• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

vlag BonaireCURAÇAO – De definitieve beslissing of er een constitutioneel referendum over de toekomst van Bonaire komt valt morgen. De eilandsraad komt dan bijeen om de knoop door te hakken. Een wetsvoorstel voor het houden van het referendum vóór de lokale verkiezingen op 18 maart is klaar om ingediend te worden.

Dat zegt eilandraadslid Robbie Beukenboom van de PDB-fractie tegen Caribisch Netwerk.

‘Geen middenweg’
De PDB-fractie heeft het wetsvoorstel goed dichtgetimmerd, vindt Beukenboom. In het voorstel staan alle punten die geregeld moeten worden voor de organisatie en een goed verloop van de volksraadpleging. Het moet voldoen aan de richtlijnen van de Verengde Naties in een dekolonisatieproces. “Er is geen middenweg. Een beslissing moet nu vallen. Het wetsvoorstel wordt ter stemming voorgedragen. Dan horen wij wie voor of tegen is.”

Lijn
Het traject is lang geweest. Er is een referendumrapport en geld gereserveerd voor de organisatie, maar politiek Bonaire zit niet op één lijn. Alle fracties in de eilandsraad hebben het verzoek getekend voor de vergadering. Ook coalitiepartij UPB, maar de partij blijft erbij dat het referendum niet vóór de verkiezingen moet plaatsvinden.

Consensus
Zondag vond er een overleg plaats tussen een aantal politieke partijen om een consensus te bereiken. Het overleg dat onder leiding was van Nòchi Willem van Fundashon Bon Gobernashon, is op niets uitgelopen. Willem heeft al eerder het initiatief genomen om de kar vlot te trekken. “We bleven steken op een mogelijke top met alle sociale partners. Ik heb aangegeven dat zo’n top niet haalbaar is, als zelfs de politiek geen standpunt heeft ingenomen. Woensdag is het inderdaad de dag van de beslissing.”

5 reacties op “Erop of eronder voor het referendum op Bonaire”

 1. Ach ja, het is op alle eilanden hetzelfde, ze willen zoveel mogelijk stelen en hun macht uitoefenen, en op Nederland als spelbreker zitten ze echt niet te wachten.

 2. @Hans.
  Precies en toen was het weer stil.

  Men denkt dat er olie en gas is en dat er iets is te halen want waarom wil “Nederland” de eilandjes anders toch houden. Maar we liggen weer net effe op de verkeerde plaat. Bassin vorming is in ons stukje moeilijk, Haitie en Santo dom.. die lliggen letterlijk op de hot spot. Caribbean Basins, Tectonics and Hydrocarbons dr. Paul Mann.. grootste studie ooit van het carribisch gebied.
  Daarnaast is het heftig diep. En ik zie nog geen echte uitbreiding van Amerikaanse “invloed” hetgeen ook wijs op aanzienlijk hoeveelheden win bare delft stoffen. In Haitie kwamen ze meteen met vliegdekschepen.. “helpen” nou ze wonen nog in tentjes daar.

  Dat van die chinezen zeg ik ook al een tijdje. en tja je hoeft maar 10.000 chinezen te hebben, zodra ze stemrecht krijgen wordt de taal Mandarijns op Bonaire. Chinezen genoeg nietwaar. Vroeger ging ook zo’n grapje rond over een zetel in de landsraad. Dat deed je door op Saba iedereen die mag stemmen 100 gulden te geven. Of een beetje bier. Schotte deed dat grapje ook hier. Had zelfs muziek er bij Ook illegaal maar ja wie controleert en vervolgt. En ja het ging toch veel beter. Dat de schulden het dak uit vlogen ach… Op st. Maarten Is het ook weer gelukt en “Nederland” tja.. Ze weten nu hier ook dat er bijna oorlog moet zijn om iemand er uit te kunnen gooien. Met Godett lukte dat nog net. Maar zelfs met de vervolging van Schotte loopt het zo’n vaart niet.

  Dat ze op Bonaire het liefst voor de verkiezingen dat referendum willen zegt ook al weer genoeg niet waar.
  Het woord “onnozel” is nog mooi uitgedrukt.

 3. Prima als Bonaire onafhankelijk wil worden. Kost Nederland meer dan genoeg.

 4. Onafhankelijkheid? Terwijl ruim 80% van de olie in de zee bij Schotland ook van Schotland is, heeft weliswaar een kleine meerderheid toch niet voor onafhankelijkheid gekozen. Hoe zou dat toch met Sint Maarten, Curacao en Aruba moeten?

 5. Blijkbaar is niet iedereen op Bonaire tevreden met de huidige situatie. Wat dan? Onafhankelijkheid?

  Steeds vraag ik mij af waarom al die kleine gemeenschappen zo graag onafhankelijk willen worden. En, kan een eiland als Bonaire echt onafhankelijk zijn? Men moet zelfs de eerste levensbehoeften importeren terwijl het toch heel goed mogelijk zou zijn om allerlei groente- en fruitsoorten op het eiland te produceren. Als het huidige bestuur niet eens de visie heeft om daar wat aan te doen, hoe denkt men dan in staat te zijn een onafhankelijke land te leiden?
  In Nederland zou een gemeenschap met de omvang van Bonaire, laat staan die van Sint Eustatius, niet eens een zelfstandige gemeente kunnen zijn.

  Wat zijn de veranderingen voor de gewone man als Bonaire onafhankelijk zou worden?

  Meer vrijheid? Nee, minder vrijheid want het Nederlandse/Europese Unie paspoort moet worden ingeleverd.
  Meer geld? Nee, minder geld want een onafhankelijke staat heeft allerlei uitgaven die nu door het Koninkrijk betaald worden.
  Meer zeggenschap over de gang van zaken op het eiland? Wie dat denkt is onnozel. Wie het voor het zeggen zullen hebben zijn de politici en hun al dan niet criminele zakenvriendjes. Geen pottenkijkers meer uit Nederland!

  Graag hoor ik van de voorstanders van onafhankelijkheid wat er naar hun idee dan beter gaat worden als Bonaire onafhankelijk is, of is het alleen maar van: “Wij hebben een hekel aan Nederlanders en dus moeten ze weg van hier”, en verder zien we het wel?

  En tenslotte, hoe lang denkt Bonaire een onafhankelijk land te kunnen blijven? Suriname is bijna veertig jaar onafhankelijk. China heeft er zij zijn oog op laten vallen en ziet het als een geschikte vestigingsplaats voor zijn Amerikaanse dependance. Een criminele en corrupte president die geen kant op kan, het kleinste land van Zuid-Amerika met de kleinste bevolking, die geleidelijk aan geïnfiltreerd wordt met steeds meer Chinezen. Het is een kwestie van tijd en dan hebben ze het daar voor het zeggen.
  Voor Venezuela zal het niet al te moeilijk zijn om Bonaire op vergelijkbare wijze te Venezueliseren. Engeland noemde de Nederlandse kolonie in “hun” Amerika, wat nu NewYork is, een doorn in het vlees. Hoe denkt u dat Venezuela over die Nederlandse eilandjes voor haar kust denkt?