• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

plasterkCURAÇAO – Corruptie en integriteitsschendingen op Sint Maarten, begrotingsproblemen op Aruba en vraagtekens over de plannen voor het nieuwe ziekenhuis op Curaçao. Alle ogen zijn gericht op minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om hier snel oplossingen voor te bedenken.

Dat is de inzet van een debat over de begroting Koninkrijksrelaties vandaag, schrijft Caribisch Netwerk.

Maatregelen
Plasterk heeft naar aanleiding van de recent verschenen integriteitsrapporten over Sint Maarten wel alvast een paar maatregelen genomen. Hij stuurt een speciaal team naar Sint Maarten om de criminaliteit te helpen bestrijden, zei hij tegen de NOS op NPO Radio 1. Ook gaat hij een integriteitshouder instellen die toezicht gaat houden op goed bestuur. Plasterk komt later vandaag pas aan het woord in het debat.

Botsingen
De politieke opvattingen over de huidige wijze waarop Plasterk deze problemen probeert aan te pakken lopen sterk uiteen. En dat zorgt voor botsende belangen in het debat. Waar de regeringspartijen VVD en PvdA de minister de kans geven om verder orde op zaken te stellen, vinden oppositiepartijen als D66 en de PVV dat er te weinig actief wordt ingegrepen.

‘Koninkrijksruzies’
Wassila Hachchi van D66 noemt Plasterk een minister van ‘koninkrijksruzies’. Zij wil dat er zo snel mogelijk een geschillenregeling komt die zich kan uitspreken over meningsverschillen tussen de landen. Zo hoopt ze dat in de toekomst problemen sneller gezamenlijk opgelost kunnen worden. Hachchi zou willen dat de Caribische landen meer mogelijkheden krijgen om eerst zelf hun problemen aan te pakken voordat door Nederland wordt ingegrepen. Ze vindt dat Plasterk te weinig visie heeft op het Koninkrijk.

Kinderrechten
Tot mei 2015 kan Sint Maarten volgens de VVD nog zelf maatregelen nemen om de problemen met corruptie en integriteit op te lossen, vindt André Bosman. “Je moet niet te vroeg ingrijpen, maar ook niet te laat. Er is net een nieuwe regering en de integriteitsrapporten zijn net verschenen, ik vind dat ze nog een kans moeten krijgen.” Coalitiegenoot Roelof van Laar ziet wat er allemaal mis is, maar benadrukt tijdens zijn toespraak de kinderrechten. Hij wil via een amendement 3 miljoen vrijmaken voor de uitvoering van het kinderrechtenplan dat eind 2014 klaar moet zijn.

Integriteitsonderzoek
Een onderzoek naar de integriteit van het bestuur op zowel Sint Maarten, Curaçao als Aruba, dat wil SP-Kamerlid Ronald van Raak. Reden hiervoor is dat hij zich al sinds oktober 2010 zorgen maakt over ‘graaiende buitenlanders die rijk worden terwijl de gewone bevolking niet meeprofiteert van de ontwikkelingen’. Hij wil bovendien een onderzoek naar Theo Heyliger die van stemmenkoperij is beschuldigd. Van Raak pleit bovendien voor een snelle aanpak van de armoede in Caribisch Nederland.

Initiatiefwet PVV
Sietse Fritsma van de PVV laat tijdens het debat weten dat zijn partij vandaag een voorstel voor een initiatiefwet indient. Dit voorstel moet het mogelijk maken om criminele Antillianen Nederland uit te zetten als zij een strafbaar feit begaan. De Raad van State gaat dit voorstel nu bekijken en er een advies over geven. Pas daarna zal er verder over het wetsvoorstel gepraat worden. Na de Bosmanwet is dit dus een tweede wetsvoorstel om beperkingen te stellen aan de komst van mensen uit de Caribische landen van het Koninkrijk.

Het debat gaat later vandaag verder.

10 reacties op “Ogen op Plasterk voor aanpak integriteit”

 1. Sander jij moet niet vergeten het is wel bijna 70 jaar geleden dat de Americanen Europa hebben bevrijd. De Nederlandse economie is ook over lijken opgebouwd. De grootste drugsfabricage zat in Amsterdam hoor. Na de tweede wereld oorlog moesten de verslaafde bevrijders voorzien worden van drugs en de fabriek draaide op volle toeren om ze te voorzien. De economie draaide goed en Nederland werd ook schatrijk over ruggen van anderen. De maffia tierde welig op Nederlandse boden. Zo werden ook flink veel ambtenaren advocaten omgekocht om hun maffiageld te kunnen investeren toch. Tot nu is dat een grote plaag in de Nederlandse politiek. Gelukkig is magistraten hard bezig om dat maffia in Amsterdam te bestrijden maar het blijft moeilijk te bestrijden. Nederlanders zijjn goed in het vinger wijzen naar andere landen in dit geval colonie’s. Ik ben benieuw wanneer ze dat vinger naar zichzelf gaan keren en zorgen dat hun het goed voorbeeld worden voor de colonie”s. Vorige week werd een ambtenaar van de belastingen gearresteerd voor verduistering van de belastingen voor 19.5 miljoen. Is dat dan niks. Is dat corruptie of fraude.

 2. Nee Sander op Curacao gaan ze direct de bak in. In Nederland komt er onderzoekcommissie te pas. Als uitkomst verdwenen ze allemaal in de doofpot. Dat is het verschil. Dan worden ze overgeplaats als bank directeuren of commissariaten of ergens in een hoge bestuurfunctie en klaar is kees. Ik ben beter dan de ander toch.

 3. @ Curasausenaar. Maar doordat de Nederlandse Economie heeft altijd en tot nu toe op de positie van Curaçao gesteund . Be my guest en blijf jezelf maar belachelijk maken.

  En als het niet zo is ,waarom komt de onafhankelijk nog steeds niet . Als de Schotten geen onafhankelijkheid willen met 80% van de Engelse olie in hun wateren, moet je wel helemaal fatellistisch en suicidaal zijn om als Curacao of welk eiland ook onafhankelijk te willen worden.

 4. @makamba
  het grootste deel van het Nederlandse volk wil jullie HELEMAAL niet sturen, zij willen jullie onafhankelijkheidsverzoek en liever niet morgen maar vandaag.
  Maar doordat de Nederlandse Economie heeft altijd en tot nu toe op de positie van Curaçao gesteund .En het is wereldwijd dat Curaçao is één van de vijf belangrijke centrale posten ter wereld . En van die positie blijven Nederland en Europa te genieten van om hun producten aan de andere kant van de wereld te verspreiden .
  En als het niet zo is ,waarom komt de onafhankelijk nog steeds niet .
  Dus Nederlands willen ,maar ze kunnen niet anders ontstaat armoede !!

 5. Wancho het verschil is volgens mij heel eenvoudig. St.Maarten vraagt om hulp en Curaçao weigerde hulp, is dat nu zo moeilijk ?

 6. Ik hoop dat Nederland eindelijk eens ballen toont en ook hier op Cur eens de boel gaat doorlichten, het OM helpt en dergelijke. Waarom nu opeens bij St Maarten wel en toendertijd met schotte niet?

 7. Curacaosenaar, het grootste deel van het Nederlandse volk wil jullie HELEMAAL niet sturen, zij willen jullie onafhankelijkheidsverzoek en liever niet morgen maar vandaag. Wanneer ga je het een keer snappen. Je lijkt wel iemand die zelfs het woord “NO” (engels voor nee) niet begrijpt ( ik had bij nader inzien beter het woord “lijkt” weg kunnen laten).

 8. @ Curasausenaar. Dat komt omdat het ene corruptie is en het andere oplichting dus niet hetzelfde maar iets anders. Jij maakt er weer een curasaus van.

 9. @curacaoenaar,
  nu graag even duidelijk wat je bedoelt….
  als je niet door hebt dat zowel St maarten als Curacao al 40 jaar door maffia geregeerd wordt, dan ben je ziende blind en horende doof.

  In Nl nemen poltitici meteen ontslag als er maar iets aan het licht komt uit hun verleden.
  hier blijf je gewoon zitten ook als je iemand hebt doodgereden of 30 mot meldingen aan je broek hebt hangen.

 10. Als iets gebeuren op Antillen noemen de Nederlanders het corruptie .
  Maar als hetzelfde in Nederland gebeuren noemen ze oplichten .
  Dus in Antillen is een daad en in Nederland is het een ziekte .
  Als je kan jezelf niet sturen , hoe kan je een andere sturen .