• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Evo MoralesCURAÇAO – De Boliviaanse president Evo Morales is voor nog eens vier jaar herkozen. Morales kreeg gisteren zestig procent van de stemmen en liet zijn naaste rivaal ver achter zich. Dat blijkt uit een rondgang langs stembureaus door opiniepeiler Ipsos.

De eerste officiële uitslagen komen naar verwachting in de loop van de dag. Morales voelde zich gisteravond echter al zeker genoeg om de overwinning op te eisen. In een feestrede vanaf het balkon van het presidentieel paleis in La Paz droeg hij de winst op aan de Cubaanse leider Fidel Castro en aan wijlen de Venezolaanse president Hugo Chavez.

Triomf
“Het is een triomf voor de antikolonialisten en anti-imperialisten”, bulderde Morales. ”We zullen onze groei doorzetten en het proces van economische bevrijding voortzetten.”

Deelstaten
Morales won volgens Ipsos in acht van de negen deelstaten die het land telt, waaronder ook het voormalige oppositiebolwerk Santa Cruz. Van zijn vier rivalen presteerde cementbaron Samuel Doria Medina nog het best. Hij wist een kwart van de stemmen te behalen.

Populariteit
Als Morales, die tot een inheemse stam behoort, zijn ambtstermijn uitzit is hij het langstzittende staatshoofd van het moderne Bolivia ooit. De socialistische voorman met populistische trekjes heeft zijn populariteit de afgelopen jaren van economische voorspoed enkel zien groeien.

Grondwet
Morales hoopte ook de tweederdemeerderheid van zijn partij in de volksvertegenwoordiging te behouden. Volgens Ipsos zit dat er waarschijnlijk echter net niet in. Dat zou betekenen dat hij de grondwet niet kan wijzigen om over vier jaar een gooi te kunnen doen naar een derde termijn.

© Novum

www.versgeperst.com