hambeukersCURAÇAO – “De verdachte R.F. heeft gewoon een advocaat.” Dat zegt hoofdofficier van Justitie Henry Hambeukers in reactie op het nieuws vanuit Nederland dat advocaat Sander Janssen de verdediging van de verdachte in de dubbele moordzaak ‘Country Garden’ heeft neergelegd, schrijft Caribisch Netwerk.

Sander Janssen deed zijn verklaring op de website Crimesite.nl. Volgens de Nederlandse strafpleiter kan de verdachte R.F. geen eerlijk proces krijgen omdat zij beiden in Nederland zijn. Door de afstand is het praktisch onmogelijk om de verdediging te voeren, zegt Janssen.

Zes bewakers
F. is al twee keer overgekomen, voor de pro-formazitting en de regiezitting. Zijn advocaat laat in een verklaring weten dat F. in het gezelschap van zes bewakers op en neer moest vliegen. “Dat kostte tienduizenden euro’s. Maar fatsoenlijk een advocaat regelen kan dan kennelijk niet. Al met al worden de verdedigingsrechten van F. op grove wijze geschonden. Het Openbaar Ministerie (OM) creëert het probleem door hem in Nederland te plaatsen. Het OM is verantwoordelijk. Ik heb sinds begin begin juli drie brieven over de problemen gestuurd aan zowel de rechtbank als het OM op Bonaire. Ik heb nauwelijks respons gehad. Ik vind het schandalig”, aldus de raadsman.

Veiligheid
F. zit in het huis van bewaring in Almere. “Hij is door het Openbaar Ministerie uit veiligheidsoverwegingen in Nederland in detentie geplaatst, omdat de gevangenis in Kralendijk slecht beveiligd is en F. op Curaçao gevaar zou lopen”, meldt Crimesite.nl.

Curaçao
Volgens Janssen kan hij moeilijk het standpunt van F. overbrengen aan de rechtbank. Dat gebeurt via een advocaat op Curaçao die voor de zitting wordt ingevlogen. Op Bonaire is geen advocaat beschikbaar. Janssen is daarnaast niet op de hoogte van de getuigenverhoren, terwijl die cruciaal zijn.’Ik ben zelfs niet op de hoogte gebracht van de aanvang van de verhoren. Mijn cliënt ook niet’, aldus Janssen.

Bijstand
Advocaat Roy Gonet verdedigt de verdachte R.F., informeert Hambeukers. Janssen verleende bijstand in Nederland. Die toevoeging is nu gestopt. Gonet is toegelaten bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie. “Janssen kon ook vragen om toegelaten te worden, voor zover ik weet is dat niet gebeurd.”

Afstand
De rechtbank heeft aangegeven dat het OM ervoor moet zorgen dat Gonet zoveel mogelijk kan doen voor zijn cliënt. “Dat doen we ook. Hij kan de verdediging doen, ondanks de afstand.”

Onkostenvergoeding
“We hebben afspraken met de advocaat dat als hij meer contact wil met zijn cliënt dat het geregeld kan worden. Er is daarvoor een onkostenvergoeding beschikbaar. Gonet moet aangeven wat hij wil; tot nu toe heeft het OM niets concreets gehoord”, aldus Hambeukers.

www.versgeperst.com