestiewet helemaal geen beroep heeft aangetekend.

Lichtpuntje
Toch zei Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, na afloop nog een ‘klein lichtpuntje’ te zien. Aangezien de zaak tegen Ritfeld wel doorgaat, zullen nabestaanden nu op zijn minst een financiële compensatie kunnen eisen.

Weinig geloof
De nabestaanden hadden vorige maand al aangegeven nog weinig geloof te hebben in de Surinaamse rechtsgang. Zij zijn daarom een procedure begonnen bij de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten in Washington. Via die weg hopen ze dat Suriname wordt veroordeeld tot het nietig verklaren van de amnestiewet.

© Novum

2 reacties op “Proces tegen Bouterse blijft geschorst”

 1. Schorsing is wel zo slim van Suriname. Je kunt alleen bij het international gerechtshof worden gesleept als vervolging in eigen land uitgebleven is. Nu is dat niet het geval, de zaak is alleen geschorst. Zou me niet verbazen als dat vooraf het plan was.
  1. Starten van de zaak (Zet ICC buiten spel)
  2. Amnestiewet bedenken (amnestie voor mensen die nog niet veroordeld zijn!)
  3. Daarna rechtszaak “on hold” om veroordeling te voorkomen.
  4. De tijd zijn werk laten doen en het probleem voor Bouterse verdwijnt.

 2. Suriname is een Bananen Republiek in optima forma !!

  Wil je dit ook op Curacao? Stem dan voor Reforma.