• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

vlag BonaireCURAÇAO – Een referendum over de staatkundige status van Bonaire gaat niet meer door. Althans niet voor de lokale verkiezingen op 18 maart. Een meerderheid van de eilandsraad verwierp een motie voor het organiseren van het referendum. Dat meldt Caribisch Netwerk.

“Dan wordt de verkiezing het referendum”, zegt eilandraadslid Robby Beukenboom.

Afwijzing
De motie ingediend door Beukenboom werd met vijf stemmen tegen en vier stemmen voor, afgewezen. Ook onafhankelijk Statenlid Rafael Santana, die diverse keren heeft aangegeven achter een referendum te staan, stemde tegen. Het is onduidelijk of het referendum überhaupt nog komt. Caribisch Netwerk ging het gesprek aan met Robby Beukenboom.

Spelletjes
Tijdens de ruim vier uur durende raadsvergadering was duidelijk de bekende patstelling tussen coalitie en oppositie te merken. Beschuldigingen werden over en weer geuit en zo nu en dan liepen de emoties hoog op. Hierdoor kon van tevoren al worden vastgesteld dat de twee kampen elkaar niet zullen vinden. Toch was er kort een sprankje hoop door de eerdere opstelling van Santana, maar in de zaal haalde hij bakzeil.

Autonomie
De oppositie beargumenteerde waarom het nodig is om het referendum te houden. “De directe band met Nederland mondt uit in het overhandigen van onze autonomie aan Nederland”, legde eilandraadslid Marugia Janga (PDB) uit. Zij gaf een chronologische uiteenzetting over het verloop van de staatkundige proces van het eiland. “Nederland heeft de autoriteit om beslissingen te nemen voor ons, omdat we deel uitmaken van Nederland.”

Motie
In de kant-en-klare motie ingediend stond dat het referendum op 10 december moest plaatsvinden en alle ingeschreven Nederlanders en vreemdelingen die minstens vijf jaar op Bonaire wonen mogen stemmen. De opties voor het referendum zouden zijn: onafhankelijkheid, vrije associatie en integratie.

Bang
De oppositie had tijdens de toespraken één boodschap: Het volk heeft het recht om zich onvoorwaardelijk te uiten. “Het lijkt erop dat vertegenwoordigers van het volk bang zijn voor de stem van het volk”, zegt Clarck Abraham (PDB). “We moeten het volk de kans geven om te praten. Ze zullen ons moeten duiden en onze positie versterken tijdens onderhandelingen met Nederland.”

Mislukt
Santana verdedigde zijn nieuwe opstelling door aan te geven al het mogelijke te hebben gedaan om een topoverleg te organiseren met alle politieke partijen en sociale partners in de gemeenschap. De top is buiten zijn toedoen mislukt, zegt Santana. “We kunnen geen referendum doordrukken, zonder alle groepen uit de gemeenschap te hebben gehoord.”

Informatietraject
De vier raadsleden van de grootste coalitiepartij UPB stemden tegen de motie voor het houden van een referendum. De UPB vindt dat de oppositie een politiek spel speelt. Ramonsito Booi (UPB): “Men liegt tegen de bevolking. Een referendum zal niets veranderen. De bevolking wordt niet goed geïnformeerd.”

Staatkundige status
Gedeputeerde James Kroon (UPB) kondigde aan een traject te starten om het volk te informeren over haar staatkundige status. “Experts van Bonaire en bijvoorbeeld ook van de Verenigde Naties moeten objectieve informatie geven in de vorm van forums en workshops.” Kroon wil dat het informatietraject gelijk loopt met de evaluatie van de staatkundige hervorming van 10 oktober 2010.

4 reacties op “Referendum Bonaire van de baan”

 1. Tokaya, de keuzemogelijkheden zullen door de Bonairiaanse politiek worden bepaald. Nu er (nog) geen referendum komt, zullen we daarover in het ongewisse moeten blijven en is het ook niet belangrijk.

 2. Een referendum waardoor, waarover, waarvoor, wat zijn de alternatieven, waaruit kan men kiezen, allemaal onderwerpen waar ik vaker om uitleg vroeg.
  Gaarne uitleg.

 3. Wiels deed het ook, namelijk het volk ophitsen tegen Nederland.
  Dat levert stemmen op.
  Gewoon een schuldige aanwijzen, dan hebben we het zelf niet gedaan.
  lekker makkelijk.
  maar toen zijn partij de verkiezingen won werd Wiels verstandig en zag ook wel in dat onafhankelijkheid een failliet betekent voor Curacao.
  wie zou nou echt zijn paspoort willen inleveren?
  Heeft Monk het al gedaan?, ik dacht het niet…..
  allemaal grootspraak van corrupticus….
  We moeten gewoon proberen zoveel mogelijkk te profiteren van het koninkrijk.
  en met honing vang je meer vliegen dan met azijn.

 4. Mijnheer Beukenboom heeft het dus niet gered, maar straks gaat hij de verkiezingen winnen en dan komt het referendum er alsnog. Hij weet nu al dat het Bonairiaanse volk ontevreden is met de huidige situatie.

  De vraag is, wat heeft straks president Beukenboom van de onafhankelijke republiek Bonaire het volk dan wel te bieden wat het nu niet heeft? En wat gaat dat kosten!

  Het bevalt Beukenboom niet dat Nederland de bevoegdheid heeft beslissingen te nemen over Bonaire. Wiens probleem is dat? Dat van het Bonairiaanse volk of dat van mijnheer Beukenboom? Wat wordt er beter als Nederland niets meer te zeggen heeft over Bonaire? Wanneer gaat mijnheer Beukenboom dat eens uitleggen in plaats van steeds maar demagogische praatjes te houden zonder inhoud?