• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

MexicoCURAÇAO – Een massagraf aan de rand van een Mexicaanse stad, waar de politie een week geleden slaags raakte met studentenactivisten, bevatte de lijken van 28 mensen. De resten zijn echter dermate gehavend dat ze niet eenvoudig te identificeren zijn.

Dat hebben functionarissen van de zuidelijke deelstaat Guerrero gisteren meegedeeld.

Verdwenen studenten
Hoewel de lichamen nog niet geïdentificeerd zijn, gaan velen ervan uit dat ze toebehoren aan een deel van de 43 studenten die sinds het treffen met de politie in Iguala vermist worden. Zo’n tweeduizend mensen blokkeerden gisteren een snelweg bij de stad Chilpancingo. Ze eisten gerechtigheid in de zaak van de verdwenen studenten en vroegen automobilisten om donaties voor de families van de studenten.

Geweld
De politie van Iguala raakte vrijdagavond 26 september slaags met studenten van een lerarenopleiding die drie bussen hadden gekaapt. Drie studenten lieten daarbij het leven. Later die nacht werden op de snelweg zeker twee taxi’s en een bus beschoten. De chauffeur van de bus, die een voetbalploeg uit de buurt vervoerde, een vrouw en een voetballer kwamen daarbij om.

Misdaadbende
Na die reeks gewelddadige voorvallen arresteerde de plaatselijke politie tientallen studenten en voerde hen weg, zo blijkt volgens justitie uit video-opnamen. Eerder werden er al 22 ingerekend. Volgens officier van justitie Iñaky Blanco waren sommige agenten lid van een misdaadbende. Het massagraf zou op hun aanwijzingen zijn gevonden.

Mensenrechtencommissie
Los van het openbaar ministerie is de Mexicaanse Nationale Mensenrechtencommissie een onderzoek begonnen. De commissie liet gisteren weten te hebben gewaarschuwd voor de ‘delicate’ toestand in Guerrero, waar door armoede veel maatschappelijke onrust bestaat en drugsbendes elkaar naar het leven staan.

© Novum

www.versgeperst.com