• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

20140929_072908CURAÇAO – Volgens PAIS-lid Elsa Rozendal is het restafval dat op het Wilhelminaplein wordt achtergelaten een schande voor Curaçao. “Het is slecht voor onze propaganda. Het geeft een slechte boodschap aan (cruise)toeristen die naar ons eiland komen”, aldus Rozendal. Volgens haar moet hier dan ook verandering in komen.

“Ook vandaag tijdens de eerste dag van de Week van de Cultuur is het een rotzooi op het plein.” Rozendal pleit voor meer afvalbakken in de binnenstad, maar ook voor een mentaliteitsverandering onder het volk. Ook zou er volgens het Statenlid meer gedaan moeten worden door de organisatie van dergelijke evenementen. “Ook zij hebben de verantwoordelijkheid om het achtergelaten vuil op te ruimen.”

20140929_072949

10 reacties op “‘Rotzooi op Wilhelminaplein is (inter)nationale schande’”

 1. Als het ophalen van vuilnis nog een tijd gestagneerd blijft, zal de rattenbevolking zich uitbreiden. De opruimers blazen de terugtocht en zijn de ratten in opmars. Niet opgehaald vuil is een vijf-sterren hotel voor ziekten overbrengende ratten, kakkerlakken en vliegen. Gebrek aan goede hygiëne kan zelfs in extreme gevallen tot dodelijke ziekten. Daarnaast, zoals hieronder geschreven staat, is het geen aangename welkomst voor de vele toeristen die het eiland aandoen. Door hygiënische omstandigheden wordt zowel de bevolking als het toerisme alleen beter van. Vergeet niet dat het internationale toerisme de grootste inbrenger van deviezen en een belangrijke factor op de betalingsbalans van Curacao is. Toerisme is de grootste groei-industrie ter wereld, maar ook voor Curacao. Vroeger waren het Portugezen op Curacao die ‘s avonds en zelfs ‘s nachts de straten schoonvegen, en alles zag er pico bello uit de volgende dag. Een lust voor de ogen. Behoort dit alles tot het verleden dan?

 2. Daar ik al meerdere keren heb geopperd om meer vuilnis bakken te plaatsen ,zoo ook op het waaigat het is een grote bende JAMMER ,,,!! En zeker geen gezicht voor de toeristen .Geduld is een schone zaak …..! Laga nos tene pasenshi; sin pasenshi nos no por biba na. Corsou

 3. @Wimpiri: als je in de binnenstad een evenement organiseert, waar veel mensen op afkomen, mag je verwachten dat er veel verpakkingsafval ¨geproduceerd¨ wordt. Dat kun je op voorhand zien aankomen, en daar maatregelen voor treffen, bijv. door het bijplaatsen van afvalbakken (kliko´s) en/of het in een zeer hoge frequentie (bijv. om de twee uur) legen van de bakken en/of extra vegen. Je kan ook de organisator in de af te geven vergunning verplichten na afloop ¨veegschoon¨ op te leveren op boete van NAfl. …….

  Als ik op pad ga in de stad heb ik geen vuilniszak in mijn achterzak zitten. Je kan dan beter, om het de veegdienst makkelijker te maken, jouw lege verpakkingen direct bij een volle vuilnisbak zetten dan zo maar ergens anders weg te gooien.

  Ik heb wat ervaringen uit Europese binnensteden waar men meer prullenbakken op straat heeft en 2, 3 of zelfs 4 keer per dag veegt en reinigt: uiteindelijk is men goedkoper uit, want in een schone openbare omgeving produceren mensen weinig zwerfafval. Een psychologische aanpak heet dat.

  Kortom: mijn punt is, organiseer eerst een goed systeem waar mensen (onbewust misschien) verlokt worden schoon te handelen. Zolang producten in wegwerpverpakkingen verkocht blijven worden, maak het dan gemakkelijk om na gebruik het verpakkingsafval verantwoord ¨van de hand te doen¨.

 4. Er wordt nu over het wilhelmina plein gesproken, en de rest van het eiland dan, het is 1 grote vuilnis belt cq auto kerkhof, op plaatsen waar geld is geinversteerd is prachtig, maar kom er niet buiten, wanneer gaat de bevolking dit inzien dat dit zo niet verder kan gaan!!

 5. Fred Schiedam je legitiemiseerd onze (velen van ons tenminste) lijfspreuk; anderen doen het ook dus waarom mag ik het niet doen.
  Vind je het ook goed dat jouw naasten hun rotzooi naast de sushibak gooien als die vol is of zeg je, pak even een nieuwe zak en doe het daarin. Het is maar waar je mee opgegroeid bent, toch !

 6. Precies…..
  En het meest Trieste.. Van als die overheids bedrijven is Selikor de enig die echt winst maakt. 20 gulden per maand en als je geluk hebt komen ze meer dan 3 keer langs om de bak te legen. Vanaf ongeveer de de dag nadat ze eigenlijk hadden moeten komen. Senor Asjes is echt zo dom nog niet had en dat heel goed gesnapt. Daar zat geld. zou hij de kleine 100.000 a hebben terug betaald. Nee de tasjes die, overigens vanzelf oplossen in de zon, nee die moeten uit de supermarkten. Tuurlijk micro plastic zijn ook niet goed, Maar de styreen eet bakken en cups en polar flesjes… En we zijn zo trots op mi terra mi terra. en vervolgens dumpen we alles alle kanten uit. Je tuin ruim je op door alles over je hek de mundi in te dumpen. De troller maakt je tuin schoon en dumpt het aan het einde van de straat in de mundi.
  En ook hier weer “iemand anders” moet het opruimen..
  Nee Selikor moet het niet opruimen, die moet verwerken en mogelijkheden bieden tot verwerking. Opruimen en schoonhouden dat moeten we zelf doen en onze kinderen leren dat je je eigen nest niet vuil moet maken.
  Bij de fastfood zaken zie je dat ze rondlopen om het schoon te maken. Dat zie je ook na winkeltijd bij Kooyman op Zeelandia. ” chapeau” Als ieder een in z’n direct omgeving opruimt als is het maar een klein beetje dan scheelt het al heel veel.

  Zet anders op wat meer centrale punten afval bakken neer waar je huis rommel in kan dumpen.
  Zet ze neer op wegen waar nu alles maar gedumpt wordt.
  En ja dat kan ook met een klap system zodat alleen vuilnis zakken er in passen. Je kan het zelfs alleen laten open maken met je cedula waar je mee swiped. zodat de professionelen er geen misbruik van maken. Bestaat allemaal al jaren.

  En dan nog maak het ook voor de professionals gratis. Als het maar gesorteerd aangeleverd wordt. Maak het gratis en niet knullig doen met nummerborden noteren… Beloon mensen voor gescheiden afval.
  Probeer dingen uit ….. Zet op het strand zo’n holle bolle gijs neer zoals in de Efteling. Zodat kinderen het leuk vinden om rommels te zoeken en er in te gooien. “Sushiiii Akiiiii” ….”Masha Danki” …

 7. Dit geldt niet alleen voor het Wilhelminaplein, kop had net zo goed kunnen zijn :
  Rotzooi op Korsou is (inter)nationale schande !

 8. Ik zie op de foto een overvolle prullenbak die niet geleegd is door de veegdienst. Mentaliteitsverandering onder het volk? Eerder mentaliteitsverandering noodzakelijk onder de verantwoordelijke ministers en hoge ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor de veegdienst!

 9. Opvoeden begint thuis, dus rommel opruimen ook.
  Echter voldoende vuilnisbakken is bakkie aan voor de organisatie of de overheid

 10. Vroeger was vader Reiniging Dienst die niet alleen binnenstad ( Punda en Otrobanda )dag en nacht
  schoonmaken en schoonbehouden maar heel Curaçao .
  Maar doordat de schreeuw komt uit de volk ”ons kunnen ook en zelf doen ”
  Is het geboorte van een kind die SELIKOR werd genoemd .
  Maar niet met genoeg spierballen zoals vader Reiniging Dienst om de functie over te nemen