• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

vlag BonaireCURAÇAO – Bonairianen moeten zich goed laten informeren en zelf interesse tonen om een visie te formuleren over de toekomst van hun eiland. Dat is de boodschap tijdens de eerste culturele manifestatie van de stichting Nos Ke Boneiru Bèk, schrijft Caribisch Netwerk.

Tjokvol was het terrein in Noord Saliña niet, waar de culturele manifestatie van de stichting Nos Ke Boneiru Bèk plaatsvond. Ruim vijftig bezoekers kwamen luisteren en kijken naar een geschiedenisfilmpje over de kolonisatie, toespraken, declamaties, zang en dans. Ondanks het feit dat het constitutionele referendum van de baan is vóór de lokale verkiezingen, organiseerde voorzitter James Finies toch zijn informatieve bijeenkomst. “Het volk moet zich informeren en zich niet met een kluitje in het riet laten sturen door politici”, vindt Finies.

Caribisch Netwerk maakte de volgende reportage.

Democratie
De bezoekers klinken positief over de informatiecampagne van Nos Ke Boneiru Bèk. Merendeel van de aanwezigen uiten hun ontevredenheid over de staatkundige positie van Bonaire. “Bonaire is achteruit gegaan, onze mening noch de democratie wordt niet gerespecteerd”, zegt een oudere man. In diverse reacties klinkt het motto van de stichting Nos Ke Boneiru Bèk: “We willen echt onze Bonaire terug”.

Nederland
De 79-jarige Venota Coffie is scherp: “Ik ben dit alles komen aanhoren, want ik vind dat we zo niet door kunnen gaan. We kunnen zo niet leven. De makamba heeft over ons te zeggen, int de belastingen en het geld verdwijnt naar Nederland. Ze zeggen dat ze zijn komen helpen. Ik ben niet tevreden.”

Visie
Columnist Gabriel van Arneman volgt de ontwikkelingen op Bonaire op de voet. Hij analyseert de discussies rondom de staatkundige status van Bonaire en zet alles in perspectief. De bevolking is aanzet, vindt Van Arneman, om zich te informeren en bewust te worden van haar staatkundige positie. “Bonaire moet beslissen waar het staat en waar het naar toe wilt. Wat is de visie van Bonaire? We kunnen blijven jammeren over wat er allemaal gebeurd is, maar op enig moment moeten we kijken naar de situatie waarin we zitten en een visie formuleren over de toekomst.”

Miscommunicatie
Van Arneman erkent dat er veel miscommunicatie is tussen de actoren in het veld. Daarom pleit hij voor een helder en transparante communicatie. De drie actoren zoals de overheid, maatschappelijke groeperingen en organisaties en het volk hebben de verantwoordelijkheid om de kar te trekken en de bevolking goed te informeren, vindt hij. “Maar het allerbelangrijkste is het volk zelf die moet zeggen wat ze wilt.”

2 reacties op “Bonairianen moeten zelf interesse tonen toekomst eiland”

 1. @ Curasausenaar. Want Nederland heeft altijd de laatste woord .
  Conclusie : schreeuwen maar lekker door want wij Nederlanders hebben altijd de laatste woord !!

  Zoals altijd heb je het weer helemaal bij het verkeerde eind. Bel Rutte eens op.

 2. Als de Bonairianen schreeuwen Nos Ke Boneiru Bèk .
  En de laatste woord heeft Nederland altijd dan is toch zonder van die schreeuwen .
  B.V. Curaçao schreeuwen toch voor onafhankelijkheid en het gebeuren tot nu toe niks .
  Want Nederland heeft altijd de laatste woord .
  Conclusie : schreeuwen maar lekker door want wij Nederlanders hebben altijd de laatste woord !!