• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

davidCURAÇAO – Nederland steekt twaalf miljoen euro in de wederopbouw van de Gazastrook. In totaal trekt het kabinet vijftig miljoen euro uit voor steun aan de Palestijnse gebieden, waaronder naast Gaza ook de Westelijke Jordaanoever valt. Dat meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren.

De komende jaren wil Nederland de steun aan de Palestijnse gebieden op een vergelijkbaar niveau voortzetten.

Vijftig miljoen
De vijftig miljoen euro is bedoeld voor ‘humanitaire noden’, voedselzekerheid, water, rechtsstaatontwikkeling, veiligheid en mensenrechten. Het geld wordt besteed via de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA, niet-gouvernementele organisaties en het bedrijfsleven. “Het is van groot belang dat de mensen in Gaza aan de slag kunnen met het herstel van de tienduizenden beschadigde en verwoeste huizen”, vindt minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).

Donorconferentie
Timmermans maakte de Nederlandse bijdrage gisteren bekend op een donorconferentie voor de Gazastrook in de Egyptische hoofdstad Caïro. Tijdens die bijeenkomst werd bekend dat Qatar 790 miljoen euro beschikbaar stelt voor de wederopbouw van de Gazastrook. De Verenigde Arabische Emiraten maken ruim 158 miljoen euro vrij. De Europese Unie doneert 450 miljoen euro en de Verenigde Staten zo’n 168 miljoen euro.

Oplossing
Nederland dringt samen met de VS, de EU en regionale partners aan op een politieke oplossing voor Gaza. Hereniging van Gaza en de Westelijke Jordaanoever zou hiervan onderdeel moeten uitmaken. “Door in te zetten op een duurzaam staakt-het-vuren en projecten te ontwikkelen die de Gazaanse economie versterken, wil Nederland een politieke oplossing dichterbij helpen brengen”, stelt Timmermans.

© Novum

3 reacties op “Nederland trekt twaalf miljoen uit voor Gaza”

  1. Het geld zal zoals eerder niet naar de bevolking gaan maar naar corrupte lieden in Palestina en naar Hamas die er wapens mee zal kopen om daarmee onschuldige Israelische burgers te doden. Met als gevolg dat Israel zich moet verdedigen.

  2. Wederopbouw en daarna plat bombarderen zonde van het geld!!!

  3. Dit is dus compleet zinloos. Het wachten is op de volgende geweldsuitbarsting waarbij Israel het weer kapot kan schieten. Zo ging het ook bij eerdere projecten.