• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Sint MaartenCURAÇAO – Ministers en andere bestuurders op Sint Maarten hebben vrij spel om hun eigen zaakjes te regelen. Het eiland, dat in 2010 autonoom werd, maar binnen het koninkrijk bleef, heeft nauwelijks instituties die dat kunnen voorkomen of die de toch al gebrekkige wetgeving kunnen handhaven.

Dat staat in een rapport dat in opdracht van minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) is uitgevoerd door PricewaterhouseCoopers. Die deed onderzoek naar de integriteit binnen de overheid van Sint Maarten en een aantal overheidsbedrijven op dat eiland.

Tntegriteitskwesties
Het onderzoek richtte zich op bekende kwetsbare sectoren zoals het gokwezen, de prostitutie, het vreemdelingenverkeer, infrastructurele werken en grote aanbestedingen. Volgens de onderzoekers is het gebrek aan goede wetgeving, regels en handhaving de oorzaak dat integriteitskwesties ongestraft blijven op Sint Maarten. Ook is het eiland om die reden een paradijs voor internationale mensenhandel en witwaspraktijken.

Vriendjespolitiek
Het rapport schetst een treurig beeld van ministers en hoge ambtenaren die zich bemoeien met werk- en verblijfsvergunningen, vestigingsvergunningen en allerhande zaken ten behoeve van eigen vriendjes en familie.

Macht
Ministers hebben een bijna ongecontroleerde macht op hun ministeries, waarbij ambtelijke adviezen ongemotiveerd in de prullenbak verdwijnen of eigenhandig worden gewijzigd. Een van de ministers zegt tegen het onderzoeksteam dat hij elke dag opnieuw schrikt als hij zich realiseert hoeveel macht hij heeft.

© Novum

10 reacties op “Ministers Sint Maarten hebben ongebreidelde macht”

 1. @ Edgar

  Helaas zijn er ook velen van het kaliber zoals ik. Lekker negatief en betweterig doen i.p.v. constructief te reageren. Kritiek geven is het gemakkelijkste wat er is, dan kan elke mongool! Maar opstaan, de juiste mensen mobiliseren en ook daadwerkelijk wat proberen te veranderen?? Nee dat doe ik liever niet. Ik geef liever slap kritiek op anderen van achter mijn pc.

 2. @ Sander,

  Helaas zijn er zeer velen van het kaliber van Curacaoenaar. Geen idee hoe de historie in elkaar steekt, maar allemaal doen ze er uitspraken over, terwijl ondertussen de politici hun zakken vullen…………..met oa het geld van Curacaoenaar.

 3. Kom net terug van St. Maarten, best blije mensen daar, gezellig eiland, gebeurt ook nog eens wat, net een mooie nieuwe brug, heel wat minder zuur dan Curacao en zeker Nederland. En oh wat zijn ze op de BES eilanden blij met het transparante en integer bestuur van Nederland. Mensen: los eerst je eigen problemen op, dan doen de St. Maartenaren dat ook, al hebben ze er een stuk minder.

 4. ¨Vuinisman, kan deze vuilniszak ook nog mee?¨

  Draag Sint Maarten over aan de Frans overheid!

 5. e curacaoenaar, je bent ziende blind en horende doof.

 6. Curaçaosenaar, je zou het als standup comedian niet slecht doen. De zoutindustrie op Bonaire is door de Nederlanders opgezet. Ze hadden het zout nodig voor hun haringvangsten. Maar ik begrijp wel dat dat ver voor jouw tijd was dat het zelfs voor de tijd was dat jouw over over over grootouders door hun broeders in Afrika verkocht werden aan die witten voor een lapje stof.
  En die fossielen aanwezig op/in de Tafelberg zijn gemijnd op het eiland Curaçao nadat Nederland de islas unitiles (waarvan Curaçao er één was) van Spanje cadeau kreeg. En dat was ver voordat jouw familie ooit van Curaçao gehoord had (zie de eerder genoemde reden van jullie komst op Curaçao).
  En dan die dollarstroom, las net dat de regering van St.Maarten Nederlandse financiële steun heeft gevraagd. Weet je eigenlijk wel welke richting die stroom van jou opstroomt ?

 7. Met een klein kapitaaltje koop je een flink aantal stemmen.
  Je kunt lekker tegen een vet salaris gaan zitten in het parlement.
  en dan met allerlei trucs een kapitaal verdienen aan zaken die het daglicht niet kunnen verdragen.

  Het is de hoogste tijd, dat er een wet komt die partijen verbied stemmen te kopen met de concequentie dat de partij verboden wordt bij het betrappen op het kopen van stemmen.
  En natuurlijk een naleving op dit verbod.

  hopelijk gaat Nedelrland eens inzien dat de huidige situatie op St maarten en Curacao niet te handhaven is.
  De grote maffia figuren beheersen de kranten en de politiek het mundi volk geloofd alles.
  men schreeuwt in depolitiek/kranten neo kolonisatie en vervolgens trapt het volk daar weer in.
  het volk wordt al 40 jaar domgehouden….
  met als instrument het papiaments heilig te verklaren!!!

 8. Net als vroeger hadden NL de Zoutindustrie van Bonaire bemachtiging ,zo willen NL ook de Dollartransport van St . Maarten bemachtiging
  Zo ,hadden NL ook vroeger gedaan met de Curaçaose Fossielen ( Tafelberg )
  Wie slecht doen ,slecht ontmoet

 9. Hoeveel rapporten moeten er nog worden geschreven om duidelijk te maken dat de drie ‘landen’ binnen Caribisch Nederland te klein zijn om een redelijke rechtsstaat te kunnen vormen? De gewone Caribische burger – niet de rijke en machtige! – is het slachtoffer.

 10. Het lijkt mij dat het grootste probleem op Sint Maarten een slecht functionerende democratie is, en dat is gezien de samenstelling en de omvang van de bevolking niet zo verbazingwekkend. Men moet zich afvragen of zulke kleine gemeenschappen wel de verantwoordelijkheden aankunnen die inherent zijn met het zijn van een zelfstandig land met alle bevoegdheden die daar mee samengaan.
  Het hangt af van de integriteit van de bestuurders hoe het verder zal gaan. Degradatie naar de status van bijzondere gemeente is waarschijnlijk niet acceptabel voor de elite van Sint Maarten, al zou dat voor de gewone bevolking misschien beter zijn. De status van zelfstandig land is tenslotte de laatste stap naar volledige onafhankelijkheid en dat is een eenrichtingsweg. Het biedt sommigen uitzicht op een mooie toekomst met veel macht en veel geld en dat laat men niet zo maar schieten.